Prozor u svijet

 • Rosa Luxemburg - žena koja se borila za svoja uvjerenja

  Rosa Luxemburg - žena koja se borila za svoja uvjerenja

  Povodom nedavne godišnjice njezine smrti, 15. siječnja, donosimo biografiju i osvrt na život političarke, teoretičarke i aktivistice Rose Luxemburg Rosa Luxemburg rođena je 5. ožujka 1871. kao peto, najmlađe dijete židovske obitelji u Zamošću u Poljskoj .

 • Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Dok prisilni brakovi ostaju sporno pitanje u njihovoj domovini, jedno njemačko izvješće pokazuje da su useljenici iz Turske, Srbije i s Kosova donijeli tu praksu i u Njemačku, dovodeći u pitanje integraciju useljeničkih zajednica. Zabrinjavajuće jest to što mnogi prisilno sklopljeni brakovi uključuju mlade useljenike iz jugoistočne Europe.

 • Kampanja koja upozorava muškarce da se klone braka

  Kampanja koja upozorava muškarce da se klone braka

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Winston Wu, osnivač dating stranice "Happier Abroad" (iliti ´Sretniji u inozemstvu´) tvrdi da zna o čemu svaki muškarac sanjari: o susretu s egzotičnom i atraktivnom djevojkom, po mogućnosti iz jedne od zemalja tajanstvenog Orijenta.

 • Istraga Leveson i seksizam u britanskim medijima

  Istraga Leveson i seksizam u britanskim medijima

  Pitanje novinarske etike i granica javnog interesa već je dulje vrijeme bolna točka u britanskim medijima. Situacija se dodatno pogoršala nakon što je otkriveno da brojni novinari ne zaziru od prisluškivanja telefona ili podmićivanja policajaca kako bi se dokopali informacija. Brojne ženske udruge u istrazi su prepoznale priliku za obračun s još jednom mračnom stranom tiskanih medija: seksizmom i objektivizacijom žena.

 • Predbožićne dileme pri kupovini igračaka

  Predbožićne dileme pri kupovini igračaka

  Prevela Nada Kujundžić Teško da biste mogli odrediti spol mog djeteta isključivo na temelju njegovih igračaka. Impresivna kolekcija ovog petogodišnjaka obuhvaća naizgled nespojive stvari poput drvene kuhinjice (uključuje lonce, tave i plastičnu hranu), brda plišanih životinja, gomila (...)

 • Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Prevela Nada Kujundžić Žao mi je. Tako mi je žao. Zbilja mi je jako žao. Užasno mi je žao. Oprosti što sam te pogledala dok si gledao televiziju. Ispričavam se što sam spustila rolete. Žao mi je što ovo nije organsko. Ispričavam se što sam ti kupila toliko darova za Božić.

 • Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

  Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

  Prevela i prilagodila Nataša Bijelić Britanski muški magazini podržavaju i promoviraju seksističke stavove zaključuje najnovija studija britanskih sveučilišta (Middlesex University i University of Surrey). Ova studija pokazuje kako ljudi, odnosno ispitanici i ispitanice, nisu u (...)

 • Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj, drugi dio

  Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj, drugi dio

  Projekt uređenja vrta za Učenički dom "Podmurvice Rijeka" u Rijeci , krajem 2011. višestruko nagrađen u Hrvatskoj, plaketom za najljepše vrtove ustanova za mlade od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te HRT-a, i udruge "Lijepa naša" dodijeljenom zelenom zastavom domu, dosegnuo je i (...)

 • Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Prošle subote, 10. prosinca, londonska Ulica Harley postala je poprištem tzv. ´Marša mufova´ kojim su brojne žene protestirale protiv pornifikacije ženskih spolnih organa. "Držite vaše kirurške rukavice dalje od naših mufova!" (...)

 • HLADNOG STISKA I ČELIČNOG POGLEDA

  HLADNOG STISKA I ČELIČNOG POGLEDA

  Postoji nešto što Nijemce i Njemice čini drugačijima. Opet ću malo prošetati filmskim dolinama. Za početak. Njemačka kinematografija razlikuje se od ostatka Europe i ostatka svijeta, glavni likovi su hladni i pomalo daleki, zamišljeno zagledani u daljinu, tako se barem čini.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM