Prozor u svijet

 • Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj, drugi dio

  Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj, drugi dio

  Projekt uređenja vrta za Učenički dom "Podmurvice Rijeka" u Rijeci , krajem 2011. višestruko nagrađen u Hrvatskoj, plaketom za najljepše vrtove ustanova za mlade od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te HRT-a, i udruge "Lijepa naša" dodijeljenom zelenom zastavom domu, dosegnuo je i (...)

 • Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Prošle subote, 10. prosinca, londonska Ulica Harley postala je poprištem tzv. ´Marša mufova´ kojim su brojne žene protestirale protiv pornifikacije ženskih spolnih organa. "Držite vaše kirurške rukavice dalje od naših mufova!" (...)

 • HLADNOG STISKA I ČELIČNOG POGLEDA

  HLADNOG STISKA I ČELIČNOG POGLEDA

  Postoji nešto što Nijemce i Njemice čini drugačijima. Opet ću malo prošetati filmskim dolinama. Za početak. Njemačka kinematografija razlikuje se od ostatka Europe i ostatka svijeta, glavni likovi su hladni i pomalo daleki, zamišljeno zagledani u daljinu, tako se barem čini.

 • Dva Egipta: pitanje obrezivanja žena

  Dva Egipta: pitanje obrezivanja žena

  WNN/Kairo: Heba, 27-godišnja Egipćanka, zatvarajući vrata, nudi na poslužavniku čaše punjene sjajnim crvenim Karkala nektarom. Cvjetovi hibiskusa plutaju na površini pića. Zidovi njezinog stana također su obojani u čiste boje, a na podovima su posloženi jastuci.

 • Jubilarni 60. izbor za Miss 2011. u znaku prosvjeda

  Jubilarni 60. izbor za Miss 2011. u znaku prosvjeda

  Kada se sedamdesetih godina prošloga stoljeća izbor za Miss svijeta održavao u Britaniji, bijesne su feministice upale u Albert Hall i žustro prosvjedovale. Četrdesetak godina kasnije prosvjednice se još uvijek okupljaju, ovoga puta ispred zgrade u kojoj se održava natjecanje, mašu transparentima (...)

 • Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj

  Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj

  Prije dvije godine, 2009. objavljen je članak "Rodno-osviješteno prostorno uređenje, urbano planiranje i graditeljstvo prijateljsko prema ženama" koji sam napisala na temelju istraživanja pisanih radova i praktičnih primjera iz susjedne Austrije, poput stambenih naselja prilagođenih (...)

 • Politički bodovi ispred prava žena

  Politički bodovi ispred prava žena

  Prevela i prilagodila Ana Begić Libijski premijer Abdel Rahim al-Keib proteklog je tjedna dao bezbroj izjava o ljudskim pravima, u jednom trenutku ističući važnost njihove zaštite, a u drugom dajući naznake nekima od svojih građanima (poglavito ženama) neka njihova očekivanja ne budu (...)

 • Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Feministica i ljepotica koja je od vlastitog životnog iskustva napravila pravu malu tvornicu bestsellera, uhićena je zbog povezanosti s ´Wall Street´ protestima. Potvrđuju li nedavni događaji njezin status predane aktivistice ili pak (...)

 • Surova pravda za za žrtve silovanja

  Surova pravda za za žrtve silovanja

  Prosječna kazna za silovatelje u Crnoj Gori i Srbiji ne prelazi tri godine, dok se njihove žrtve suočavaju sa doživotnom traumom i patnjom. U nekim zemljama Evropske Unije, poput Velike Britanije, silovatelji u prosjeku dobijaju 8 godina zatvora.

 • Svjetska banka mora i financijski podržati svoju retoriku o ravnopravnosti spolova

  Svjetska banka mora i financijski podržati svoju retoriku o ravnopravnosti spolova

  Prevela Renata Popović Posljednjih nekoliko tjedana Svjetska banka je pojačala svoju retoriku o važnosti ravnopravnosti spolova u kontekstu razvoja promicanjem svojeg izvješća Svjetski izvještaj o ravnopravnosti spolova i razvoju (World Development Report on Gender Equality and (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM