U fokusu

Notorious RBG

Fenomen sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

Fenomen sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

Flickr https://creativecommons.org/licenses/by-sa/

Tijekom protekle dvije godine, za vrijeme snimanje dokumentarnog filma o sutkinji Ruth Bader Ginsburg, svjedočili smo fenomenu pravnice u osamdesetima koja je prava rock zvijezda, osobito među milenijalcima. Njezino lice nalazi se na tisuću memova. Njezina legendarna tjelovježba nadahnjuju knjige i članke. Njezini se citati nalaze na majicama i torbama.

Sutkinja Vrhovnog suda često putuje diljem zemlje kako bi sudjelovala u pravničkim konferencijama ili govorila na pravnim fakultetima. Gdje god se pojavi, tu je horda obožavatelja_ica. Na Fordham Law School, gdje je trebala sudjelovati u naizgled dosadnoj tribini o saveznom pravosuđu, studenti_ce bez ulaznica stvorili su gužvu na ulazu, iako su ulaznice za događaj odavno rasprodane. “Samo pomisao da bismo je mogli vidjeti ostavlja me bez daha”, moglo se čuti od studenata_ica.

U poznoj je dobi sutkinja Ginsburg postala zvijezda zahvaljujući genijalnoj imitaciji Kate McKinnon u emisiji Saturday Night Live i domišljatom nadimkom Notorious RBG. No, zvjezdani status ima nešto ozbiljnije temelje: liberale privlači njezino čvrsto protivljenje, izrečeno jednostavnim, laičkim jezikom, konzervativnim presudama Vrhovnog suda.

Internetska pomama za RBG započela je 2013. godine, kada je oštro izrazila neslaganje u slučaju Shelby County v. Holder. Odluka Suda o ukidanju nekih zaštita prava glasa u južnim državama. “To je kao da bacate kišobran usred oluje jer se niste smočili”, napisala je. Snažni stavovi o reproduktivnim pravima i afirmativnim akcijama povećali su broj obožavatelja_ica i broj memova, a pokrenuli su i pomalo nevjerojatan modni trend – tetovaže s Ginsburginim likom.

Tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine, za vrijeme snimanja dokumentarnog filma, promatrali smo kako se fenomen obožavanja RBG od strane ljevičara intenzivira. Sada, prilikom prvih prikazivanja filma, žene ne nose samo platnene torbe s natpisom “I Dissent”, nego se pojavljuju u potpunom RBG izdanju, s haljom, ovratnikom i svime. Uznemirene sadašnjim vodstvom našega naroda, čini se, tješi pomisao na Ginsburg koja radi sklekove pod nadzorom svog osobnog trenera. “Kako joj je zdravlje?” Demokratski nas prijatelji neprestano ispituju.

Postizborni fenomen #MeToo i #TimesUp pokreta učvrstio je viđenje Ginsburg kao nacionalnog blaga.

Kako otkriva film, RBG se počela boriti za ustavna prava žena dok je taj koncept još bio posve radikalan. U nizu ranih slučajeva koje je još sedamdesetih, kao odvjetnica, pokrenula pred Vrhovnim sudom, zalagala se da klauzula o jednakoj zaštiti 14. amandmana jamči jednaka prava za žene, baš kao i za rasne manjine. U veliko je mjeri odgovorna za tu klauzulu, te je 1996. godine konačnom odlukom u predmetu Sjedinjene Države protiv Virginije, omogućila ženama sudjelovanje u povijesno muškom vojnom institutu. Ginsburg je tada napisala: “Ovo mišljenje nevažećim označava zakon koji uskraćuje ženama jednake mogućnosti da teže, postižu, sudjeluju i doprinesu društvu”.

Danas, dok žene kroz grassroots pokrete pronalaze svoje glasove, ali središte moći i dalje drže muškarci desničari, Ruth Bader Ginsburg je relevantnija nego ikada. Ona je postala više od zbroja impresivne pravne karijere u kojoj se izborila za ženska prava i 38 impresivnih godina u sudačkom stolcu. Ona je postala simbol zagovaranja istine.

Ginsburg je u razgovorima izjavila da su je za studij prava svojim primjerima inspirirali_e odvjetnici i odvjetnice koji_e su tijekom McCarthyjeve ere branili_e prava pogrešno optuženih za izdaju svoje zemlje.

Liberali danas vide Ruth Bader Ginsburg kao zadnju crtu obrane svojih principa od konzervativnog Vrhovnog suda, Kongresa i sada Bijele kuće – sićušna,  85-godišnja pravnica, baka koja je preživjela rak, koja tiho, ali odlučno govori: Ne slažem se”.

RBG od 4. svibnja igra u kinima.