U fokusu

akademija ignorirala optužbe da je Arnault seksualno uznemiravao žene

Ništa od Nobela za književnost ove godine

Ništa od Nobela za književnost ove godine

Pixabay

Švedska akademija priopćila je u petak ove godine neće dati Nobelovu nagradu za književnost zbog “krize” unutar Akademije. Spomenuta je “kriza” rezultat velikog broja optužbi za seksualno uznemiravanje povezane s tom institucijom, prenosi Jazabel.

U studenom prošle godine objavljeno je da je osamnaest žena optužilo fotografa Jean-Claudea Arnaulta za seksualni napad ili zlostavljanje, nakon čega je uslijedila vijest da je zlostavljao i švedsku princezu Victoriu. Arnault je u braku s članicom Akademije Katarinom Frostenson, s kojom je na čelu švedskog kulturnog centra Forum, koji je od Akademije dobio sredstva za rad.

Nakon objave vijesti o Arnaultovoj navodnom nepriličnom ponašanju, uključujući i otkriće da je Akademija 1996. godine primila pismo u kojem se detaljno opisuje napad i jednostavno ga zanemario, na meti je snažnih kritika. Kako navodi New York Times, kritike su pristizale i nakon otkaza Sari Danius, koja je prekinula sve odnose Akademije s Arnaultom i Forumom i navodno se zalagala za veću transparentnost. Navodi o Arnaultu, kao i otkaz Sari Danius, u konačnici su rezultirali protestnim odlaskom nekoliko članova_ica Akademije.

Švedska Akademija, koja dodjeljuje nagradu za književnost, izjavila je kako će odgoditi dodjelu nagrade do iduće godine. Dobitnik_ca nagrade za 2018. bit će objavljen_a zajedno s dobitnikom_com 2019. godine. Tajnica Akademije Anders Olsson izjavila je da Akademija radi na većoj transparentnosti i boljem dijalogu.