Prozor u svijet

19.06.2017. 11:52:17 - Radio Slobodna Evropa (Libela)

obeshrabrujući neuspjeh ostvarivanja mira

Žrtve nikada okončanih ratova: Više od 65 milijuna izbjeglica

Matija Kralj

Matija Kralj

Rekordnu brojku od 65,6 milijuna ljudi čine izbjeglice, azilanti ili interno raseljeni na cijeloj planeti, priopćila je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Procijenjeni broj od kraja 2016. godine je uvećan za 300.000 u odnosu na 2015, navodi se u godišnjem izvještaju UNHCR-a.

To je svakako manji rast u odnosu na 2014. i 2015. godinu, kada je brojka povećana na pet miliona izbjeglica.

Međutim, visoki komesar za izbjeglice Filippo Grandi je rekao da je ova brojka rezultat obeshrabrujućeg neuspjeha međunarodne diplomacije.

"Čini se da je u svijetu nemoguće doći do primirja. Vidite stare sukobe kako se odugovlače i nove koji nastaju, ali u oba slučaja ima raseljavanje. Prisilno raseljavanje je simbol ratova koji nikad nisu okončani", rekao je Grandi.

Komesar je takođe istakao problem raseljavanja koji je naročito prisutan u siromašnim zemljama svijeta. Čak oko 84 posto raseljenih osoba živi u zemljama srednjih ili nikakvih prihoda.

"Kako da zatražim od zemalja s daleko manjim resursima u Africi, Bliskom istoku i Aziji da prihvate milijune  izbjeglica ako bogate zemlje to odbiju uraditi", istakao je Filippo Grandi.

Tagovi: azilanti, izbjeglice, nemiri, rat, unhcr

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM