Prozor u svijet

 • SAD: 214 000 dolara kazne migrantici koja se u crkvi sklonila od deportacije

  SAD: 214 000 dolara kazne migrantici koja se u crkvi sklonila od deportacije

  Savezne vlasti prijete gvatemalskoj migrantici s više od 214.000 dolara kazne nakon što je zatražila utočište u crkvi u Virginiji, rekao je svećenik crkve HuffPostu. Maria Chavalan Sut primila je prošlog utorka poštom obavijest o "namjeri za izricanjem kazne" iz američkog ICE-a (...)

 • Sjeverna Irska: Parlament podržao legalizaciju istospolnih brakova

  Sjeverna Irska: Parlament podržao legalizaciju istospolnih brakova

  Parlamentarni zastupnici glasali su u prilog dopuštanja istospolnih brakova u Sjevernoj Irskoj s 383 glasova 'za' nasuprot 73 glasa 'protiv'. Prema amandmanu koji je odobrio Donji dom, sekretarka Sjeverne Irske Karen Bradley mora formulirati propise potrebne za izmjenu zakona do 21. (...)

 • Nogometašice traže jednake plaće za osvajanje Svjetskog prvenstva

  Nogometašice traže jednake plaće za osvajanje Svjetskog prvenstva

  Skandiranje "Jednake plaće!" odjekivalo je s tribina Stade de Lyon u Francuskoj u nedjelju nakon pobjede američke ženske reprezentacije 2-0 nad Nizozemskom u utakmici za osvajanje FIFA Svjetskg prvenstva za žene. Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazivali su obožavatelje/ice (...)

 • Pakistan: Unutar prvog doma za starije osobe trećeg roda

  Pakistan: Unutar prvog doma za starije osobe trećeg roda

  Osobe trećeg roda u Pakistanu, ili khawaja sehras kako same sebe nazivaju, često su odbačene od svojih obitelji ili o njima nema tko brinuti u starijoj dobi. No, jedna članica zajednice otvorila je za njih dom koji im osigurava dostojanstven život u poznim godinama, izvještava za BBC Mobeen (...)

 • Nakon jezivog slučaja 'vučjeg čopora', ipak ima nade za Španjolsku

  Nakon jezivog slučaja 'vučjeg čopora', ipak ima nade za Španjolsku

  Poništenje prvotne presude u zloglasnom suđenju za silovanje znak je da se stavovi prema seksualnom nasilju mijenjaju. Pravda se odavna čekala za mladu Španjolku koja je grupno silovana tijekom trke s bikovima u Pamploni 2016. U petak je (...)

 • Libanon uvodi rodnu ravnopravnost u obrazovni sustav javnih škola

  Libanon uvodi rodnu ravnopravnost u obrazovni sustav javnih škola

  Libanon će integrirati program rodne ravnopravnosti u kurikulum javnih škola. Svijest o rodnoj ravnopravnosti i seksualna edukacija bit će dio obrazovanja mladih u toj zemlji. Ministarstvo obrazovanja Libanona potpisalo je sporazum o partnerstvu s Centrom za rodnu ravnopravnost s ciljem (...)

 • UK: Zabranjeni štetni rodni stereotipi u reklamama

  UK: Zabranjeni štetni rodni stereotipi u reklamama

  U Ujedinjenom Kraljevstvu sredinom lipnja na snagu je stupila zabrana oglasa sa "štetnim rodnim stereotipima" ili onima koji bi mogli uzrokovati "ozbiljno ili rašireno kazneno djelo", javlja BBC . Zabranjeni su scenariji poput onog u kojem muškarac leži s nogama u zraku dok žena čisti ili (...)

 • Medicinski potpomognuta oplodnja lezbijskim parovima i single ženama

  Medicinski potpomognuta oplodnja lezbijskim parovima i single ženama

  Francuska vlada namjerava okončati diskriminaciju nad reproduktivnim pravima ukidanjem propisa koji ženama koje nisu u braku i lezbijskim parovima onemogućuje pristup medicinski potpomognutoj oplodnji, istaknuo je premijer u svojemu obraćanju naciji.

 • Najmlađa zakonodavka Tunisa bori se protiv zakona o sodomiji

  Najmlađa zakonodavka Tunisa bori se protiv zakona o sodomiji

  Kada je Khawla Ben Aïcha prvi put izabrana u tuniski parlament kao najmlađa članica tog tijela, obećala je boriti se protiv zastarjelih zakona koji se tiču prava LGBTQ osoba. Kroz pet godina mandata neumorno je lobirala protiv kaznenog zakona koji još uvijek kriminalizira (...)

 • Umjesto da abortirate, pričekajte pola godine i dajte vladi svoju bebu

  Umjesto da abortirate, pričekajte pola godine i dajte vladi svoju bebu

  Kada je glavna opozicijska stranka na Malti "iskoristila" zadnje europske parlamentarne izbore kako bi podržala postojeću striktnu zabranu pobačaja, činilo se da je to kraj. A onda je Demokratska [!] partija dobila ideju. Nakon potpisivanja obećanja kojim je daljnje učvršćena zabrana (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM