U fokusu

Trostruki talaq zakon

Rastava u Indiji: Ako muškarci to mogu, zašto ne mogu žene?

Rastava u Indiji: Ako muškarci to mogu, zašto ne mogu žene?

Flickr

Dok u Indiji traje rasprava o valjanosti zakona koji omogućuje muškarcima da raskinu brak kroz izgovaranje tri riječi, jedna žena ostavlja trag koristeći spomenutu praksu protiv supruga.

U sumrak, suprug je svoju ženu Amreen Begum, zajedno sa dvoje malodobne djece posjeo u rikšu i izbacio ih pored pšeničnih polja izvan Meeruta, grada 70 kilometara sjeveroistočno izvan glavnog grada Indije – New Delhija.

“Nije se čak ni potrudio napraviti dva kilometra više do kuće mojih roditelja”, kazala je Begum.

Također, ona je znala da je samo pitanje vremena kada će je suprug nazvati ili joj poslati poruku s tri riječi: “talaq, talaq, talaq”, čime je muslimanskim muškarcima u Indiji dozvoljen trenutan razvod braka. Ovog puta, umjesto čekanja, Begum je učinila dotad nezamislivo. Prijavila je svog supruga za zlostavljanje u obitelji, stala je ispred policijske postaje i naglas izgovarala frazu za rastavu dodajući suprugovo ime. 

Indijske muslimanske žene bore se za okončanje trostrukog talaq zakona koji omogućuje “instant” razvod braka. Vjeruje se da je Begum prva žena u Indiji koja je koristila trostruki talaq kako bi se rastavila od svog muža. U tom je procesu stvorila prednost u kampanji za okončanje prakse koja je dopuštena u Indiji pod islamskim zakonom.

“Rastala sam se od njega. Ako se muškarac može rastati od supruge na taj način, zašto ne može žena učiniti isto? Zar nemam jednaka prava? Jesam li ja manje čovjek nego on?”, dodala je Begum

Tijekom proteklih nekoliko godina, muslimanske žene su agitirale i suprotstavljale se protiv trostrukog talaqa, šerijatskog zakona koji muškarcima omogućava razvod braka, a žene često ostavlja u raljama siromaštva.

Žena često nije prisutna kada njezin muž izgovara ove riječi; elektronska pošta, instant poruke, Facebook i druge društvene mreže su sve poželjniji mediji za izvijestiti o rastavi. Praksa je zabranjena u mnogim muslimanskim zemljama, ali se nastavlja u Indiji – zemlji koja je druga u svijetu po broju muslimanske populacije. 

Ne postoje službene brojke koje govore koliko je žena razvedeno putem trostrukog talaq zakona. Međutim, Bharatiya Muslim Mahila Andola – organizacija koja se bavi promicanjem ženskih prava – 2015. godine je objavila anketu koja je pokazala kako je više od tri četvrtine ispitanica razvedeno na spomenuti način. Mnoge nakon toga ne primaju podršku muža.

Aktivisti i aktivistkinje tvrde kako je praksa nehumana i zahtijevaju njezino ukidanje. U četvrtak 11. svibnja započela je rasprava na Indijskom ustavnom sudu kako bi se utvrdila ustavna valjanost zakona. Od oštećenih žena do muslimanskih vjerskih organizacija koje kažu da neće tolerirati bilo kakvo uplitanje u šerijatski zakon, sud će ispitati različite perspektive zakonu. Raspravu će čuti pet sudaca različitih vjera – hinduist, sik, kršćanin, zoroastrijanac i musliman.

Begum, nakon 5 provedenih godina u zlostavljanom braku, živi s dvoje djece u kući svojih roditelja u selu Narhada izvan Meeruta. Dok se u policijskoj stanici razvodila od muža, podnijela je tužbu zbog premlaćivanja kojeg je pretrpjela, često zbog zahtjeva za većim mirazom. Inzistirala je na uplaćivanju pomoćnih prihoda kako bi mogla podići djecu. Budući da je Beguminu sestru Farheen zatekla slična sudbina, obje, s djecom žive kod roditelja koji s njima dijele svoje, ionako veoma ograničene, resurse.

“Muslimanske žene više neće pristajati na takvo što. To se mora zaustaviti. Trenutno se nalazim u situaciji bez novca, moj otac vodi malu trgovinu u selu i mora nas sve uzdržavati. Kako zakon može to dopustiti?”, dodaje Begum. 

Bharatiya Muslim Mahila Andolan pokrenula je kampanju za okončanje trostrukog talaq zakona. Noor Jehan, suradnica organizacije, kaže da podupire Beguminu akciju kao javno pokazivanje prkosa te se nada da će se time ilustrirati bijes koji talaq izaziva kod muslimanskih žena.

“Neizbježno je mijenjati ovaj zakon. Koliko žene mogu podnijeti? Žene iz cijele Indije izlaze i hrabro pričaju svoje priče koje šalju jasnu poruku da im je dosta.”, tvrdi Noor Jehan.

Problematika talaq zakona iznimno je politizirana. Vladajuća hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata podržava zabranu. Međutim, kritičari vladajuće političke garniture tvrde kako oni takvim potezom žele prikupiti simpatije muslimanskih žena.

S druge strane, indijski liberali/ke su u strahu da ih se ne prikaže kao napadače/ice muslimanske zajednice, pa ostaju ambivalentni. Ovo je zbunilo Jehanu. “Što je ikada učinila kongresna stranka i sekularne ili lijeve stranke za muslimanske žene? Nikada nisu podržali naša prava. To smo radile samostalno.”, kaže ona.

Otkako je izrekla trostruki talaq i prijavila svog muža, Begum tvrdi kako je dobila široku potporu lokalnog stanovništva: “Moji/e susjedi/e su rekli/e da sam učinila ispravnu stvar jer nije u redu da se žena odbaci u sekundi. Oni/e danas stoje iza mene.”

“Nije me briga što klerici i muslimanski muškarci kažu. Želim da vrhovni sud zauvijek oslobodi muslimanske žene te da se više ne boje trostrukog talaqa”, dodaje Begum.

Prevela i prilagodila: Tara Gudović