Prozor u svijet

 • Sedam 'ženskih filmova' koji potajno mrze žene

  Sedam 'ženskih filmova' koji potajno mrze žene

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Bacimo zajedno pogled na nekoliko navodno romantičnih filmova koji se u prvom redu obraćaju ženskoj publici, no koji istovremeno sadrže brdo negativnih stereotipa o ženama... Što žene žele ( What Women Want , r.

 • Finska: prava zemlja znanja

  Finska: prava zemlja znanja

  Reći da je domaći obrazovni sustav (da se poslužim urbanim slangom ) ´u banani´ pomalo je nalik otkrivanju tople vode. O tome da smo se u avanturu zvanu ´Bolonjski proces´ upustili posve nepripremljeni i nahrupili grlom u jagode ne bi li (milom ili silom) dokazali (...)

 • Feministički pristup klimatskim promjenama

  Feministički pristup klimatskim promjenama

  Prevela Kristina Vlaović Na konferenciji o klimatskim promjenama održanom u južnoafričkom gradu Durbanu krajem studenog 2011. godine grupa sastavljena od predstavnica organizacija žena izradila je rad namijenjen raspravi, a koji je nastao kao reakcija na veliku (...)

 • Novi prostori stvaranja, održivosti i rekoncilijacije za mlade

  Novi prostori stvaranja, održivosti i rekoncilijacije za mlade

  Istraživanja o korištenju vanjskih prostora od populacija mladih, osobito tinejdžerske, su malobrojna i na svjetskoj razini. U Hrvatskoj je prvo takvo opsežnije istraživanje za dvije različite populacije mladih, tinejdžersku i studentsku, napravljeno upravo u sklopu projekta uređenja vrta (...)

 • Ispovijest jedne drolje

  Ispovijest jedne drolje

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Prije dvije godine proživjela sam prekid veze za koju sam iskreno vjerovala da će potrajati. Nije da mi je to bio prvi prekid u životu, no svakako je bio među najgadnijima. Otada sam promijenila devet seksualnih partnera/ica; s niti jednim/nom od njih (...)

 • Rosa Luxemburg - žena koja se borila za svoja uvjerenja

  Rosa Luxemburg - žena koja se borila za svoja uvjerenja

  Povodom nedavne godišnjice njezine smrti, 15. siječnja, donosimo biografiju i osvrt na život političarke, teoretičarke i aktivistice Rose Luxemburg Rosa Luxemburg rođena je 5. ožujka 1871. kao peto, najmlađe dijete židovske obitelji u Zamošću u Poljskoj .

 • Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Dok prisilni brakovi ostaju sporno pitanje u njihovoj domovini, jedno njemačko izvješće pokazuje da su useljenici iz Turske, Srbije i s Kosova donijeli tu praksu i u Njemačku, dovodeći u pitanje integraciju useljeničkih zajednica. Zabrinjavajuće jest to što mnogi prisilno sklopljeni brakovi uključuju mlade useljenike iz jugoistočne Europe.

 • Kampanja koja upozorava muškarce da se klone braka

  Kampanja koja upozorava muškarce da se klone braka

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Winston Wu, osnivač dating stranice "Happier Abroad" (iliti ´Sretniji u inozemstvu´) tvrdi da zna o čemu svaki muškarac sanjari: o susretu s egzotičnom i atraktivnom djevojkom, po mogućnosti iz jedne od zemalja tajanstvenog Orijenta.

 • Istraga Leveson i seksizam u britanskim medijima

  Istraga Leveson i seksizam u britanskim medijima

  Pitanje novinarske etike i granica javnog interesa već je dulje vrijeme bolna točka u britanskim medijima. Situacija se dodatno pogoršala nakon što je otkriveno da brojni novinari ne zaziru od prisluškivanja telefona ili podmićivanja policajaca kako bi se dokopali informacija. Brojne ženske udruge u istrazi su prepoznale priliku za obračun s još jednom mračnom stranom tiskanih medija: seksizmom i objektivizacijom žena.

 • Predbožićne dileme pri kupovini igračaka

  Predbožićne dileme pri kupovini igračaka

  Prevela Nada Kujundžić Teško da biste mogli odrediti spol mog djeteta isključivo na temelju njegovih igračaka. Impresivna kolekcija ovog petogodišnjaka obuhvaća naizgled nespojive stvari poput drvene kuhinjice (uključuje lonce, tave i plastičnu hranu), brda plišanih životinja, gomila (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM