U fokusu

Sa sadašnjih 12 na 26 tjedana

Indija povećava porodiljni dopust više nego duplo

Indija povećava porodiljni dopust više nego duplo

Indija će više nego duplo povećati porodiljni dopust, dopustiti rad od kuće i zahtijevati jaslice na radnom mjestu kako bi poboljšala zdravlje majki i djece te ojačala žensku radnu snagu koja je trenutno u padu.

Prijedlog zakona odobren prošlog četvrtka povećava u potpunosti plaćen porodiljni dopust na 26 tjedana (s dosadašnjih 12), omogućuje dopust posvojiteljicama na 12 tjedana, kao i opciju rada od kuće za dojilje. Također zahtijeva od organizacija koje imaju više od 50 zaposlenih da omoguće jaslice i dopuste majkama minimalno četiri posjeta dnevno kako bi se mogle brinuti i hraniti dijete.

“Porodiljni zakon povijesni je korak koji nas stavlja među zemlje koje brinu o ženama koje su tek postale majke”, rekla je ministrica za žene i djecu, Maneka Gandhi. “S 26 tjedana za brigu o novorođenčadi, i majka i dijete će biti zdraviji”, dodaje.

Iako Indija ima visoku stopu dječje pothranjenosti, svega 55 posto žena doji svoju djecu prvih šest mjeseci, dok je u susjednom Nepalu taj postotak oko 70, a na Šri Lanki 76 posto.

Ženska radna snaga u Indiji u posljednjih je nekoliko godina u padu, sa svega 22 posto žena koje rade u formalnoj ekonomiji, što je daleko ispod globalnog prosjeka od 47 posto, navode podaci UN Women. Produljenje porodiljnog dopusta potaknut će veći broj žena da se vrate na posao i tako pomognu u smanjivanju rodnog jaza na tržištu rada, budući da velik broj žena prestane raditi jer im je potrebno više vremena za skrb o novorođenoj djeci.

“Žene ne bi trebale birati između postajanja majkom i zadržavanja posla, a ovaj je zakon jedan korak u tom smjeru”, rekla je Poonam Muttreja, izvršna direktorica organizacije Population Foundation of India. Dok vlada tvrdi da će od ovog zakona imati koristi čak 1.8 milijuna žena u formalnom sektoru, aktivisti/kinje ističu kako čak 90 posto ženske radne snage u Indiji radi u neorganiziranim sektorima i ostaju potpuno nezaštićene i u riziku od iskorištavanja na radnom mjestu.

Zakon, koji bi trebao stupiti na snagu nakon što predsjednik da odobrenje, odnosit će se na sva radna mjesta s 10 ili više zaposlenika/ica.