Prozor u svijet

 • Feministička grassroot eksplozija

  Feministička grassroot eksplozija

  Bili su to magazini za muškarce izloženi na kiosku u razini njezinih očiju - s polugolim ženama u sugestivnim pozama na svojim naslovnicama - koji su pokrenuli cijelu stvar. "Jednostavno mislim da ja ne bih trebala gledati u (...)

 • Muški pogled na ženskoj stražnjici

  Muški pogled na ženskoj stražnjici

  Nikada nisam previše razbijala glavu oko toga zašto i u kolikoj mjeri muškarci zure u žene, te je li to zurenje opravdano. Mislim, toliko je faktora koje treba uzeti u obzir: neki muškarci to čine poskrivečki, neki su prilično jezivi, nekim ženama to laska, drugima se od toga diže kosa na glavi. Sve u svemu, pretpostavljam da je tomu nemoguće stati na kraju, no sve dok smo svjesni da problem postoji, i sve dok se muškarci barem trude ostati koliko-toliko civilizirani, sve pet.

 • A da mu podignemo spomenik?

  A da mu podignemo spomenik?

  Marian Keyes  popularna je irska spisateljica ´chick lita´. Nakon što se proslavila, njen se suprug odrekao vlastite karijere kako bi podržao njezinu. Treba li mu zbog toga podići spomenik, ili je vrijeme da prestanemo muškarcima aplaudirati za stvari koje žene čine već stoljećima?

 • Kako NE izgledati dobro?

  Kako NE izgledati dobro?

  Mnoge feministice i danas za osobnu misiju uzimaju razotkrivanje zloglasnog "mita o ljepoti"; u tome, naravno, nema ništa loše, no čini mi se kako suvremeno stanje stvari u kojem tehnološko-kozmetička otkrića doista jamče ljepotu i mladenački izgled, iziskuju nov pristup. Dok inzistiramo na tome kako ljepota sama po sebi nije hvalevrijedan cilj kojem treba težiti, valja nam osmisliti nove argumente kako bismo obranile takvo stajalište.

 • Pet "feminističkih" filmskih heroina

  Pet "feminističkih" filmskih heroina

  Hollywood je na sto muka: scenarije za blockbustere pišu muškarci, no ako doista žele zgrnuti masne pare, moraju nešto karata prodati i ženama. Pa što im je činiti? Možda da dopuste ženi da napiše scenarij? Ha ha, malo sutra! Dovoljno je u film ubaciti borbenu ženu koja ne trpi ničija sranja. To bi trebalo usrećiti feministice, zar ne? Zapravo i ne – kad bacite pogled na rezultate, jasno vam je da im je trud bio uzaludan.

 • Dječaci i muškarci moraju biti uključeni u razgovor o jednakosti

  Dječaci i muškarci moraju biti uključeni u razgovor o jednakosti

  Djevojke su cool. Djevojke mogu spasiti svijet. Djevojke mogu - prema šarenim naljepnicama Nike Fondacije - izvoditi čuda: podizati ekonomije, okončati širenje HIV-a, voditi revolucije. Ulaganje u djevojke, tvrdi Odjel za međunarodni razvoj Velike Britanije, je pouzdan način da se "zaustavi siromaštvo prije nego što počne". Malo današnjih međunarodnih razvojnih agencija će pokloniti istu pažnju dječacima. Njih ne vide kao dio rješenja za probleme razvoja. Kada se dječaci danas spominju u diskursu o razvoju, obično su okarakterizirani kao opasna prijetnja ili beznadni gubitnik.

 • Afganistanske djevojčice koje žive kao dječaci

  Afganistanske djevojčice koje žive kao dječaci

  Iz ekonomskih i socijalnih razloga, brojni afganistanski roditelji priželjkuju da dobiju sina. Ova preferenca vodi k tome da mnogi od njih prakticiraju višestoljetnu tradiciju naziva Bacha Posh – prerušavanje djevojčica u dječake, objavio je BBC.

 • Mit o "ženskom mozgu"

  Mit o "ženskom mozgu"

  Ideja da su mozgovi djevojčica i dječaka toliko različiti da bi trebali biti odgajani i obrazovani na različite načine i usmjeravani k različitim karijerama predstavlja jednu od najuspješnijih medijskih priča desetljeća. Mala skupina zagovornika promovirala je ovo gledište s takvim intenzitetom da je postalo uobičajenom mudrošću. Pišu najprodavanije knjige, drže govore pred velikim skupinama učitelja, roditelja i školskih administratora, i citirani su—beskonačno i uglavnom nekritički— od novinskih medija. Oni tvrde da će zbog velike razlike između dječaka i djevojčica jednospolni razred poboljšati školski uspjeh djece

 • Istina o prisilnim brakovima

  Istina o prisilnim brakovima

  U listopadu prošle godine, britanski premijer David Cameron javno je pozvao na podrobnije razmatranje pitanja prisilnog braka. Je li riječ o kriminalnom djelu, znat ćemo krajem ovog mjeseca kada se očekuje okončanje javne rasprave. Sam premijer usporedio je prisilni brak s ropstvom, te poručio kako nas osjetljivost na kulturalne razlike ne bi smjela sprječavati da ozbiljno pristupimo ovome problemu.

 • Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća?

  Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća?

  Zašto su muškarci izdali žene nakon Arapskog proljeća? Žene su doživjele tešku izdaju od muškaraca s kojima su se zajedno borile tijekom demonstracija u kojima su srušeni tirani sa Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM