U fokusu

Tvrtka Sari Bari

Nada za novi početak žrtvama seksualnog ropstva u Indiji

Nada za novi početak žrtvama seksualnog ropstva u Indiji

Indijska tvrtka koja se bavi proizvodnjom popluna i torbi zapošljava žene zarobljene u seksualnom roblju imenovala je dvije bivše seksualne radnice članicama svoje uprave, što je prvi takav potez u industriji. Sarah Lance, koja je pomogla u pokretanju tvrtke prije 10 godina kako bi pomogla žrtvama nudeći im alternativan način zarađivanja za život, ističe kako je tvrtka također pozvala 19 svojih radnica da postanu dioničarke u firmi.

Tvrtka Sari Bari, locirana u Kolkati, zapošljava 120 žena koje izrađuju poplune i torbe, od kojih je svakom dano ime po ženi koja ga je izradila. “To je njihova tvrtka”, navodi Lance, koja je ove godine osvojila nagradu Opus za neprofitane inovacije i humanitarni rad.

Ova tvrtka, koja sebe naziva “tvrtkom slobode”, jedna od od mnogih u Indiji koje nastoje pomoći žrtvama seksualnog robstva nudeći im različite ekonomske prilike. “Ideja pokretanja posla nastala je kao odgovor na činjenicu da su djevojke koje su spašene i poslane u skloništa, morale ista napustiti kada su postale punoljetne ili kada je njihov slučaj zatvoren”, navodi Lance. “Opet su se našle u istoj situaciji zbog koje su i postale žrtve seksualnog ropstva”.

U početku je djevojke trebalo nagovarati da se priključe, no sada čak postoji lista čekanja za sve žene i djevojke koje žele postati dio ove priče, navodi Lance, dodajući da tvrtka planira zaposliti još 150 žena u idućih pet godina.

U rujnu ove godine, National Crime Records Bureau iznio je podatke prema kojima se broj slučajeva trgovine ljudima povećao na 6 877 slučajeva prošle godine, što je povećanje od više od 25 posto u usporedbi s 2014. godinom.  Broj slučajeva u kojima su maloljetnici/ce prodani/e u prostituciju povećao se za 53 posto u odnosu na 2014. godinu, pri čemu država West Bengal gdje je Kolkota smještena, drži čak 82 posto od ukupnog broja slučajeva zabilježenih 2015.