Prozor u svijet

 • Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  prevela i prilagodila: Nada Kujundžić Viola Caon napustila je rodnu Italiju u potrazi za zaposlenjem. Sada se vraća kako bi doznala kako stvari stoje s njenim školskim kolegama/icama... U to da ekonomska kriza najteže pogađa upravo mlade diljem EU potvrdili su nam i (...)

 • Pismo Belli i drugim djevojčicama u plavim tenisicama

  Pismo Belli i drugim djevojčicama u plavim tenisicama

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Draga Bella, tvoja mama mi je rekla za tvoje fenomenalne plave tenisice. Volim plavu boju. Moja curica Amelia voli plavu jer je to boja oceana. No ako ju upitaš koja joj je najdraža boja, reći će ti: boja duge.

 • Žene na vlasti u Brazilu

  Žene na vlasti u Brazilu

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Nova predsjednica Brazila Dilma Rousseff vrlo je brzo iskoračila iz sjene svog karizmatičnog prethodnika Luiza Inácia Lule da Silve (poznatiji kao Lula). Nakon samo godinu dana u predsjedničkoj fotelji popularnija je od bilo kojeg predsjednika (...)

 • Godišnjica egipatske revolucije

  Godišnjica egipatske revolucije

  Prije godinu dana, točnije 25. siječnja 2011. započela je egipatska revolucija kada se na tisuće Egipćana okupilo na kairskom trgu Tahrir zahtijevajući ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka. Hosni Mubarak vladao je Egiptom punih 30 godina preuzevši vlast nad zemljom nakon ubojstva bivšeg (...)

 • Ne mogu biti ono što ne mogu vidjeti

  Ne mogu biti ono što ne mogu vidjeti

  Ne mogu biti ono što ne mogu vidjeti Svakome tko je ikada upalio TV, pročitao magazin, prošao pokraj neke reklame ili jednostavno prosurfao internetom jasno je da nešto nije u redu u načinu na koji se žene prikazuju. Seksizam u medijima je postao toliko omniprisutan, ljudi (...)

 • Sedam 'ženskih filmova' koji potajno mrze žene

  Sedam 'ženskih filmova' koji potajno mrze žene

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Bacimo zajedno pogled na nekoliko navodno romantičnih filmova koji se u prvom redu obraćaju ženskoj publici, no koji istovremeno sadrže brdo negativnih stereotipa o ženama... Što žene žele ( What Women Want , r.

 • Finska: prava zemlja znanja

  Finska: prava zemlja znanja

  Reći da je domaći obrazovni sustav (da se poslužim urbanim slangom ) ´u banani´ pomalo je nalik otkrivanju tople vode. O tome da smo se u avanturu zvanu ´Bolonjski proces´ upustili posve nepripremljeni i nahrupili grlom u jagode ne bi li (milom ili silom) dokazali (...)

 • Feministički pristup klimatskim promjenama

  Feministički pristup klimatskim promjenama

  Prevela Kristina Vlaović Na konferenciji o klimatskim promjenama održanom u južnoafričkom gradu Durbanu krajem studenog 2011. godine grupa sastavljena od predstavnica organizacija žena izradila je rad namijenjen raspravi, a koji je nastao kao reakcija na veliku (...)

 • Novi prostori stvaranja, održivosti i rekoncilijacije za mlade

  Novi prostori stvaranja, održivosti i rekoncilijacije za mlade

  Istraživanja o korištenju vanjskih prostora od populacija mladih, osobito tinejdžerske, su malobrojna i na svjetskoj razini. U Hrvatskoj je prvo takvo opsežnije istraživanje za dvije različite populacije mladih, tinejdžersku i studentsku, napravljeno upravo u sklopu projekta uređenja vrta (...)

 • Ispovijest jedne drolje

  Ispovijest jedne drolje

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Prije dvije godine proživjela sam prekid veze za koju sam iskreno vjerovala da će potrajati. Nije da mi je to bio prvi prekid u životu, no svakako je bio među najgadnijima. Otada sam promijenila devet seksualnih partnera/ica; s niti jednim/nom od njih (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM