U fokusu

homofobija crkvenih vođa povećava vjerojatnost autodestruktivnog ponašanja

Istraživanje: Religiozne LGBT osobe pod najvećim su rizikom od samoubojstva

Istraživanje: Religiozne LGBT osobe pod najvećim su rizikom od samoubojstva

Pinterest

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Preventive Medicine pokazalo je značajnu povezanost između anti-LGBT vjerskih nauka i samoubojstva u LGB mladih kojima je religija važna.

Jedan od autora istraživanja, John R. Blosnich, za HuffPost je izjavio da bi anti-LGBT religijske grupe mogle biti vrlo štetne. “Vjerske skupine koje stigmatiziraju LGBT osobe trebaju biti svjesne moguće štete koju mogu prouzročiti pojedincima i obiteljima, ali i štete koju nanose vlastitoj organizaciji”, rekao je.

U istraživanje su uvršteni podaci više od 21 tisuće studenata_ica.

U općoj populaciji, snažna religioznost smanjuje rizik od samoubojstva, ali prema ovom istraživanju, to se pokazalo suprotnim za LGB mlade.

2.3 posto ispitanih studenata_ica identificiralo se kao gej ili lezbijka, 3.3 posto kao biseksualno, a 1,1 posto izjavilo je da preispituju vlastitu seksualnost. Zatim su odgovarali_e na pitanje koliko su religija ili duhovnost važni za njihov doživljaj sebe.

Istraživanje je pokazalo da mlade lezbijke i gejevi kojima je religija važna bili u većem riziku od samoubojstva. Također je utvrđen i veći rizik za pokušaj samoubojstva.

Studenti_ce se pitalo jesu li razmatrali_e ili pokušali_e samoubojstvo i jesu li nedavno imali suicidalne misli. Taj je podatak uspoređen s važnosti njihovih religijskih uvjerenja za njihov identitet i doživljaj sebe.

Istraživanje je dalo rezultate sukladne rezultatima sličnih istraživanja o riziku samoubojstva u LGB mladih.

3.7 posto heteroseksualnih studenata u istraživanju nedavno je izjavilo da razmišlja o samoubojstvu. Stope suicidalnih misli među LGB studentima dosljedno su bile veće nego u njihovim heteroseksualnim vršnjacima, dok je 16,4 posto ispitanika doživjelo suicidalne misli. 11.4 posto biseksualnih studenata_ica izvijestilo je o recentnim suicidalnim mislima, u usporedbi s 6.5 posto lezbijki ili gejeva. Usporedbom podataka pokazalo se da je za lezbijke kojima je religija važna ili vrlo važna za njihov identitet, 52 posto veća vjerojatnost da su nedavno razmišljale o samoubojstvu. Za studenti_ce koji_e su izjavili_e da preispituju svoju seksualnost i kojima je religija važna, vjerojatnost da su nedavno pokušali samoubojstvo trostruko je veća nego za njihove heteroseksualne vršnjake.

Ovi rezultati sukladni su rezultatima ranijih istraživanja. Izvještaj The Oasis Foundationa iz 2017. godine dovodi u vezu crkvene nauke o istospolnim vezama i probleme mentalnog zdravlja u LGB osoba. U izvještaju se navodi da homofobija crkvenih vođa povećava vjerojatnost autodestruktivnog i suicidalnog ponašanja među LGB osobama. Američko istraživanje iz 2014. otkrilo je da je, nakon pokušaja samoubojstva, za lezbijske i biseksualne djevojke upola manje vjerojatno da će dobiti medicinsku skrb.

Velik dio istraživanja vezanih uz samoubojstvo u LGBT mladeži isključuje transrodne i nebinarne mlade osobe, jer je podatke o njima često teže prikupiti. U ovom istraživanju, 0.2 posto ispitanika_ca identificiralo se kao trans, što nije omogućilo dovoljno velik uzorak za analizu i interpretaciju podataka, iako je u istraživanju transrodnost smatrana zasebnim rodnim identitetom, što je moglo utjecati na te podatke. Međutim, istraživanje koje je 2016. godine proveo Nacionalni centar za transrodnu ravnopravnost, pokazalo je da je 40 posto, od 17 715 ispitanih transrodnih osoba, pokušalo izvršiti samoubojstvo.

Prevela i prilagodila: Silvija Jakovljević