Prozor u svijet

28.06.2018. 21:02:29 - Whitney Kimball (The Slot)

28-godišnja socijalistkinja protiv 56-godišnjeg favorita

Alexandria Ocasio-Cortez pobijedila na primarnim izborima Demokratske stranke

Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: José A. Alvarado Jr.)

Alexandria Ocasio-Cortez, 28-godišnja socijalistkinja iz Bronxa prije nekoliko je dana ostvarila neočekivanu pobjedu na primarnim izborima Demokratske stranke protiv 56-godišnjeg zastupnika Joea Crowleya, koji 14 godina nije imao protukandidata unutar Demokratske stranke, i koji je imao deseterostruko više sredstava za kampanju.

Dok su Crowleyu sredstva izdašno donirali Odbori za politička djelovanja (PAC) i korporacije, Ocasio-Cortez je odbila novac korporacija te je prikupila oko 300 tisuća dolara s prosječnom pojedinačnom donacijom od osamnaest dolara. Dok je Ocasio-Cortez svoju kampanju vodila na španjolskom jeziku, od vrata do vrata, Crowleyja su birači smatrali nepristupačnim jer navodno šalje svoju djecu u školu u Sjevernoj Virginiji.

Crowley je gotovo odmah priznao poraz, rekavši: "Želim sve najbolje gđi Ocasio-Cortez. Želim da pobijedi na izborima u studenom".

Ocasio-Cortez je u politiku ušla kao podržavateljica Bernieja Sandersa. Godinu i pol prije toga dala je otkaz u restoranu kako bi se bavila kampanjom.

Crowley je svoju fotelju držao uglavnom bez protukandidata; New York Times piše kako je protukandidata posljednji put imao 2004. godine, kada Ocasio-Cortez nije bio dovoljno stara da bi glasovala. Smatran je favoritom za nasljednika glavne žene oporbe, Nancy Pelosi.

U intervjuu za Jezebel, Alexandria Ocasio-Cortez izjavila je kako su joj prioriteti humanitarna kriza na granicama i medicinska skrb za sve.

Tagovi: alexandria ocasio-cortez, demokrati, izbori, politika, sad, socijalistkinja

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM