Prozor u svijet

 • Rodni porez za Amerikanke

  Rodni porez za Amerikanke

  Svakog radnog dana u godini Amerikanke plaćaju 22.6% rodnog poreza na svoje prihode. Rodnim porezom smatra se negativni transfer nametnut ženskim plaćama koji smanjuje bogatstvo nad kojim žene imaju kontrolu i ujedno im produljuje vrijeme rada.

 • Male princeze u visokim potpeticama

  Male princeze u visokim potpeticama

  - osvrt na knjigu Peggy Orenstein Cinderella Ate My Daughter. Dispatches from the Front Lines of the New Girlie-Girl Culture (izdavač: Harper Collins, New York. 2011. godine) Polovica djevojčica u dobi od šest do devet godina redovito koristi ruž ili sjajilo za usne; američke (...)

 • Brutalna manifestacija patrijarhata

  Brutalna manifestacija patrijarhata

  Sudjelovanje žena u proturatnim akcijama i podrška mirovnim aktivizmu kritički je dio moderne povijesti, a opet ranjivost žena, kad su u pitanju sve vrste nasilja u konfliktnim situacijama, možda je najbrutalnija manifestacija patrijarhata u novije vrijeme.

 • Kad quiverfull tata postane mama...

  Kad quiverfull tata postane mama...

  Quiverfull * pokret dio je ekstremne kršćanske fundamentalističke subkulture koja strogo brani bilo kakav oblik kontracepcije , te potiče žene da rađaju, rađaju, rađaju. Kad bih vam rekla da je jedan od pripadnika tog pokreta povjerio svojoj supruzi kako mu je želja promijeniti spol, (...)

 • Dobra stara vremena?!

  Dobra stara vremena?!

  Nedavno provedeno istraživanje pokazuje da velik broj mladih majki želi ostati kod kuće u ulozi domaćice s punim radnim vremenom. Jedna od njih, spisateljica Kate Kerrigan , tu želju objašnjava na sljedeći način: "Ostati kod kuće i peći kolače pravi je luksuz.

 • Sve/i se znojimo!

  Sve/i se znojimo!

  Sve više žena učlanjuje se u teretane i sportske klubove ne bi li ´istesale´ figuru i privukle muške poglede. No znojenje i mirisi koji neminovno nastaju uslijed fizičke aktivnosti i nisu baš...pa...ženstveni! Moje uspomene na satove tjelesnog odgoja u školi uglavnom se svode (...)

 • Volite li objedovati same?

  Volite li objedovati same?

  Nedavno lansirana web stranica pomaže ženama pronaći društvo za ručak ili večeru. No ne bi li bilo bolje prestati stigmatizirati žene koje objeduju same? Početkom tjedna CNN je emitirao prilog o novoj društvenoj mreži dopadljivog naziva Invite for a Bite (doslovno: Pozovi na (...)

 • Irshad Manji - Feministica 21. stoljeća

  Irshad Manji - Feministica 21. stoljeća

  Irshad Manji je žena koju je The New York Times prozvao "najgorom noćnom morom Osame bin Ladena". Ona je žena koja vjeru poistovjećuje sa slobodom, naročito slobodom izbora, pa tako smatra kako je u Kur'anu jasno vidljivo da Alah voli čovjeka dovoljno da bi mu dao izbora i (...)

 • Dokaz turskoj vojsci da si "gej"

  Dokaz turskoj vojsci da si "gej"

  Odsluženje vojnog roka u Turskoj obavezno je za sve muškarce – izbjeći ga mogu jedino ako su bolesni, ako su invalidi ili homoseksualci. Ali dokazivanje homoseksualnosti je ponižavajuće iskušenje. "Pitali su me kada sam prvi put imao analni seksualni odnos, oralni seks, sa kakvim (...)

 • Kada riječi zabole

  Kada riječi zabole

  Riječ "jeziv/creepy" ima dugu povijest. Dickens je prvi upotrijebio taj izraz u modernom smislu 1849. godine, no njegovo korištenje u značenju odvratne ili zastrašujuće osobe ima tradiciju kraću od sto godina. (Zanimljiva je činjenica da uporaba tog pojma kao imenice datira iz 17. stoljeća, kada (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM