U fokusu

Qal'bu Maryam Women's Mosque

U Kaliforniji otvorena džamija koju vode žene

U Kaliforniji otvorena džamija koju vode žene

Druga džamija u SAD-u koju vode isključivo žene otvorila je svoja vrata u Kaliforniji prošlog tjedna, no, za razliku od prve otvorene u Los Angelesu prije dvije godine, u ovoj će biti dopušteno sudjelovati i muškarcima.

Qal’bu Maryam Women’s Mosque je “mjesto da žene mogu moliti u hramu, a ne biti skrivene u tamnim prostorijama”, rekla je Rabi’a Keeble, osnivačica džamije. Mnoge džamije diljem svijeta dopuštaju ulazak i ženama i muškarcima, no većina ih unutra razdvaja. U ženskoj džamiji u Los Angelesu zabranjen je ulazak muškarcima starijima od 12 godina, zbog čega je novootvorena džamija u Berkeleyju jedina te vrste u zemlji.

U džamiji Qal’bu Maryam nema imama kao središnje figure koja vodi molitvu. Umjesto toga, izmjenjuje se nekoliko žena vođa koje se rotiraju u vođenju molitve. Prema većini islamskih akademika, Kuran ne propisuje izravno može li žena voditi molitvu. Neki tvrde da je prorok Muhamed dao dopuštenje da žene vode bilo kakvu vrstu molitve, dok drugi smatraju da se to odnosi na molitvu kod kuće.

Ipak, mnogi i dalje ne misle da bi žena mogla ili trebala voditi molitvu. “Mnogi muškarci i dalje misle da je glas žene zavodljiv i da ako ga čuju, gurnuti su u preljubništvo”, navodi Keeble.

Mohammad Sarodi, bivši predstojnik Muslim Community Association u Santa Clari u Kaliforniji, kaže kako neće sudjelovati u molitvama koje vode žene. “Ako žene vode molitve za žene, u redu. No, ako vode molitve za muškarce, to nije nešto u duhu čega sam bio odgojen”, rekao je. “Nikada nisam čuo od akademika da je to prihvatljivo. Žene zasigurno nisu inferiorne, no tako se ovo ne radi”.

Iako islam nije jedina religija s tendencijom muškog vodstva, i dalje se radi o vjeri koju mnogi/e smatraju neotvorenom ili čak neprijateljskom prema ženama. “Vrijeme je da se to promijeni”, navodi Keeble, “kako bismo doveli više žena, ali i promijenili percepciju onih koji smatraju da je islam opresivan prema ženama. Mislim da je jedini način da se to pitanje adresira – osnaživanje žena“, dodaje.