U fokusu

Mirovni sporazum produljen do kraja godine

Tisuće Kolumbijaca/ki marširalo za mir

Tisuće Kolumbijaca/ki marširalo za mir

EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA A.

Tisuće Kolumbijaca i Kolumbijki obučeni/e u bijelo s cvijećem u rukama marširalo  je ulicama Bogote zahtijevajući da političari i političarke ožive mirovni sporazum koji je okončao desetljeća ratovanja vlasti i marksističkih pobunjenika, a narod ga je odbacio na referendumu.  

Pružajući potporu sporazumu kojeg su prošlog mjeseca potpisali kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i vođa pobunjeničkog FARC-a Rodrigo Londono na Plazi Bolivar, ispred parlamenta okupili/e su se studenti/ice, poljoprivrednici/ice i brojni/e dužnosnici/ice.

“Svi Kolumbijci moraju raditi na izgradnji mira. Moramo težiti boljoj budućnosti i oprost je najbolji primjer kojeg možemo pružiti”, kazala je Carmenza Pinto, sudionica marša.

Prosvjedni marš održan je u trenutku kad je Santos razgovarao s predstavnicima onih koji su glasali protiv sporazuma a kojeg su, s manje od pola posto razlike, na referendumu 2. 10. odbili birači/ice. Nakon razgovora, Santos je objavi da je primirje produženo do kraja godine te da se nada da će se do tada postići novi dogovor o miru s gerilom. 

“Odlučio sam produljiti bilateralno primirje do 31. prosinca. Neka bude jasno: to nije ni ultimatum ni krajnji rok, ali se nadam da ćemo novi dogovor postići puno prije tog nadnevka”, rekao je Santos.

Dodao je da će se ponovo sastati s oporbom i s predstavnicima/ama civilnog društva te da vjeruje da će pronaći rješenje za političku krizu koja potresa zemlju otkad je mirovni ugovor odbijen na referndumu.

“Postići ćemo mir. Zauvijek ćemo se riješiti nasilja i vratiti izbjeglice kući (…) ne smijemo propustiti ovu priliku”, istaknuo je Santos.

Protivnici sporazuma predvođeni bivšim predsjednikom Alvarom Uribeom poručuju da on štiti od kaznenog progona pripadnike gerile za počinjene zločine i zahtijevaju da vođe FARC-a odsjede u zatvoru pet do osam godina te da im se onemogući natjecanje na izborima. U 50 godina sukoba ubijeno je više od 220.000 ljudi.