Prozor u svijet

 • Čile: Škola za transrodnu djecu pruža okruženje sigurno od nasilja

  Čile: Škola za transrodnu djecu pruža okruženje sigurno od nasilja

  Prva škola za transrodnu djecu u Latinskoj Americi otvorena je u Čileu i sada pruža siguran prostor za svoje učenike. Škola, koju je osnovala čileanska zaklada Selenna, s održavanjem nastave započela je u travnju 2018. godine u društvenom centru u Santiagu.

 • UAE: Nagrada za doprinose rodnoj ravnopravnosti dodijeljena isključivo muškarcima

  UAE: Nagrada za doprinose rodnoj ravnopravnosti dodijeljena isključivo muškarcima

  Ujedinjeni Arapski Emirati proglasili su dobitnike nagrade za najveći doprinos u pogledu rodne ravnopravnosti i zastupljenosti. Podpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum , nagrade je dodijelio ministarstvu financija, saveznom tijelu za konkurentnost (...)

 • Kako su dvije godine Trumpa utjecale na prava žena u Americi

  Kako su dvije godine Trumpa utjecale na prava žena u Americi

  Prije dvije godine milijun Amerikanki izašle su na ulice prosvjedujući protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa. Većinu prosvjednice činile su liberalne žene koje je uznemirilo što je predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton izgubila u onome što su mnogi smatrali "sigurnom pobjedom".

 • Turska: Porast konzervativizma sve više onemogućuje pristup abortusu

  Turska: Porast konzervativizma sve više onemogućuje pristup abortusu

  Prema turskom zakonu pobačaj na zahtjev dostupan je do kraja desetog tjedna trudnoće, dok se u iznimnim slučajevima gdje postoji opravdana zabrinutost za zdravlje majke prekid trudnoće zakonski može obaviti do dvadesetog tjedna, no stvarnost je mnogo drugačija.

 • UN istražuje porast genitalnog sakaćenja u Ugandi

  UN istražuje porast genitalnog sakaćenja u Ugandi

  Ujedinjeni narodi priopćili su u petak da su u istočnu Ugandu poslali tim za utvrđivanje činjenica kako bi istražili "porast" broja žena i djevojčica koje su pretrpjele genitalno sakaćenje (FGM). Ispitivanje Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA) nastupilo je nakon što su ugandski (...)

 • Angola prva u 2019. dekriminalizirala istospolne seksualne odnose

  Angola prva u 2019. dekriminalizirala istospolne seksualne odnose

  Ove srijede Angola je postala prva zemlja u ovoj godini koja je dekriminalizirala istospolne seksualne odnose. Dosadašnji zakon koji datira još iz 1886. konačno je preinačen, a time su iz zakonskog okvira izbačeni i tako zvani "poroci protivni prirodi" koji su se u navedenom zakonu odnosili (...)

 • Zakon o pobačaju u Iowi proglašen neustavnim

  Zakon o pobačaju u Iowi proglašen neustavnim

  Zakon o "otkucaju srca fetusa" u američkoj državi Iowi , najrestriktiviji zakon o pobačaju u cijeloj Americi, proglašen je neustavnim , budući da krši nacionalni Ustav države Iowe, presudio je tamošnji sud ovog tjedna. Zakonodavstvo kontrollirano od strane Republikanaca usvojilo je (...)

 • U ime božje: prostitucija u indijskim hramovima unatoč zakonskoj zabrani

  U ime božje: prostitucija u indijskim hramovima unatoč zakonskoj zabrani

  Mlade djevojke u južnoj Indiji i dalje bivaju "posvećene" seoskim hramovima i nakon toga prisiljene na prostituciju i prisilni seksualni rad, unatoč zakonima koji to zabranjuju. O ovom prastarom običaju, poznatom pod nazivom devadasi sistem , već smo pisale .

 • Čečenska LGBT zajednica ponovo na meti progona

  Čečenska LGBT zajednica ponovo na meti progona

  Čečenska LGBT zajednica od kraja prosinca ponovo se nalazi na meti progona od strane homofobne vlasti i policije u njezinoj službi. 'LGBT čistka' koju provodi čečenska vlast prvi je put pod povećalo javnosti dospjela 2017. godine, kada je isključivo na temelju njihove seksualne orijentacije (...)

 • Otok Man postaje prvi britanski otok koji je dekriminalizirao pobačaj

  Otok Man postaje prvi britanski otok koji je dekriminalizirao pobačaj

  Otok Man postaje prvi britanski otok koji će dekriminalizirati pobačaj u sklopu reforme koja je dobila gotovo jednoglasnu podršku u parlamentu . Otok, krunski posjed Ujedinjenoga Kraljevstva s lokalnom samoupravom, koji se nalazi u središtu Britanskih otoka, ranije je pobačaj dopuštao samo u (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM