Prozor u svijet

 • Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća?

  Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća?

  Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća? Žene su doživjele tešku izdaju od muškaraca s kojima su se zajedno borile tijekom demonstracija u kojima su srušeni tirani sa Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike.

 • Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Saudijske žene: Razmažene ili potlačene

  Ženska prava su vruća tema u Saudijskoj Arabiji, i postoji začuđujuće širok raspon pogleda jednako sa ženske i muške strane. Osim zakona o muškom skrbništvu, prisutna je problematika vezana uz zabranu ženama da upravljaju vozilama koja je punila naslove svjetskih novina prošle godine. Naime, tada su mnoge žene osporavale zakon sjedajući iza volana.

 • Žena: Osnažuje me sve što činim!

  Žena: Osnažuje me sve što činim!

  Nekada davno, žene je osnaživala borba za reproduktivna prava ili jednakost na radnom mjestu; danas, prosječnu ženu osnažuje gotovo sve što čini. "Od onoga što jede za doručak do načina na koji čisti kuću, suvremena žena je u gotovo neprestanom stanju osnaživanja", kaže Barbara Klein, profesorica ženskih studija na Sveučilištu Oberlin.

 • TISUĆU (I JOŠ MALO VIŠE) RAZLOGA ZAŠTO JE FEMINIZAM VAŽAN

  TISUĆU (I JOŠ MALO VIŠE) RAZLOGA ZAŠTO JE FEMINIZAM VAŽAN

  Upravo je začuđujući i poražavajući broj muškaraca, a nažalost i žena koji i dan-danas feminizam smatraju u potpunosti irelevantnom i dosadnom temom, što je uočila i Linda Grant koja za Guardian piše o svojoj "proslavi" međunarodnog dana žena, odlučivši nas počastiti stranicom "A (...)

 • Osjećam da sam snažna i da mogu izraziti sebe

  Osjećam da sam snažna i da mogu izraziti sebe

  Oni ga zovu "Saba program" , po njemačkom nazivu za legendarnu kraljicu Sheba, koja je putovala iz svoje domovine tražiti znanje od kralja Salomona i testirati ga pitanjima. Većina muslimanki koje su također došle iz daleka kažu da stječu, ne samo obrazovanje koje im je nedostajalo (...)

 • 40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  40 godina feminizma, a većinu kućanskih poslova i dalje obavljaju žene!

  Statistike potvrđuju ono što smo odavno (nažalost) znali: udane žene i dalje obavljaju mnogo više kućanskih poslova od svojih supruga. Britanski Institut za istraživanje javnih politika (Institute for Public Policy Research, skrać. IPPR) nedavno je obznanio da 8 od 10 žena obavlja više kućanskih poslova u braku; svega jedan od 10 oženjenih muškaraca u podjednakoj mjeri čisti i pere kao i njegova ´bolja polovica´.

 • KONY 2012 - jednostavan prikaz kompleksnog problema

  KONY 2012 - jednostavan prikaz kompleksnog problema

  Joseph Kony. Ime koje možda do sad niste čuli, ali posljednjih dana ga ne možete izbjeći. Joseph Kony je na čelu zloglasne pobunjeničke skupine koja sebe zove LRA (Lord's Resistance Army), a nalazi se u središnjoj Africi. LRA je formirana 1987. godine u sjevernoj (...)

 • POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  Političke stranke poljske desnice već godinama, pod utjecajem katoličke ideologije, predlažu izmjenu ionako restriktivnog zakona o pobačaju. Oni žele u potpunosti zabraniti pobačaj u Poljskoj. Poljska je jedna od najreligioznijih država i ima jedan od najstrožih zakona vezan uz pobačaj (uz (...)

 • Sve je više single mama... i u tome nema ama baš ništa loše!

  Sve je više single mama... i u tome nema ama baš ništa loše!

  Po prvi puta u američkoj povijesti, više od polovice novopečenih majki mlađih od 30 godina je neudato. Vijest je uzburkala vode u konzervativnim krugovima, koji upozoravaju na navodno katastrofalne posljedice izvanbračnih poroda, te potaknula rasprave o (ne)relevantnosti institucije braka u suvremenom svijetu. No usred svih tih rasprava, svađa i polemika, nitko se još nije zapitao koliko single majki se uopće želi udati.

 • 'Kužiš, ono, ne'... Djevojke i vokalno-lingvistički trendovi

  'Kužiš, ono, ne'... Djevojke i vokalno-lingvistički trendovi

  http://www.nytimes.com/2012/02/28/science/young-women-often-trendsetters-in-vocal-patterns.html?_r=3&hp=&pagewanted=all prevela i prilagodila : Nada Kujundžić Jezik i način govora mladih djevojaka često je na meti kritika i izrugivanja.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM