U fokusu

Prva u Europi

Malta je zabranila ‘terapiju’ liječenja gej osoba

Malta je zabranila ‘terapiju’ liječenja gej osoba

Novi zakon na Malti kaže: “nijedna seksualna orijentacija, rodni identitet ili rodno izražavanje ne predstavlja poremećaj, bolest ili nedostatak bilo koje vrste”

Time je Malta postala prva zemlja Europe koja će zabraniti terapiju liječenja gej osoba. Novi zakon, koji je donesen jednoglasno, predviđa da će svaki medicinski radnik i radnica koji/a predloži takozvanu ‘terapiju izlječenja gej osoba‘ biti kažnjen/a ili će ga/ju se moći poslati u zatvor.

Prema novom zakonu, pokušavati “promijeniti, potisnuti ili ukloniti nečiju spolnu orijentaciju, rodni identitet i/ili rodno izražavanje” postaje kazneno djelo. Dok se zakon odnosi na sve, liječnici/e koji/e ga prekrše suočit će se sa najstrožim kaznama do 10 tisuća eura ili godinom dana u zatvoru, navodi Malta Today.

Političari/ke koji/e su glasali/e za Zakon za afirmaciju seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja, označili su ovu terapiju “varljivom i štetnom”. Također, Malta je proglašena najboljom zemljom Europe kada su LGBT prava u pitanju, od strane savjetodavne skupine ILGA-Europe 2015 godine.

Stručna tijela s otoka, pozdravila su novu promjenu zakona.

 “(Mi) javno odbijamo prakse koje su štetne za ljude u našoj zajednici,” izjavili su u zajedničkom priopćenju Komora psihologa Malte, Udruženje psihijatara Malte, Udruženje obiteljske terapije i sistemske prakse te Udruga za savjetovalište struke. “Kao tijelo, mi promičemo poštivanje i jednakost za sve osobe, i odlučni smo nastaviti raditi sve u cilju osiguranja da naši klijenti/ice mogu uživati sigurno terapeutsko iskustvo kakvo i zaslužuju”.

Ta terapija je sve više pod pažnjom javnosti u posljednjih nekoliko godina. Ostaje popularna više u SAD nego Europi gdje zakon samo zabranjuje nuđenje ‘terapije’ maloljetnicima/ama, u nekim državama. Svjetska psihijatrijska udruga ocijenila je ovu praksu kao nemoralnu, neznanstvenu i štetnu za one koji joj se podvrgavaju.

Prije dvije godine, NHS Engleska i Royal College of Psychiatrists zajedno s 12 drugih organizacija u Velikoj Britaniji, potpisali su sporazum koji ju opisuje kao “potencijalno štetnom i nemoralnom”.

Prevela i prilagodila: Jovana Živković