U fokusu

London

Aktivistkinje okupirale nekadašnji ženski zatvor kao znak protesta

Aktivistkinje okupirale nekadašnji ženski zatvor kao znak protesta

Aktivistkinje koje su okupirale nekadašnji ženski zatvor zahtijevaju da se na ovoj povijesnoj lokaciji izgradi centar za žene i stanovi za zajednicu, a ne luksuzni apartmani.

Holloway Prison bio je najveći ženski zatvor u zapadnoj Europi do prošle godine, kada je zatvoren. Zatvorenice koje su u njemu boravile kroz 150 godina postojanja uključuju britanske sufražetkinje i borkinje iz irskog Uskršnjeg ustanka.

“Ono čemu se protivimo jesu dodatne politike štednje i rezovi servisima za izbjeglice i žene”, rekla je aktivistkinja Niku Archer. “Jednom kada završiš u zatvorskom sustavu, vrlo je teško izaći van, a ne postoji dovoljno usluga koje bi mogle pomoći ženama koje su preživjele i obiteljsko nasilje i boravak u zatvoru”, dodaje.

Nakon što je zatvor zatvoren, britanska je vlada zaposlila tvrtku Bilfinger GVA i prepustila joj upravljanje zemljom i savjetovanje o prodaji iste. Aktivisti/kinje vjeruju da će se prodati kao građevinsko zemljište zbog visokih cijena nekretnina u Londonu.

U subotu, članice skupine Sisters Uncut, koje okupljaju nekoliko stotina žena u Londonu i protestiraju protiv rezova za ženske usluge, ušle su u bivši zatvor krot razbijeni prozor. Neke od njih su tamo boravile kroz tjedan i organizirale aktivnosti poput joge, boksa i razgovora s različitim kampanjama posvećenim seksualnim radnicama, tražiteljima/icama azila i drugima.

Nandini Archer, jedna od aktivistkinja, navodi da skupina želi da se prostor za posjetitelje bivšeg zatvora  pretvori u centar za žene, a da ostatak prostora bude namijenjen pristupačnim mjestima za život. “Ovo je mjesto vidjelo puno nasilja i ima prilično tužnu povijest. Postoji stvarna šansa da ga sada pretvorimo u nešto pozitivno”, ističe.