Prozor u svijet

14.10.2016. 07:13:42 - Hina

nakon dvije godine

Boko Haram oslobodio 21 učenicu iz Chiboka

(Foto: Bring Back Our Girls)

Nigerijska džihadistička skupina Boko Haram oslobodila je u četvrtak 21 učenicu iz Chiboka, koje su bile otete prije više od dvije godine. Djevojčice su u četvrtak ujutro zamijenjene za četiri zatvorenika Boko Harama, u okolici Bankija, na granici s Kamerunom.

"Djevojčice su odvedene u Kumshe, 15 kilometara od Bankija jutros oko 3 sata. Četvorica boraca Boko Harama došla su u Banki vojnim helikopterom iz Maidugurija i odvezena u Kumshe u automobilima ICCR-a (Međunarodni odbor Crvenoga križa)", rekao je taj dobro obaviješten izvor.

"Predsjednik Muhammadu Buhari je izrazio zadovoljstvo zbog oslobađanja učenica, ali i podsjetio da je terorizam (Boko Harama) odnio više od 30.000 života", dodaje se u priopćenju u kojemu se kaže da će se uskoro objaviti imena oslobođenih djevojčica.

Pokret Vratite naše djevojčice - koji se bori za oslobađanje više od 200 djevojčica otetih u travnju 2014. dok su polagale ispit - rekao je da očekuje potvrdu njihova identiteta.

Među 276 učenica koje je ta skupina otela 14. travnja 2014., 57 je uspjelo pobjeći odmah nakon otmice, a jednu je vojska pronašla u svibnju.

Ova masovna otmica o kojoj su izvijestili svjetski mediji, potaknula je velik val prosvjeda, napose na Twitteru pod hashtagom #Brinbackourgirls.

Tagovi: boko haram, brinbackourgirls, chibok, djevojčice, nigerija, otete djevojčice, terorizam

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM