U fokusu

Podaci Guttmacher Institutea

Godišnje se može izbjeći 67 milijuna neželjenih trudnoća

Godišnje se može izbjeći 67 milijuna neželjenih trudnoća

Više od 200 milijuna žena u zemljama u razvoju koje ne žele biti trudne uopće ne koriste kontracepciju ili se oslanjaju na vrlo nesigurne metode za izbjegavanje trudnoće, i to najčešće zbog nemogućnosti pristupa istoj, nedostatka novca ili pravodobnih informacija, navodi se u posljednjem fact sheetu Guttmacher Institutea. Kada bi te iste žene imale pristup modernoj kontracepciji, dogodio bi se zamjetan pad u broju neželjenih trudnoća, s otprilike 89 milijuna na 22 milijuna godišnje.

Mnogim ženama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi nedostaju resursi i zdravstvene ustanove u kojima mogu doći do moderne kontracepcije. Gotovo 60 posto žena koje žele izbjeći trudnoću, no nemaju pristup modernim kontracepcijskim metodama, žive u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji. Uz to, kada i ostanu trudne, mnoge od tih žena ne dobiju odgovarajuću skrb, bilo da se radi o zdravstvenoj skrbi ili općoj podršci.

Procjenjuje se da će u 2017. godini 300 tisuća žena u siromašnim zemljama umrijeti od uzroka povezanih s trudnoćom, a 2.7 milijuna dojenčadi neće doživjeti drugi mjesec života. Međutim, to se može izbjeći, navodi Ann Starrs iz Guttmacher Institutea.

Proširenje i poboljšanje usluga kako bi se zadovoljile potrebe za kontracepcijom za sve žene u zemljama u razvoju koštalo bi oko 11 milijardi dolara godišnje (što uključuje i izravne i neizravne troškove) ili, pojednostavljeno, 1,75 dolara po osobi godišnje. S obzirom da je trošak sprječavanja neželjene trudnoće kroz osiguravanje moderne kontracepcije daleko manji od troška usluge brige za neželjenu trudnoću, svaki dodatni dolar potrošen na kontracepciju bi smanjio troškove usluga brige za trudnošću za 2,30 dolara.  

Investicija od svega 8,39 dolara godišnje po osobi omogućila bi svim ženama u zemljama u razvoju temeljnu materalnu skrb, kao i skrb za novorođenčad te pomogla ženama i parovima da planiraju obitelj onako kako sami to žele.