U fokusu

referendum krajem svibnja

Nakon 35 godina Irska mijenja restriktivni zakon o pobačaju

Nakon 35 godina Irska mijenja restriktivni zakon o pobačaju

Abortion Rights Campaign/Facebook

Krajem svibnja, Irska će održati referendum putem kojeg će se odlučivati o liberalizaciji zakona o pobačaju koji je trenutno na snazi.

Nakon 35 godina implementacije jednog od najstrožih zakona glede pobačaja, prema kojem je isti bio zabranjen čak i u okolnostima poput silovanja, incesta i teških fetalnih deformacija pogubnih za trudnicu, građani/ke Irske dobit će priliku odbaciti navedene restrikcije i izboriti se za pravo žene na život i samostalno odlučivanje. Iako je potpuna zabrana pobačaja ukinuta 2013. godine, čime je isti postao opravdan u slučajevima u kojima je ženin život u smrtnoj opasnosti, u svim ostalim okolnostima podvrgavanje abortusu i dalje se smatra ilegalnim.

Prema riječima premijera Lea Varadkara, vlada će već započeti s legislaturama temeljenim na prošlomjesečnim preporukama parlamentarnog odbora, prema kojima pobačaj na zahtjev mora biti dostupan do 12. tjedna trudnoće bez ograničenja. Kako smatra Varadkar, do takve je odluke došlo zbog činjenice da “se u Irskoj već izvršavaju ilegalni, neregulirani pobačaji u nedovoljno sigurnim uvjetima“, a tisuće žena godišnje odlučuje se na odlazak u inozemstvo kako bi bile u mogućnosti terminirati neželjenu trudnoću. “Radi se o izboru između toga želimo li nastaviti stigmatizirati i kriminalizirati svoje sestre, suradnice i prijateljice ili želimo kolektivnim, konkretnim djelovanjem pokazati empatiju i suosjećanje.” nastavlja Varadkar.

Prema rezultatima dviju anketa provedenih posljednjih dana među građanim/kama Irske, između 51 i 56 posto svih stanovnika/ca zemlje podržava prijedlog legalizacije pobačaja do 12. tjedna trudnoće, dok se istome protivi tek nešto manje od 30 posto (većinom stanovnika/ca starijih od 65 godina). Iz navedenih rezultata vidljiva je značajna promjena u mentalitetu građana/ki, s obzirom na to da je još 1983., kada je trenutni, restriktivni zakon stupio na snagu, njegovu implementaciju podržavalo čak 67 posto Iraca/kinja. Irska svakako na očigled postaje kako liberalnije, tako i sekularnije društvo spremno na korak naprijed u kontekstu unaprjeđenja prava žena.

Glede čitave situacije, sam je premijer Leo Varadkar konstatirao: “Ovdje se radi o vrlo osobnom i privatnom pitanju, koje za mnoge nije crno bijelo, ali ako novi prijedlog bude odobren, a vjerujem da će biti, napokon možemo reći da je ova zemlja dosegla svoju zrelost.”