Prozor u svijet

 • Pixar se kratkim crtanim filmom obračunao s tzv. 'bro' kulturom

  Pixar se kratkim crtanim filmom obračunao s tzv. 'bro' kulturom

  Problem s gorućim pitanjem kao što su mizoginija te nedostatak inkluzivnosti na radnom mjestu nije česta tema u radovima Pixar studija. No ovaj mjesec, Pixar je objavio devetominutni, animirani film koji se bavi isključivo navedenom temom.

 • Pokreću li migrantkinje novi val feminizma u Francuskoj?

  Pokreću li migrantkinje novi val feminizma u Francuskoj?

  Krajem studenoga 2018., deseci tisuća žena marširale su ulicama Francuske prosvjedujući protiv seksualnog i seksističkog nasilja. To su bili najveći feministički prosvjedi u Francuskoj još od 1970-ih i znak nove energije u francuskom feminizmu - dijelom zahvaljujući i pod utjecajem mlađe (...)

 • Njemačka planira zabranu konverzijske terapije

  Njemačka planira zabranu konverzijske terapije

  Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) planira zabraniti takozvanu konverzijsku terapiju , odnosno "liječenje" homoseksualnosti. "Homoseksualnost nije bolest i ne zahtijeva liječenje" , izjavio je Spahn za portal taz . U suradnji sa Saveznim ministarstvom pravosuđa, do polovice (...)

 • Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

  Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

  Jedna od tri žene i djevojčice – drugim riječima, jedna milijarda – doživjela je seksualno nasilje. Upravo zbog njih cijeli svijet 14. veljače nastoji upozoriti na ovaj problem plesom kao izrazom tjelesne autonomije. One Billion Rising održava se ove godine u gotovo dvjesto njemačkih (...)

 • Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

  Saudijska Arabija: Aplikacija za praćenje kretanja žena krši ljudska prava

  Na Apple iTunesu i Google Play trgovini aplikacija Absher opisana je kao aplikacija koja korisnicima pruža uvid u djelovanje vlade Saudijske Arabije - ali prema tvrdnjama američkog senatora i organizacija za ljudska prava, ona je također alat koji muškarcima u Saudijskoj Arabiji pomaže (...)

 • Žene su nedovoljno zastupljene u medicinskim profesijama, ali i u istraživanjima

  Žene su nedovoljno zastupljene u medicinskim profesijama, ali i u istraživanjima

  Žene su zanemarene u medicinskim istraživanjima i podcijenjene su u medicinskim karijerama, prema rezultatima istraživanja u britanskom medicinskom časopisu Lancet . Žene koje grade karijeru u zdravstvu suočene su sa značajnim barijerama.

 • Na Valentinovo najavljena borba za pravo na istospolne brakove u Japanu

  Na Valentinovo najavljena borba za pravo na istospolne brakove u Japanu

  U Japanu je 13 istospolnih parova najavilo pritisak na sudove na Valentinovo kako bi zahtijevali pravo na sklapanje istospolnih zajednica i time postali prva zemlja u Aziji koja će legalizirati istospolne brakove. Parovi će podnijeti tužbu u barem četiri grada, uključujući Tokio, s (...)

 • Poljska: Prijetnje otkazima zbog borbe za ženska prava

  Poljska: Prijetnje otkazima zbog borbe za ženska prava

  Poljska vlada ciljano sankcionira aktivistkinje i organizacije za ženska prava, dovodeći ženska prava i sigurnost u rizičan položaj, piše Human Rights Watch u danas objavljenom izvješću. Više od dvije godine nakon prvih masovnih prosvjeda protiv ograničavanja pristupa abortusu, vladajuća stranka (...)

 • Djevojka u Nepalu je umrla zbog vjerovanja da su žene za vrijeme menstruacije nečiste

  Djevojka u Nepalu je umrla zbog vjerovanja da su žene za vrijeme menstruacije nečiste

  Unatoč službenoj zabrani, stara stoljetna hinduistička praksa "chhaupadi" i dalje je na snazi u Nepalu. I uzela je četvrti život u samo nekoliko tjedana. Naime, tradicija "chhaupadi" povezana je s menstrualnim tabuom te je prema njoj ženama i djevojkama u zapadnom Nepalu zabranjeno (...)

 • Žena u Indiji ubijena zbog sumnje da je - vještica

  Žena u Indiji ubijena zbog sumnje da je - vještica

  Šest muškaraca u Indiji uhićeno je zbog ubojstva žene i njeno četvero djece, uključujući 10-mjesečnu bebu, zbog sumnje da je vještica koja je ubila djevojku , priopćila je policija. Ljutiti seljani provalili su u ženinu kuću u istočnoj državi Odisha i na smrt pretukli nju i njezinu djecu (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM