U fokusu

Prva kazna unutar 'cat-calling' zakona

Francuska: Muškarac koji je zašlatao ženu u busu je kažnjen

Francuska: Muškarac koji je zašlatao ženu u busu je kažnjen

Muškarac koji je uvredljivo komentirao ženu te je zašlatao u busu u blizini Pariza, postao je prva osoba koja je kažnjena po novom francuskom zakonu kojim se propisuje kažnjavanje za neumjesne komentare, zviždanje, seksizam i seksualno uznemiravanje na ulicama (i javnim sredstvima/površinama), poznatom kao ‘cat-calling’ zakon. 

Naime, u velikoj gužvi muškarac je zašlatao 21-godišnjakinju po stražnjici te joj uputio uvredljivo komentar. No, prije nego li je dovršena rasprava, vozač autobusa zatvorio je vrata, nazvao policiju i sačekao njihov dolazak. Nakon toga sud je osudio 30-godišnjaka na tri mjeseca zatvora s objašnjenjem da se njegov čin smatra seksualnom agresijom. Također, kažnjen je s 300 eura za uvredljiv komentar. 

Sudski službenici/e i Ministarstvo kazali su da je ovo prva kazna pod novom legislativom koja želi smanjiti seksualno uznemiravanje na ulicama, javnim površinama i sredstvima. Ministrica koja se nalazi iza zakona koji dozvoljava ‘kazne na licu mjesta’ do 750 eura, na Twitteru je proslavila odluku suda. 

“Bravo za brzu reakciju vozača autobusa, ali i za dodijeljenu kaznu”, kazala je Marlene Schiappa, ministrica rodne ravnopravnosti. 

Ova ja kazna došla mjesecima nakon snimke u kojoj je muškarac dobacio seksualni komentar ženi u prolazu te je nakon njene reakcije ošamario. Osumnjičenik je uhićen pred kraj kolovoza nakon što je snimka objavljena diljem Interneta. 

Jedna od tri žene na globalnoj razini bila je žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja, prema podacima UN-a. Nedavno istraživanje u Francuskoj pokazalo je da je više od pola žena (53 posto) doživjelo seksualno nasilje ili uznemiravanje.