Prozor u svijet

 • Volite li objedovati same?

  Volite li objedovati same?

  Nedavno lansirana web stranica pomaže ženama pronaći društvo za ručak ili večeru. No ne bi li bilo bolje prestati stigmatizirati žene koje objeduju same? Početkom tjedna CNN je emitirao prilog o novoj društvenoj mreži dopadljivog naziva Invite for a Bite (doslovno: Pozovi na (...)

 • Irshad Manji - Feministica 21. stoljeća

  Irshad Manji - Feministica 21. stoljeća

  Irshad Manji je žena koju je The New York Times prozvao "najgorom noćnom morom Osame bin Ladena". Ona je žena koja vjeru poistovjećuje sa slobodom, naročito slobodom izbora, pa tako smatra kako je u Kur'anu jasno vidljivo da Alah voli čovjeka dovoljno da bi mu dao izbora i (...)

 • Dokaz turskoj vojsci da si "gej"

  Dokaz turskoj vojsci da si "gej"

  Odsluženje vojnog roka u Turskoj obavezno je za sve muškarce – izbjeći ga mogu jedino ako su bolesni, ako su invalidi ili homoseksualci. Ali dokazivanje homoseksualnosti je ponižavajuće iskušenje. "Pitali su me kada sam prvi put imao analni seksualni odnos, oralni seks, sa kakvim (...)

 • Kada riječi zabole

  Kada riječi zabole

  Riječ "jeziv/creepy" ima dugu povijest. Dickens je prvi upotrijebio taj izraz u modernom smislu 1849. godine, no njegovo korištenje u značenju odvratne ili zastrašujuće osobe ima tradiciju kraću od sto godina. (Zanimljiva je činjenica da uporaba tog pojma kao imenice datira iz 17. stoljeća, kada (...)

 • Ujedinjene u borbi za zaustavljanje rata protiv žena

  Ujedinjene u borbi za zaustavljanje rata protiv žena

  UNITEWOMEN.ORG pokret organizirao je u subot, 28. travnja, čak 54 prosvjedna skupa u gradovima diljem SAD-a. Žene i muškarci okupili su se u maršu za obranu ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Zar u Americi? Nisu li ondje žene dovoljno jednake, više jednake nego drugdje u svijetu? (...)

 • Iz delhijske policije: Zašto žene zaslužuju biti silovane

  Iz delhijske policije: Zašto žene zaslužuju biti silovane

  Reakcije koje medijski tekstovi potiču jedan su od najdepresivnijih aspekata pisanja o nedavno nanizanim slučajevima silovanja u Delhiju, Indiji. Internetske mase osuđuju žrtvu: da izlazi do kasno u noć, razgovara sa strancima, pije, odijeva se provokativno, da je razvedena, i, možda i (...)

 • Kako to misliš, ne želiš djecu?!

  Kako to misliš, ne želiš djecu?!

  Cameron Diaz priznaje da joj ne smeta to što nije majka. No malo je onih (bilo žena, bilo muškaraca), koji će podržati takav stav. Cameron Diaz mi je oduvijek djelovala razumno – možda zato što nikada nije stupila u redove scijentologa niti u ´brak na brzaka´, a (...)

 • Meditacija kao način nadilaženja PTSP-a

  Meditacija kao način nadilaženja PTSP-a

  CNN-ova voditeljica Soledad O'Brian predsjedala je konferencijom koja je okupila niz istaknutih žena  koje su raspravljale o tome može li meditacija pomoći u liječenju tjeskobe, depresije i sklonosti samoubojstvu kod žena i djevojaka koje su proživjele traumu. Konferencija je bila usredotočena na  znanstvena istraživanja i studije koje se provode o jednoj vrsti meditacije koja se pokazala kao obećavajući lijek protiv PTSP-a. Radi se o tehnici transcendentalne meditacije (TM).

 • Nazivi ulica bez ženskih imena

  Nazivi ulica bez ženskih imena

  U Rimu, svega šačica ulica nosi imena poznatih žena. Na sličnu situaciju nailazimo i u ostalim svjetskim metropolama. Je li riječ o nečuvenom seksizmu, povijesnoj činjenici, ili možda kombinaciji i jednog i drugog?

 • Zbogom ružičastom!

  Zbogom ružičastom!

  Dvije sestre natjerale su proizvođače i prodavače igračaka da preispitaju vlastite stavove o tome koje su boje ´prikladne´ za dječake a koje za djevojčice. Sada su se okomile na šminku za djecu. Kada je za vrijeme nedavnog posjeta trgovini igračaka kćerka Emme Moore izjavila kako (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM