Prozor u svijet

 • Dječaci i muškarci moraju biti uključeni u razgovor o jednakosti

  Dječaci i muškarci moraju biti uključeni u razgovor o jednakosti

  Djevojke su cool. Djevojke mogu spasiti svijet. Djevojke mogu - prema šarenim naljepnicama Nike Fondacije - izvoditi čuda: podizati ekonomije, okončati širenje HIV-a, voditi revolucije. Ulaganje u djevojke, tvrdi Odjel za međunarodni razvoj Velike Britanije, je pouzdan način da se "zaustavi siromaštvo prije nego što počne". Malo današnjih međunarodnih razvojnih agencija će pokloniti istu pažnju dječacima. Njih ne vide kao dio rješenja za probleme razvoja. Kada se dječaci danas spominju u diskursu o razvoju, obično su okarakterizirani kao opasna prijetnja ili beznadni gubitnik.

 • Afganistanske djevojčice koje žive kao dječaci

  Afganistanske djevojčice koje žive kao dječaci

  Iz ekonomskih i socijalnih razloga, brojni afganistanski roditelji priželjkuju da dobiju sina. Ova preferenca vodi k tome da mnogi od njih prakticiraju višestoljetnu tradiciju naziva Bacha Posh – prerušavanje djevojčica u dječake, objavio je BBC.

 • Mit o "ženskom mozgu"

  Mit o "ženskom mozgu"

  Ideja da su mozgovi djevojčica i dječaka toliko različiti da bi trebali biti odgajani i obrazovani na različite načine i usmjeravani k različitim karijerama predstavlja jednu od najuspješnijih medijskih priča desetljeća. Mala skupina zagovornika promovirala je ovo gledište s takvim intenzitetom da je postalo uobičajenom mudrošću. Pišu najprodavanije knjige, drže govore pred velikim skupinama učitelja, roditelja i školskih administratora, i citirani su—beskonačno i uglavnom nekritički— od novinskih medija. Oni tvrde da će zbog velike razlike između dječaka i djevojčica jednospolni razred poboljšati školski uspjeh djece

 • Istina o prisilnim brakovima

  Istina o prisilnim brakovima

  U listopadu prošle godine, britanski premijer David Cameron javno je pozvao na podrobnije razmatranje pitanja prisilnog braka. Je li riječ o kriminalnom djelu, znat ćemo krajem ovog mjeseca kada se očekuje okončanje javne rasprave. Sam premijer usporedio je prisilni brak s ropstvom, te poručio kako nas osjetljivost na kulturalne razlike ne bi smjela sprječavati da ozbiljno pristupimo ovome problemu.

 • Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća?

  Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća?

  Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća? Žene su doživjele tešku izdaju od muškaraca s kojima su se zajedno borile tijekom demonstracija u kojima su srušeni tirani sa Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike.

 • Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Ženska prava su vruća tema u Saudijskoj Arabiji, i postoji začuđujuće širok raspon pogleda jednako sa ženske i muške strane. Osim zakona o muškom skrbništvu, prisutna je problematika vezana uz zabranu ženama da upravljaju vozilama koja je punila naslove svjetskih novina prošle godine. Naime, tada su mnoge žene osporavale zakon sjedajući iza volana.

 • Žena: Osnažuje me sve što činim!

  Žena: Osnažuje me sve što činim!

  Nekada davno, žene je osnaživala borba za reproduktivna prava ili jednakost na radnom mjestu; danas, prosječnu ženu osnažuje gotovo sve što čini. "Od onoga što jede za doručak do načina na koji čisti kuću, suvremena žena je u gotovo neprestanom stanju osnaživanja", kaže Barbara Klein, profesorica ženskih studija na Sveučilištu Oberlin.

 • TISUĆU (I JOŠ MALO VIŠE) RAZLOGA ZAŠTO JE FEMINIZAM VAŽAN

  TISUĆU (I JOŠ MALO VIŠE) RAZLOGA ZAŠTO JE FEMINIZAM VAŽAN

  Upravo je začuđujući i poražavajući broj muškaraca, a nažalost i žena koji i dan-danas feminizam smatraju u potpunosti irelevantnom i dosadnom temom, što je uočila i Linda Grant koja za Guardian piše o svojoj "proslavi" međunarodnog dana žena, odlučivši nas počastiti stranicom "A (...)

 • Osjećam da sam snažna i da mogu izraziti sebe

  Osjećam da sam snažna i da mogu izraziti sebe

  Oni ga zovu "Saba program" , po njemačkom nazivu za legendarnu kraljicu Sheba, koja je putovala iz svoje domovine tražiti znanje od kralja Salomona i testirati ga pitanjima. Većina muslimanki koje su također došle iz daleka kažu da stječu, ne samo obrazovanje koje im je nedostajalo (...)

 • 40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  Statistike potvrđuju ono što smo odavno (nažalost) znali: udane žene i dalje obavljaju mnogo više kućanskih poslova od svojih supruga. Britanski Institut za istraživanje javnih politika (Institute for Public Policy Research, skrać. IPPR) nedavno je obznanio da 8 od 10 žena obavlja više kućanskih poslova u braku; svega jedan od 10 oženjenih muškaraca u podjednakoj mjeri čisti i pere kao i njegova ´bolja polovica´.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM