U fokusu

Nakon referenduma

Irska će osigurati sigurne zone za usluge pobačaja

Irska će osigurati sigurne zone za usluge pobačaja

Irska će uvesti sigurne zone oko prostora u kojima će se izvoditi pobačaji i osigurati da cijena ne bude prepreka pristupu toj usluzi, odredbe su novog zakona nakon povijesnog referenduma ranije ove godine na kojemu je pobačaj ozakonjen.

Nekada duboko katolička nacija izglasala je ozakonjenje pobačaja u svibnju ove godine, kada su građani i građanke svih dobi i pozadina zahtijevali odbacivanje jednog od najoštrijih režima po pitanju prekida trudnoće u svijetu.

Irski premijer Leo Varadkar, koji se tijekom kampanje zalagao za ozakonjenje, obećao je da će biti predstavljena legislativa kojom će pobačaj bez ograničenja biti dopušten do 12. tjedna trudnoće.

“Dobio sam odobrenje Vlade za dva nova područja koja ćemo uključiti u legislativu. Prvo je da će usluga prekida trudnoće biti univerzalno dostupna, tako da cijena ne bude prepreka ženama koje će tražiti prekid trudnoće. Druga se odnosi na uvođenje sigurnih zona oko prostora u kojima će se izvoditi pobačaji kako bi pacijentice i zdravstveno osoblje mogli tamo doći bez straha ili zlostavljanja i bez svjedočenja raznim prosvjedima i plakatima”, rekao je ministar zdravlja Simon Harris.

Vlada planira da se ova usluga uključi u opseg djelatnosti obiteljskog liječnika/ice, a ne klinika za pobačaj.

Ovaj zakon neće biti predstavljen u parlamentu prije ljetnog odmora ovog tjedna zbog raznih pravnih izazova koji su upućeni na rezultat referenduma. Harris navodi da Vlada svejedno planira omogućiti prekid trudnoće od siječnja iduće godine.