U fokusu

Unatoč nasilju

Održan prvi Pride u izbjegličkom kampu u Keniji

Održan prvi Pride u izbjegličkom kampu u Keniji

Refugee Flag Kakuma Facebook

Prva povorka ponosa održana je u jednom od najvećih izbjegličkih kampova na svijetu, u Keniji. Iako je bilo nasilja, održavanje povorke velik je uspjeh.

Oko 200 osoba sudjelovalo je na različitim Pride događanjima u kampu Kakuma u Keniji. Na samu povorku i trans ‘modnu reviju’ došli su i predstavnici i predstavnice Vlade Kenije te UN-a. Većina LGBTI osoba koje žive u kampu dolaze iz Ugande gdje su progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. 

Mbazira Moses iz organizacije Rainbow Flag Kakuma, izbjeglica i organizator eventa bio je izložen prijetnjama i homofobnim napadima. Unatoč tomu, zadovoljan je događanjem. “Događaj je pohodilo 180 LGBTIQ izbjeglica te mnogo ostalih izbjeglica u kampu koje nisu znale o čemu se radi. U početku su se pridružili/e, a kasnije su postali nasilni. Počeli su vikati na sudionike i sudionice Pridea, pljuvali su na njih i gađali su prljavštinom trans modele”, kazao je Moses. 

Ipak, stavljeni su pod kontrolu od strane osiguranja koje je bilo pripremljeno za događanje. No, kasnije istog dana jedna je grupa izvela napad na lezbijku i trans ženu. Lezbijka je dobila ozbiljne ozljede na peti, a trans žena je u bolnici nakon što su je napadači udarili u trbuh.

Fotografije s povorke pogledajte ovdje