Prozor u svijet

 • Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

  Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

  Jedna od tri žene i djevojčice – drugim riječima, jedna milijarda – doživjela je seksualno nasilje. Upravo zbog njih cijeli svijet 14. veljače nastoji upozoriti na ovaj problem plesom kao izrazom tjelesne autonomije. One Billion Rising održava se ove godine u gotovo dvjesto njemačkih (...)

 • Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

  Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

  Na Apple iTunesu i Google Play trgovini aplikacija Absher opisana je kao aplikacija koja korisnicima pruža uvid u djelovanje vlade Saudijske Arabije - ali prema tvrdnjama američkog senatora i organizacija za ljudska prava, ona je također alat koji muškarcima u Saudijskoj Arabiji pomaže (...)

 • Žene su nedovoljno zastupljene u medicinskim profesijama, ali i u istraživanjima

  Žene su nedovoljno zastupljene u medicinskim profesijama, ali i u istraživanjima

  Žene su zanemarene u medicinskim istraživanjima i podcijenjene su u medicinskim karijerama, prema rezultatima istraživanja u britanskom medicinskom časopisu Lancet . Žene koje grade karijeru u zdravstvu suočene su sa značajnim barijerama.

 • Na Valentinovo najavljena borba za pravo na istospolne brakove u Japanu

  Na Valentinovo najavljena borba za pravo na istospolne brakove u Japanu

  U Japanu je 13 istospolnih parova najavilo pritisak na sudove na Valentinovo kako bi zahtijevali pravo na sklapanje istospolnih zajednica i time postali prva zemlja u Aziji koja će legalizirati istospolne brakove. Parovi će podnijeti tužbu u barem četiri grada, uključujući Tokio, s (...)

 • Poljska: Prijetnje otkazima zbog borbe za ženska prava

  Poljska: Prijetnje otkazima zbog borbe za ženska prava

  Poljska vlada ciljano sankcionira aktivistkinje i organizacije za ženska prava, dovodeći ženska prava i sigurnost u rizičan položaj, piše Human Rights Watch u danas objavljenom izvješću. Više od dvije godine nakon prvih masovnih prosvjeda protiv ograničavanja pristupa abortusu, vladajuća stranka (...)

 • Djevojka u Nepalu je umrla zbog vjerovanja da su žene za vrijeme menstruacije nečiste

  Djevojka u Nepalu je umrla zbog vjerovanja da su žene za vrijeme menstruacije nečiste

  Unatoč službenoj zabrani, stara stoljetna hinduistička praksa "chhaupadi" i dalje je na snazi u Nepalu. I uzela je četvrti život u samo nekoliko tjedana. Naime, tradicija "chhaupadi" povezana je s menstrualnim tabuom te je prema njoj ženama i djevojkama u zapadnom Nepalu zabranjeno (...)

 • Žena u Indiji ubijena zbog sumnje da je - vještica

  Žena u Indiji ubijena zbog sumnje da je - vještica

  Šest muškaraca u Indiji uhićeno je zbog ubojstva žene i njeno četvero djece, uključujući 10-mjesečnu bebu, zbog sumnje da je vještica koja je ubila djevojku , priopćila je policija. Ljutiti seljani provalili su u ženinu kuću u istočnoj državi Odisha i na smrt pretukli nju i njezinu djecu (...)

 • Čile: Škola za transrodnu djecu pruža okruženje sigurno od nasilja

  Čile: Škola za transrodnu djecu pruža okruženje sigurno od nasilja

  Prva škola za transrodnu djecu u Latinskoj Americi otvorena je u Čileu i sada pruža siguran prostor za svoje učenike. Škola, koju je osnovala čileanska zaklada Selenna, s održavanjem nastave započela je u travnju 2018. godine u društvenom centru u Santiagu.

 • UAE: Nagrada za doprinose rodnoj ravnopravnosti dodijeljena isključivo muškarcima

  UAE: Nagrada za doprinose rodnoj ravnopravnosti dodijeljena isključivo muškarcima

  Ujedinjeni Arapski Emirati proglasili su dobitnike nagrade za najveći doprinos u pogledu rodne ravnopravnosti i zastupljenosti. Podpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum , nagrade je dodijelio ministarstvu financija, saveznom tijelu za konkurentnost (...)

 • Kako su dvije godine Trumpa utjecale na prava žena u Americi

  Kako su dvije godine Trumpa utjecale na prava žena u Americi

  Prije dvije godine milijun Amerikanki izašle su na ulice prosvjedujući protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa. Većinu prosvjednice činile su liberalne žene koje je uznemirilo što je predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton izgubila u onome što su mnogi smatrali "sigurnom pobjedom".

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM