Prozor u svijet

 • Kenija: žrtve silovanja imaju pravo na pobačaj

  Kenija: žrtve silovanja imaju pravo na pobačaj

  Vrhovni sud Kenije donio je odluku prema kojoj žrtve silovanja imaju pravo na pobača j. Također, odlučeno je da treba platiti odštetu u iznosu od gotovo 30.000 dolara majci čija je tinejdžerska kćer umrla nakon nesigurnog pobačaja na koji je bila primorana.

 • Bocvana dekriminalizirala istospolne odnose

  Bocvana dekriminalizirala istospolne odnose

  Vrhovni sud Bocvane odbacio je zakon iz kolonijalnog doba prema kojem su istospolni seksualni odnosi kažnjavani s do sedam godina zatvora. Istospolni odnosi su ilegalni u više od 70 zemalja diljem svijeta te je gotovo polovica tih zemalja u Africi gdje je homoseksualnost velik tabu, a (...)

 • #KuToo pokret u Japanu želi zaustaviti običaj kojim su žene primorane nositi visoke potpetice na poslu

  #KuToo pokret u Japanu želi zaustaviti običaj kojim su žene primorane nositi visoke potpetice na poslu

  Glumica i spisateljica Yumi Ishikawa dobila je potporu tisuća japanskih žena za njen #KuToo pokret koji želi zaustaviti poslodavce da zahtijevaju od žena da nose visoke potpetice na posao. Sam naziv pokreta dolazi iz spoja dviju japanskih riječi 'kutsu' što znači cipela te 'kutsuu' što (...)

 • U Europi su prava žena na udaru, kažu feminističke stranke

  U Europi su prava žena na udaru, kažu feminističke stranke

  Prava žena su u Europi ugrožena, upozorile su feminističke političke stranke uoči izbora za EU parlament, zahtijevajući dekriminalizaciju pobačaja u cijeloj EU. Stranke iz Britanije, Švedske, Rumunjske i Italije iz grupe Feministička ujedinjena europska mreža (Feminists United Network (...)

 • Trumpova administracija protiv upotrebe fetalnih stanica u istraživanjima

  Trumpova administracija protiv upotrebe fetalnih stanica u istraživanjima

  Trumpova administracija u srijedu je priopćila kako će okončati znanstvena istraživanja na Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) koja se oslanjaju na fetalna tkiva iz elektivnih pobačaja, što je naišlo na osude znanstvenika i organizacija za ljudska prava.

 • Alabama: Gradonačelnik pozvao na 'istrebljenje' LGBTIQ osoba

  Alabama: Gradonačelnik pozvao na 'istrebljenje' LGBTIQ osoba

  Mark Chambers pozvao je otvoreno u objavi na Facebooku na nasilje prema "homoseksualcima", "transvestitima", "socijalistima" i "ubojicama djece", navodi TV stanica WBRC. Prema navodima , gradonačelnik Carbon Hilla drži da su njegove riječi izvučene iz konteksta te se nedugo (...)

 • Jemenska redateljica bori se kamerom za ženska prava

  Jemenska redateljica bori se kamerom za ženska prava

  U dobi od dvije godine, jemenska redateljica Khadija Al-Salami svjedočila je kako je njezin otac tako jako pretukao njenu majku da su je hitno odveli u bolnicu. Nakon što njezin otac za to nije bio kažnjen, a nju su prisilno udali u dobi od 11 godina, pobunila se i počela koristiti (...)

 • Paragvaj: Tinejdžeri/ce prosvjedovali/e protiv seksualnog nasilja

  Paragvaj: Tinejdžeri/ce prosvjedovali/e protiv seksualnog nasilja

  Stotine djece i tinejdžera/ica izašlo je u nedjelju na ulice Asunciona, glavnog grada Paragvaja, u znak prosvjeda protiv nekažnjavanja seksualnog zlostavljanja i silovanja u zemlji. Prosvjedni program uključivao je ulično kazalište, pjesme, crteže i transparente s natpisima poput: "Ne budite (...)

 • Demokratski senatori i senatorice u borbi protiv republikanskih zakona o pobačaju u SAD-u

  Demokratski senatori i senatorice u borbi protiv republikanskih zakona o pobačaju u SAD-u

  Demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris objavila je novi plan za zaštitu prava na pobačaj, ujednivši se tako s istomišljenicima/cama u Bijeloj kući koji se pokušavaju oduprijeti republikanskim zakonima kojima se želi ograničiti ili zabraniti pravo žene na prekid trudnoće.

 • Veracruz: Brutalno ubojstvo trans žene kao jasna poruka mržnje spram LGBTIQ zajednice

  Veracruz: Brutalno ubojstvo trans žene kao jasna poruka mržnje spram LGBTIQ zajednice

  Transrodna žena ubijena je i obezglavljena tijekom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT, 17. svibnja) u meksičkoj državi Veracruz. Prema policijskim izvješćima, ubijena je otprilike 24 sata nakon prijavljenog nestanka.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM