U fokusu

pričajmo o pravima djevojčica

Međunarodni dan djevojčica: 700 milijuna djevojčica udane u djetinjstvu

Međunarodni dan djevojčica: 700 milijuna djevojčica udane u djetinjstvu

Save the Children

Svakih sedam sekundi udaje se djevojčica mlađa od 15 godina, upozorava organizacija Save the Children (Spasimo djecu) u utorak u izvješću u kojem se navodi da su i desetgodišnje djevojčice udavane za mnogo starije muškarce u zemljama kao što su Afganistan, Jemen, Indija i Somalija.

Ne samo da rani brak lišava djevojčice obrazovanja i mogućnosti za razvoj, već povećava rizik smrtnosti pri porodu jer njihova tijela još nisu zrela za materinstvo, upozorava udruga. 

“Dječjim brakom počinje krug hendikepiranosti kojim su djevojčice lišavane temeljnog prava na učenje i razvoj i prava da budu djeca”, kaže Helle Thorning-Schmidt, izvršna direktorica udruge Save the Children. 

“Djevojčice koje prerano stupaju u brak ne mogu ići u školu, imaju veće izglede da trpe nasilje u obitelji, silovanje i zlostavljanje. One zatrudne, a izložene su i spolno prenosivim bolestima, uključujući HIV”, navodi. 

Izvješće sadrži popis zemalja u kojima je najbolje biti djevojčica do najgorih zemalja prema mjerilima kao što su dječji brak, obrazovanje, maloljetnička trudnoća, smrtnost povezana uz trudnoću i porod, te brojem žena parlamentarnih zastupnica.

Niger, Čad, Srednjoafrička Republika, Mali i Somalija zauzeli su dno ljestvice. Ratni sukobi, siromaštvo i humanitarna kriza glavni su čimbenici koji izlažu djevojčice dječjem braku.

“Zatvaranje škola zbog bolesti ebole izazvalo je, kako se procjenjuje, 14.000 maloljetničkih trudnoća u Sijera Leoneu tijekom epidemije”, navodi Save the Children.

UNICEF, zaklada Ujedinjenih naroda za djecu, procjenjuje da će broj žena udanih u djetinjstvu do 2030. narasti s današnjih 700 milijuna na oko 950 milijuna.

Izvješće je objavljeno na Međunarodni dan djevojčica u utorak, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi 2011. u nastojanju da se priznaju prava 1,1 milijarde djevojčica u svijetu za prijetnje kojima su izložene.