U fokusu

Novi zakon

Saudijska Arabija priprema kazne za seksualno uznemiravanje

Saudijska Arabija priprema kazne za seksualno uznemiravanje

Saudijska Arabija priprema prijedlog zakona za zabranu seksualnog napastovanja, potez kojeg su aktivisti/kinje nazvali “paradigmatskim” u ovoj duboko konzervativnoj islamskoj državi, koja bi kroz nekoliko tjedana trebala ukinuti zabranu vožnje automobila za žene.

Vijeće Shura, utjecajno savjetodavno tijelo, odobrilo je nacrt zakona kojim bi se uvela kazna do pet godina zatvora i 300.000 saudijskih rijala (oko 80.000 dolara) za uznemiravanje, rekla je članica Vijeća Lina Almaeena.

Almaeena navodi kako je odobrenje Vijeća, koje nema legislativnu moć, no može predlagati zakone kralju i kabinetu, došlo u vrlo važnom trenutku kada žene postaju vidljivije na ulicama i u javnom prostoru. “Osjećam olakšanje. Kazna je vrlo jasna, ljudi je neće uzeti olako”, rekla je, dodajući da će novi zakon pokriti i verbalno i online uznemiravanje.

Odluka da se zabrana vožnje za žene odbaci slavljena je kao dokaz novih, progresivnih trendova u Saudijskoj Arabiji. Međutim, aktivisti/kinje za ljudska prava pozvali su na oprez nakon što je uhićeno gotovo desetak aktivista/kinja, od kojih su većinom žene koje su tražile veće slobode.

Suad Abu-Dayyeh, stručnjak za Bliski Istok u globalnoj organizaciji Equality Now, navodi da je nacrt zakona dobrodošao korak unaprijed, no izrazio je zabrinutost zbog nedavnih napada na aktiviste/kinje za ženska prava. “Postoji kontradikcija između djela i riječi”, dodao je.