Prozor u svijet

 • Kina: Sjevernokorejske izbjeglice prisiljene na seksualno ropstvo

  Kina: Sjevernokorejske izbjeglice prisiljene na seksualno ropstvo

  Tisuće žena i djevojaka iz Sjeverne Koreje prodano je u seksualno ropstvo u Kini, pokazuje novo izvješće , navodeći intervjue s preživjelima. Dok su neke žene prisiljene na brak, druge su prisiljene prostituciju. Istraga, koju je provela inicijativa Korejanska budućnost, bazirana u (...)

 • Predlažu zakone protiv pobačaja, a ne znaju kako funkcionira žensko tijelo

  Predlažu zakone protiv pobačaja, a ne znaju kako funkcionira žensko tijelo

  14. svibnja 2019. Senat Alabame je izglasao nezakonitost pobačaja od trenutka začeća s predviđenom kaznom do 99 godina zatvora, bez izuzeća za slučajeve silovanja i incesta. Ovo će biti najekstremniji antipobačajni zakon u SAD-u, a izglasali su ga muškarci koji ne znaju najosnovnije činjenice (...)

 • Senat Alabame donio zakon koji zabranjuje pobačaj i u slučaju silovanja

  Senat Alabame donio zakon koji zabranjuje pobačaj i u slučaju silovanja

  Senat američke savezne države Alabame, u kojem dominiraju Republikanci, donio je jučer zakon koji zabranjuje pobačaj u gotovo svim situacijama, uključujući i slučajeve silovanja ili incesta. Senatori_ce su u omjeru 25-6 glasali za prijedlog zakona kojim bi obavljanje pobačaja u bilo kojoj (...)

 • U Georgiji donesen zakon koji u praksi u potpunosti zabranjuje pobačaj

  U Georgiji donesen zakon koji u praksi u potpunosti zabranjuje pobačaj

  Guverner američke savezne države Georgije Brian Kemp prošli je utorak potpisao zakon koji ozbiljno ograničava dostupnost pobačaja u Georgiji. Radi se o zakonu koji zabranjuje pobačaj nakon što se na ultrazvuku mogu čuti otkucaji srca embrija ("heartbeat bill"), što znači da je pobačaj nakon (...)

 • Razbijen lanac trgovine ženama iz Pakistana u Kinu

  Razbijen lanac trgovine ženama iz Pakistana u Kinu

  Pakistanske vlasti su privele 12 osoba zbog sumnje na prostituciju i trgovinu ženama jer su podvodili mlade žene iz Pakistana u Kinu, kao dio sve većeg problema trgovine ljudima, koji se često temelji na lažnim brakovima. Uhićeno je osam osoba kineske nacionalnosti i četiri pakistanske, (...)

 • Svakoga dana 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji

  Svakoga dana 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji

  Prema podacima UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime) zaključno s krajem 2018. godine, svakoga dana u prosjeku 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji. Žena će, dakle, najvjerojatnije biti žrtva ubojstva u vlastitom domu. 2017. godine je najmanje polovica od 87 000 (...)

 • Seksualne radnice marširale ulicama Mexico Citya

  Seksualne radnice marširale ulicama Mexico Citya

  Više od stotine seksualnih radnica marširalo je ulicama Mexico Citya prošli tjedan tražeći od Vlade da prepozna njihov legalni status te da garantira pristup HIV lijekovima. Njihovo organiziranje potaknula je bojazan da će predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ograničiti dostupnost (...)

 • SAD: Minessota zabranila konverzijsku terapiju za LGBTIQ osobe

  SAD: Minessota zabranila konverzijsku terapiju za LGBTIQ osobe

  Konverzijska terapija pred zabranom je u Minnesoti, priopćili su dužnosnici/e u subotu, nakon uvođenja zakona kojim se ta praksa proglašava nezakonitom. Gotovo 40 saveznih država, od čega 24 u prošloj godini, donijele su slične zakone u nastojanju da iskorijene vrlo kontroverzni oblik (...)

 • Indija: Jednaka prava za trans i interspolne osobe

  Indija: Jednaka prava za trans i interspolne osobe

  Visoki sud u Madrasu u istočnoj Indiji u ponedjeljak je donio značajnu odluku kojom se jamče prava transrodnih i interspolnih osoba. Od suda se tražilo da donese odluku o tome odnosi li se pojam "nevjesta" prema Zakonu o hinduističkom braku i na transrodnu ženu.

 • Diplomantice očekuju 4000 funti manju plaću od muških kolega

  Diplomantice očekuju 4000 funti manju plaću od muških kolega

  Žene koje su nedavno diplomirale očekuju da će zaraditi gotovo 4.000 funti manje nego njihovi muški kolege na svom prvom poslu, pokazalo je istraživanje. Ranije ove godine, objavljena je analiza Kongresa trgovaca (TUC) koja je pokazala da razlika u plaćama među muškarcima i ženama u (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM