U fokusu

Istraživanje!

Bjelački nacionalistički pokret na Twitteru raste brže od ISIS-a

Bjelački nacionalistički pokret na Twitteru raste brže od ISIS-a

Broj bjelačkih nacionalista/ica i samo prozvanih simpatizera/ki nacizma na Twitteru prema novom se istraživanju povećao za 600 posto u protekle četiri godine, nadmašivši na taj način tako zvanu Islamsku državu (ISIS) u svemu od broja sljedbenika/ca do broja tweetova objavljenih na dnevnoj bazi.

Istraživači/ce sa Sveučilišta George Washington uključeni/e u program istraživanja ekstremizma analizirali/e su 18 profila koji pripadaju vodećim nacionalističkim skupinama i organizacijama baziranim u SAD-u, poput Američke nacističke stranke te Nacionalsocijalističkog pokreta.

Ti su profili doživjeli značajan porast u broju sljedbenika/ca, od oko 3 500 u 2012. godini do 22 000 u 2016. Istraživanje je pokazalo da, usprkos ISIS-ovom isticanju u pogledu kontaktiranja i novačenja putem Twittera, bjelačke nacionalističke skupine ipak prednjače u uporabi ovog medija.

Twitterovo izvješće ukazalo je na opadanje ISIS-ovog utjecaja na stranici zbog sve češćeg prepoznavanja i zatvaranja takvih profila. U kolovozu, ova je društvena mreža zatvorila čak oko 360 000 profila za koje se ustanovilo da promoviraju terorizam.

No, prema istraživanju Sveučilišta George Washington, bjelački/e nacionalisti/ce na društvenoj mreži i dalje prolaze nekažnjeno.

“Na Twitteru, ISIS-ovoj preferiranoj platformi, američki bjelački nacionalistički pokret doživio je porast od više od 600 posto u pogledu broja sljedbenika/ca u odnosu na 2012. godinu.” stoji u istraživanju JM Bergera.  “Danas oni nadmašuju ISIS u svakom pogledu, od broja sljedbenika/ca pa do broja tweetova po danu.”

Na upit o izvješću, Twitterov glasnogovornik uputio je Reuters na uvjete pružanja usluge koji zabranjuju govor mržnje.

Među temama prisutnim među bjelačkim nacionalistima/icama na Twitteru ističe se Donald Trump. Prema rezultatima istraživanja, bjelački/e nacionalisti/ice duboko su zainteresirani/e za kandidaturu ovog Republikanca. Tweetovi u kojima se spominje gospodin Trump češći su od ijedne druge popularne teme unutar ovih skupina.

Trumpovu kandidaturu bjelački su supremacistički vođe, poput bivšeg Velikog čarobnjaka Ku Klux Klana Davida Dukea, objeručke prihvatili kako zbog njegove čvrste anti-imigracijske politike glede Meksika, tako i zbog prijedloga o zabrani ulaska u zemlju imigrantima/icama iz muslimanskih zemalja poput Sirije i Afganistana.

Trumpova suparnica, Demokratkinja Hillary Clinton, javno je prekorila Trumpa zbog ‘populariziranja skupina temeljenih na mržnji’.

No, govor o Trumpu i uporaba povezanih hashtagova zapravo je tek sekundarna tema sadržana unutar priče o ‘bjelačkom genocidu’ – vjerovanju da priljev ne-bjelačkih kultura i povećanje različitosti unutar SAD-a potiču izumiranje ‘bijele rase’.

“Aktivisti/ice su na društvenoj mreži objavili/e na stotine tweetova dnevno, uz upotrebu repetitivnih hashtagova i slogana povezanih s navedenom idejom.” iznosi se u istraživanju.

Postoje poveznice koje ukazuju i na neposrednu vezu između rasno utemeljenog nasilja (poput slučaja Dylanna Roofa koji je usmrtio devet crnaca/kinja unutar crkve u Charlestonu u Južnoj Karolini) i online aktivnosti.

Usprkos poveznicama s nasiljem, Twitter i dalje nailazi na poteškoće u pogledu ograničavanja uporabe ove platforme bjelačkim nacionalističkim korisnicima, iz razloga što su njihove zajednice mnogo nepovezanije od ISIS-ovih mreža te predstavljaju mnogo veće komplikacije u pogledu slobode govora.

Povećavanjem javne osude ‘svakodnevnosti’ bjelačkog supremacizma na društvenim mrežama, kritičari/kesu pozvali/e Twitter da učini više kako bi izašao na kraj s rasističkim nasiljem na stranici, koje cvjeta usprkos naporima uloženim u njegovo sprječavanje.

U srpnju, nedugo nakon premijere Istjerivača duhova, zvijezda filma, Leslie Jones, postala je žrtvom rasističkih napada na stranici. Ubrzo je osudila Twitter zbog izostanka bilo kakvog odgovora na uznemiravanje.

“Twitter, razumijem da držiš do slobode govora,” tweetala je, zatraživši smjernice za zaustavljanje širenja govora mržnje na platformi.

Prevela i prilagodila: Katarina Pavičić Ivelja