U fokusu

seksualno uznemiravanje mora se prepoznati kao oblik nasilja prema ženama

2/3 žena i djevojčica izloženo je seksualnom uznemiravanju u javnosti

2/3 žena i djevojčica izloženo je seksualnom uznemiravanju u javnosti

Tumblr

Rezultati ankete dobrotvorne organizacije Plan International UK pokazali su da dvije trećine djevojaka i žena u dobi od 14 do 21 godine doživi neki oblik seksualnog uznemiravanja u javnosti.

U navedenoj anketi sudjelovalo je sveukupno 1000 Britanki, a pitanja su se odnosila na njihova iskustva glede raznih oblika javnog okruženja – poput ulice, posla, škola, javnog prijevoza ili pak noćnog kluba.

Od svih ispitanih žena, čak 66 posto njih prijavilo je da doživljava seksualno uznemiravanje barem jednom mjesečno. Dok se najčešće (preciznije, u 38 posto slučajeva) radi o ‘catcallingu’ u obliku neprikladnog dovikivanja, zviždanja ili lascivnih komentara, 15 posto žena izjavilo je da je doživjelo neželjene dodire na javnim mjestima, od kojih 9 posto uključuje pokušaje dodirivanja intimnih dijelova tijela.

Tanya Barron, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije, u kontekst provedene ankete izjavila je: “Već znamo da žene nažalost često doživljavaju seksualno uznemiravanje na ulici, ali ovo istraživanje otkriva šokantnu činjenicu da se ono redovito događa čak i 14-godišnjim djevojčicama.

Maltretira ih se dok su vani s prijateljima, dok putuju javnim prijevozom i samo pokušavaju nastaviti sa svakodnevnim životom.

Djevojke imaju pravo da se samostalno krenću i budu na javnim mjestima bez straha.”

Iz organizacije također poručuju da je nužno potrebno odbiti prihvaćanje uznemiravanja žena i djevojčica kao neizbježnog dijela života i odrastanja te apeliraju na to da Vlada, lokalna vijeća i policija konačno priznaju ulično uznemiravanje kao oblik nasilja nad ženama i djevojčicama.