U fokusu

Do kada će čovječanstvo šutjeti?

Sirijke prosvjedovale za obustavu masakra u Afrinu i Ghouti

Sirijke prosvjedovale za obustavu masakra u Afrinu i Ghouti

ANHA

Mnogobrojne žene iz sirijskog Deir ez-Zora izašle su u srijedu na ulice grada kako bi iskazale ogorčenje nedostatkom svjetske reakcije na stradavanje civila u Afrinu i Ghouti.

Prosvjednice su se okupile pred Sirijskim ženskim centrom u Deir ez-Zoru, a potom krenule na prosvjednu šetnju gradom uz podignute zastave Vijeća sirijskih žena i Jedinica ženske zaštite (YPJ) te fotografije poginulih boraca/kinja. Uz navedeno, prisutni su bili i transparenti poput “Afrin i Deir ez-Zor su jedno!”, “Zaustavite krvoproliće!” ili pak “Erdogan, ubojica djece!”

Ovim putem prosvjednice su za cilj imale i privlačenje međunarodne medijske pažnje koja je u slučaju Afrina i Ghoute u mnogim zemljama uvelike izostala te poticanje svjetskih državnih vrhova na akciju i obustavu oružanih napada koji su u manje od dva mjeseca odnijeli oko 2 000 civilnih života, od kojih velik broj čine djeca ubijena u zračnim napadima.  

Dok broj poginulih i dalje raste, broj unutarnje raseljenih osoba kreće se u desecima tisuća.

Haifa Agha, članica Palestinskog legislativnog vijeća i jedna od sudionica prosvjeda ovom je prilikom izjavila: “Osuđujemo napade na Afrin , tursku agresiju i izostanak reakcije koji u svijetu vlada po pitanju masakra u Afrinu i Ghouti. Do kada će čovječanstvo šutjeti?

Pri kraju svog govora Agha je također pozvala sve organizacije zadužene za ljudska prava da poduzmu ono što je u njihovoj moći da se zaustavi masakr civila u navedenim gradovima.