Prozor u svijet

 • Gradonačelnica Mexico Cityja obećala iskorijenjivanje nasilja nad ženama

  Gradonačelnica Mexico Cityja obećala iskorijenjivanje nasilja nad ženama

  Prvi gradonačelnica Mexico Cityja najavila je iskorijenjivanje nasilja nad ženama i nekažnjavanje rodno uvjetovanog nasilja u glavnom gradu. "Da bi se izbjeglo i eliminiralo nasilje nad ženama... konačno, to je cilj", kazala je gradonačelnica Claudia Sheinbaum na skupu na kojem je organiziran (...)

 • Sjeverna Irska: Parlament podržao ozakonjenje pobačaja

  Sjeverna Irska: Parlament podržao ozakonjenje pobačaja

  Nakon što je podržao legalizaciju istospolnih brakova , Donji dom Parlamenta UK-a dao je podršku i ozakonjenju pobačaja s 322 glasa "ZA" i 99 "PROTIV", učinivši tako korak unaprijed u smjeru povećanja ljudskih prava u Sjevernoj Irskoj.

 • Europski sud za ljudska prava: Rusija se ne suočava s problemom obiteljskog nasilja

  Europski sud za ljudska prava: Rusija se ne suočava s problemom obiteljskog nasilja

  Rusija nije uspjela zaštititi ženu od ponavljanja nasilja od strane njezina bivšeg partnera, zaključio je u utorak Europski sud za ljudska prava, kazavši kako je njezin slučaj pokazao kako se Moskva ne suočava s problemom obiteljskog nasilja.

 • El Salvador ponovno otvara suđenje za žrtvu silovanja

  El Salvador ponovno otvara suđenje za žrtvu silovanja

  Žrtva silovanja u El Salvadoru, tinejdžerica koja je osuđena za ubojstvo i na zatvorsku kaznu od gotovo tri godine nakon što je rodila mrtvorođenče, ponovno će izaći pred sud idući tjedan , izjavili su njezini odvjetnici u srijedu. Evelyn Beatriz Hernandez osuđena je na zatvorsku kaznu od (...)

 • SAD: 214 000 dolara kazne migrantici koja se u crkvi sklonila od deportacije

  SAD: 214 000 dolara kazne migrantici koja se u crkvi sklonila od deportacije

  Savezne vlasti prijete gvatemalskoj migrantici s više od 214.000 dolara kazne nakon što je zatražila utočište u crkvi u Virginiji, rekao je svećenik crkve HuffPostu. Maria Chavalan Sut primila je prošlog utorka poštom obavijest o "namjeri za izricanjem kazne" iz američkog ICE-a (...)

 • Sjeverna Irska: Parlament podržao legalizaciju istospolnih brakova

  Sjeverna Irska: Parlament podržao legalizaciju istospolnih brakova

  Parlamentarni zastupnici glasali su u prilog dopuštanja istospolnih brakova u Sjevernoj Irskoj s 383 glasova 'za' nasuprot 73 glasa 'protiv'. Prema amandmanu koji je odobrio Donji dom, sekretarka Sjeverne Irske Karen Bradley mora formulirati propise potrebne za izmjenu zakona do 21. (...)

 • Nogometašice traže jednake plaće za osvajanje Svjetskog prvenstva

  Nogometašice traže jednake plaće za osvajanje Svjetskog prvenstva

  Skandiranje "Jednake plaće!" odjekivalo je s tribina Stade de Lyon u Francuskoj u nedjelju nakon pobjede američke ženske reprezentacije 2-0 nad Nizozemskom u utakmici za osvajanje FIFA Svjetskg prvenstva za žene. Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazivali su obožavatelje/ice (...)

 • Pakistan: Unutar prvog doma za starije osobe trećeg roda

  Pakistan: Unutar prvog doma za starije osobe trećeg roda

  Osobe trećeg roda u Pakistanu, ili khawaja sehras kako same sebe nazivaju, često su odbačene od svojih obitelji ili o njima nema tko brinuti u starijoj dobi. No, jedna članica zajednice otvorila je za njih dom koji im osigurava dostojanstven život u poznim godinama, izvještava za BBC Mobeen (...)

 • Nakon jezivog slučaja 'vučjeg čopora', ipak ima nade za Španjolsku

  Nakon jezivog slučaja 'vučjeg čopora', ipak ima nade za Španjolsku

  Poništenje prvotne presude u zloglasnom suđenju za silovanje znak je da se stavovi prema seksualnom nasilju mijenjaju. Pravda se odavna čekala za mladu Španjolku koja je grupno silovana tijekom trke s bikovima u Pamploni 2016. U petak je (...)

 • Libanon uvodi rodnu ravnopravnost u obrazovni sustav javnih škola

  Libanon uvodi rodnu ravnopravnost u obrazovni sustav javnih škola

  Libanon će integrirati program rodne ravnopravnosti u kurikulum javnih škola. Svijest o rodnoj ravnopravnosti i seksualna edukacija bit će dio obrazovanja mladih u toj zemlji. Ministarstvo obrazovanja Libanona potpisalo je sporazum o partnerstvu s Centrom za rodnu ravnopravnost s ciljem (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM