U fokusu

Brett Kavanaugh izabran za suca Vrhovnog suda

Žene su ispustile praiskonski vrisak. Nitko ih nije čuo.

Žene su ispustile praiskonski vrisak. Nitko ih nije čuo.

Tracie Ching/powertotheposter.com

“Tijelo mi gori”.

Ta mi se poruka pojavila na zaslonu mobitela za vrijeme prošlotjednog svjedočenja Christine Blasey Ford pred Senatom. Poslala mi ju je osoba koja je preživjela silovanje koju sam intervjuirala prošloga tjedna tijekom izbora 2016. godine., kada su žene u nevjerici gledale kako muškarac, snimljen kako se hvali o tome kako “hvata žene za mačkicu”, mirno ide prema pobjedi na izborima.

Dvadeset posto američkih kućanstava gledalo je kako Ford svjedoči o vjerojatno najgorim trenucima svog života, kada su dvojica mladića pojačali glazbu kako nitko ne bi čuo njezine vriskove dok ju je jedan od njih pokušao silovati. Žene su plakale na podznemnoj željeznici dok su putem mobitela slušale svjedočenje. Na polovici saslušanja shvatila sam da me od stiskanja zubi boli čeljust.

Budući da sam i sama preživjela seksualni napad, zamišljala sam kako sjedim ispred ozloglašenog senatora Chucka Grassleya dok me tužiteljica – koju je angažirao jer ne zna kako razgovarati sa mnom – ispituje pred kamerama nacionalne televizije. Razmišljala sam o tome kako bih se osjećala da moj silovatelj postane sudac vrhovnog suda i da glasuje o mojim osnovnim ljudskim pravima.

Ford je u datim okolnostima dala sve od sebe i bila je, po svemu sudeći, posve vjerodostojna. Čak i najciničniji republikanci morali su priznati da su povjerovali da se napad dogodio, a čak ju je i Donald Trump nazvao “vrlo vjerodostojnom svjedokinjom”. Ipak, bez obzira na njezine izjave i vjerodostojnost, čini se da njezina priča nije imala utjecaja na želju republikanaca da Brett Kavanaugh imenuje za suca Vrhovnog suda. Cijelo je saslušanje bila besmislena predstava, Jedna se žena ogolila pred cijelom zemljom tek kako bi se nekolicina republikanaca mogla pretvarati da ih zanima što ima reći.

I zato su žene kolektivno ispustile praikonski vrisak. Žene u pedesetima, šezdesetima i sedamdesetima nazivale su hladnu, trijeznu televizijsku kuću C-Span kako bi objavile svijetu da su i same, desetljećima ranije, doživjele seksualni napad. Osobe koje su preživjele silovanje bijesno su napadale političare u dizalima i hodnicima, zahtijevajući da ih se čuje, natjeravši jednog republikanskog senatora da se sakrije u zahod. Dijeljenje priča postalo je toliko kompulzivno, toliko uobičajeno, da mi je vozačica taksija iz Trinidada nakon samo dvije minute vožnje ispričala kako ju je dvaput silovao diplomat.

Kada sam je pitala je li pokušala prijaviti silovanje, samo se nasmijala i rekla: “Molim vas, ne vjeruju ni bijelim ženama. Zašto bi povjerovali meni?”.

Senat je Vrhovnom sudu potvrdio izbor istog onog tipa kojeg su mnoge žene poznavale i s kojim su u nekom trenutku svog života izlazile – bogati, privilegirani mangup koji plače, viče i laže kada ga se suoči s njegovim ponašanjem, jer se vrlo malo puta u životu suočavao s posljedicama vlastitih djela. I taj će čovjek biti odlučujući glas u velikim slučajevima vezanima uz pobačaj, koji će potencijalno onemogućiti pristup medicinskoj skrbi generacijama žena.

Čini se kao da se nešto promijenilo od izbora 2016. godine. Žene su se razljutile i izbacivale svoje priče, dijelile su svoju bol na društvenim medijima, suprotstavljale su se političarima i preklinjale da ih se čuje. Ankete na nacionalnoj razini nakon Fordina svjedočenja pokazale su da se više od polovice anketiranih Amerikanki protivi Kavanaughovoj kandidaturi, a manje od trećine je podržava.

Republikanci su se pretvarali da ih slušaju. Senator Jeff Flake pozvao je na ograničenje FBI istrage nedugo nakon su ga osobe preživjele seksualni napad konfrontirale u dizalu, a on i senatorica Susan Collins ostali su neodlučni do posljednjeg trena. Ipak, čitava republikanska nelagoda oko #MeToo pokreta svela se na pokretom “Me Too” zbila se oko lika jadnog, bogatog bijelog tipa Bretta Kavanaugha. Podvukli su crtu. On nije namjeravao biti još jedan tip koji je pao zbog trideset godina stare optužbe, bez obzira na vjerodostojnost svjedokinje ili na broj laži koje je izrekao pod zakletvom.

Republikanski muškarci nekako su uspjeli postati žrtve. Senator Mitch McConnell osudio je “fizičko zastrašivanje” članova Kongresa od strane žena. Trump je zakmečao da je ovo “užasno vrijeme za mlade ljude”, izjavivši također da “mladim ženama ide odlično”.

Vlada je rukom prekrila usta žena i pojačala glazbu.