U fokusu

za prikrivanje tragova nasilja prema ženama

Što makeup tutorijal govori o pravima žena u Maroku?

Što makeup tutorijal govori o pravima žena u Maroku?

Marokanska državna televizija za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama emitirala je prilog o tome kako šminkom sakriti modrice po licu.  Što nam to govori o rodnoj ravnopravnosti u Maroku, upitala se Samia Errazzouki u tekstu na The Guardianu.

Makeup tutorijali su tokom godina prerasli u veliki biznis. Sada kad je njihov broj porastao, javlja se pritisak među youtube vloggerima da prave što odvažnije tutorijale. Neki od najnovijih youtube videa  prikazuju žene kako koriste hranu ( primjerice kaše , džem ) kao šminku. Drugi prikazuju žene kako pokušavaju nanijeti šminku na cijelo lice nakon konzumiranja marihuane, a neki prikazuju makeup  vlogerice kako se snimaju za vrijeme nanošenja šminke bez ogledala. To je bilo u svrhu zabave i razonode, sve do prošle sedmice, kada je makeup umjetnica Lilian Mouline, voditeljica marokanskog javnog tv kanala 2M’s show Sabahyat, prikazala tutorijal kako sakriti modrice izazvane porodičnim nasiljem.

“Dobro jutro! Danas ćemo pokrenuti temu koja rastužuje, ali u skladu s Međunarodnim danom borbe protiv nasilja prema ženama, pokazat ću vam kako se našminkati kako biste prekrile modrice od udaraca koje žena može pretrpjeti. To je tema o kojoj se uopće ne bi trebalo ni raspravljati, ali na žalost takva je situacija”, započela je Mouline. 

Pored nje sjedi model s blagim smješkom i “filmskim modricama”. Moulin zatim vadi paletu s korektorom- prekrivačem koji ima više nijansi, i kaže: “Koristimo zelenu nijansu korektora za crvenije dijelove modrica, zatim uzimamo narančasti korektor i prekrivamo plave dijelove”. Tutorijal nastavlja dalje nešto više od sedam minuta i završava s Moulininom porukom žrtvama obiteljskog nasilja, gdje govori da im želi “bolje dane”.

Dva dana nakon emitiranja ove epizode, skrinšotovi ovog mekeup tutorijala počeli su kružiti po društvenim mrežama u Maroku. U roku od nekoliko minuta korisnici/e su vidjeli/e cijeli odsječak i, prije negoli je 2M uopće mogao povući video iz javnosti, počeli su ga kopirati i širiti dalje.

Ova reakcija je bila ekspresna i jaka. Reporterka Aida Alami je napisala na Twitteru: “Šta će biti idućeg tjedna u emisiji, dobrobiti odlaska u spa nakon silovanja?”. Još jedna novinarka se oglasila na Twitteru: “2M vas uči kako da budete pretučena ali seksi žena”. Pojavio se između ostalog i još jedan tweet s mnoštvom tužnih emotikona, koji je glasio: “Bog je velik, tucite svoje žene pod palicom marokanskog režima”.

2M je dao izjavu na francuskom i arapskom na svojoj Facebook stranici, koja je kasnije pročitana na večernjim vijestima. U toj su izjavi dali javnu ispriku i priznali da je taj dio emisije bio “greška za osudu”. Ali, za mnoge Marokance/ke, ova isprike nije bila dovoljna i napravljena je peticija, u kojoj pozivaju marokanske glavne i vrhovne osobe za audiovizualnu komunikaciju (Haca) da “žestoko kazne” 2M i Sabahiyat. Dodaje se da je, umjesto prikrivanja nasilja u porodici, vrijeme da se “osude nasilnici!” Ako Haca odluči da poduzme nešto po pitanju spomenute peticije, kazna bi mogla dosegnuti čak i gašenje kompletne emisije.

Pitanje koje je svima u glavi je: tko je uopće mislio da je to dobra ideja? Emisiju Sabahiyat su pretežno vodile Marokanke, a uredništvo televizije 2M su vodile žene francusko-marokanskog porijekla. Činjenica jeste  da je nasilje u porodici duboko ukorijenjeno u državi, naposljetku i podržano zbog nebrojenih rupa u zakonu i pravosudnom sistemu.

Kao što je Human Rights Watch ranije ove godine naznačio u pismu upućenom ministrici solidarnosti, žena, porodica i društvenog razvoja, Bassimi Hakkaoui, Maroko čak i ne priznaje nasilje u porodici kao zločin u svome kaznenom zakonu. I sama Hakkaoui je jednom izjavila da ako se žrtva silovanja uda za počinioca silovanja, “to neće proizvesti nikakvu štetu po počinitelja”.

Čak i kad je makeup tutorial za nasilje u porodici izazvao zgražanje u pogledu normalizacije nasilja prema ženama, drugdje je sve ostalo po starom. Primjerice, prošli vikend, grupa Marokanki je protestirala ispred Francuskog konzulata u Kazablanki, zahtijevajući oslobođenje pop zvijezde Saada Lamjarreda, koji je uhapšen u Francuskoj nakon optužbi za brutalno silovanje . Kružile su video snimke žena koje su se protivile njegovom hapšenju.

“Uz tebe smo, Saade Lamjarrede. Svim srcima, više ne možemo ni spavati,” rekla je jedna žena. Čak je i jedna od voditeljica Sabahiyata, Leila Hadioui, objavila peticiju koja poziva na njegovo oslobođenje. I, kao neočekivani zaplet situacije, Kralj Mohammed VI od Maroka je rekao da će pokriti troškove zakonskog zastupanja Lamjarreda.

Maroko može smatrati sebe pionirom kad je riječ o pravima žena na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, s promatračima koji prikazuju marokanski izmijenjeni zakon o osobnom statusu koji definira ulogu države u obiteljskim vezama, kao što je brak, razvod i nasljedstvo, kao “regionalni model”. Ali ovo je trenutak za ozbiljnije i angažiranije nacionalne diskusije među marokanskim ženama svih klasa i pozadina. Marokanske žene su već uspijevale u poticanju nacionalnih diskusija, bilo vezano za reforme u zakonu o ličnom statusu ili zahtijevanje promjena u arhaičnom zakonu, i one to mogu učiniti ponovo.

 Prevela/o i prilagodila/o: Aida Papić