U fokusu

u njemačkoj povećanje od 150 posto

Porazna statistika: Veliko povećanje broja beskućnika/ca u Europi

Porazna statistika: Veliko povećanje broja beskućnika/ca u Europi

Pexels

Prema izvještaju organizacije FEANTSA (Europska mreža za beskućništvo) i francuske Zaklade Abbé Pierre, za 2018. godinu, beskućništvo je u Europi poraslo za 150 posto u Njemačkoj, 145 posto u Irskoj i gotovo 100 posto u Belgiji.

Žene, djeca i migranti_kinje posebno su osjetljivi_e na prisilno iseljavanje i beskućništvo. Dok su većina beskućnika muškarci, udio žena raste, osobito u Švedskoj. Budući da osobe s niskim prihodima i iz siromašnijih kućanstava sve više pod rizikom za beskućništvo, može se očekivati sve veći udio žena u ovoj kategoriji.

Beskućništvo ubija: između 2012. i 2016. godine u Francuskoj je oko 14 tisuća osoba izgubilo živote zbog života na ulici.

Izvješće odbacuje mit o tome da je beskućništvu nemoguće stati na kraj i predlaže pet koraka za razvoj integrirane strategije za iskorjenjivanje beskućništva, uključujući Housing First, model koji se proširio diljem Europe. U Finskoj, gdje je ovaj model u potpunosti zaživio kao dio holističke integrirane strategije, broj se beskućnika_ca između 2009. i 2016. godine smanjio. Izvješaj poziva na iskorjenjivanje beskućništva u Europi do 2030. godine.