Prozor u svijet

 • Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Prosvjedi su započeli 17. rujna, kada se stotine prosvjednika okupilo na Bowling Green Parku u New Yorku, poznatoj financijskoj četvrti. Prosvjednici su se okupili, jer žele pokazati da ne žele više tolerirati pohlepu i korupciju, kao i ljutnju prema načelu "profit iznad svega" (...)

 • In memoriam: Wangari Muta Maathai

  In memoriam: Wangari Muta Maathai

  Kada je Wangari Muta Maathai , koja je nakon duge i hrabre borbe protiv raka preminula u nedjelju navečer u 71. godini života u bolnici u Nairobiju, dobila Nobelovu nagradu za mir 2004., tom odlukom i nisu svi bili oduševljeni. Naime, prof. dr. sc.

 • SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  U svom godišnjem obraćanju pred Savjetodavnim vijećem (Majils ash-Shura) ili Shura vijećem, saudijski kralj Abdulah najavio je da će žene na slijedećim općinskim izborima (2015. godine) imati pravo glasa i pravo kandidiranja.

 • Helle - predodređena za uspjeh

  Helle - predodređena za uspjeh

  Krenuvši u "istraživanje" o novoj danskoj premijerki Helle Thorning-Schmidt , nisam ni pomislila da ću se otisnuti u mukotrpnu misiju. Naime, većina stranih Internet stranica na ključne riječi - prva danska premijerka - pretežno odgovara sa tri činjenice i par kontroverzi.

 • INDIJA - OPASNO MJESTO ZA ŽENE

  INDIJA - OPASNO MJESTO ZA ŽENE

  Zemlja koja na svom čelu ima ženu za predsjednicu države, predsjednicu donjeg parlamenta, ministricu ruralnog razvitka i ministricu za žene i razvoj djece, koja ima i koja je imala mnoge moćne i snažne žene, trebala bi biti jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu za žene. Međutim, to nije tako.

 • O prostituciji i feminizmu

  O prostituciji i feminizmu

  Govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. godine dao je jedan pogled na prostituciju iz perspektive bivše prostituirane žene, a u nastavku vam donosimo drugačiji pogled jedne australske seksualne radnice.

 • Odbačene optužbe protiv Strauss-Kahna

  Odbačene optužbe protiv Strauss-Kahna

  Okružni tužitelj na Manhattanu prošli je tjedan odustao od daljnjeg krivičnog gonjenja Dominiquea Strauss-Kahna , bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda , optuženog za seksualno napastvovanje i pokušaj silovanja sobarice u njujorškom hotelu Sofitel u svibnju ove godine.

 • Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  U Boliviji, na sud u Santa Cruzu nedavno je stigao slučaj serijskih silovanja žena počinjenih unutar menonitske zajednice . Radi se o anabaptističkoj kršćanskoj crkvi osnovanoj u 16. stoljeću. Otprilike 130 žena i djevojčica zajednice u Manitobi proživjelo je sličan užas u razdoblju od (...)

 • "Ne uzimajte mi kontracepciju!"

  "Ne uzimajte mi kontracepciju!"

  Rezanje proračuna u SAD-u moglo bi ozbiljno ugroziti položaj žena. Radi se o smanjenju i ukidanju milijarde dolara koja se izdvajala za zapošljavanje žena, klinika za planiranje obitelji, bonova za hranu, pomoći za studiranje i skrb o djeci.

 • Feministička ljetna škola: treniranje nove generacije "sufražetkinja"

  Feministička ljetna škola: treniranje nove generacije "sufražetkinja"

  Prevela Franciska Cettl Nakon jednog dana predavanja u ljetnoj školi koju je odabrala, Emily Birkenshaw već je naučila ključnu lekciju: kako se "učiniti nepokretnom" kad vam prijeti uhićenje. "Tada ste teži pa vas ne mogu odnijeti", kaže ona, s iskrenim (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM