Prozor u svijet

 • Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Stvari zbog kojih se NE bismo trebale ispričavati

  Prevela Nada Kujundžić Žao mi je. Tako mi je žao. Zbilja mi je jako žao. Užasno mi je žao. Oprosti što sam te pogledala dok si gledao televiziju. Ispričavam se što sam spustila rolete. Žao mi je što ovo nije organsko. Ispričavam se što sam ti kupila toliko darova za Božić.

 • Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

  Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

  Prevela i prilagodila Nataša Bijelić Britanski muški magazini podržavaju i promoviraju seksističke stavove zaključuje najnovija studija britanskih sveučilišta (Middlesex University i University of Surrey). Ova studija pokazuje kako ljudi, odnosno ispitanici i ispitanice, nisu u (...)

 • Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj, drugi dio

  Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj, drugi dio

  Projekt uređenja vrta za Učenički dom "Podmurvice Rijeka" u Rijeci , krajem 2011. višestruko nagrađen u Hrvatskoj, plaketom za najljepše vrtove ustanova za mlade od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te HRT-a, i udruge "Lijepa naša" dodijeljenom zelenom zastavom domu, dosegnuo je i (...)

 • Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Marš mufova protiv 'dizajnerskih vagina'

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Prošle subote, 10. prosinca, londonska Ulica Harley postala je poprištem tzv. ´Marša mufova´ kojim su brojne žene protestirale protiv pornifikacije ženskih spolnih organa. "Držite vaše kirurške rukavice dalje od naših mufova!" (...)

 • HLADNOG STISKA I ČELIČNOG POGLEDA

  HLADNOG STISKA I ČELIČNOG POGLEDA

  Postoji nešto što Nijemce i Njemice čini drugačijima. Opet ću malo prošetati filmskim dolinama. Za početak. Njemačka kinematografija razlikuje se od ostatka Europe i ostatka svijeta, glavni likovi su hladni i pomalo daleki, zamišljeno zagledani u daljinu, tako se barem čini.

 • Dva Egipta: pitanje obrezivanja žena

  Dva Egipta: pitanje obrezivanja žena

  WNN/Kairo: Heba, 27-godišnja Egipćanka, zatvarajući vrata, nudi na poslužavniku čaše punjene sjajnim crvenim Karkala nektarom. Cvjetovi hibiskusa plutaju na površini pića. Zidovi njezinog stana također su obojani u čiste boje, a na podovima su posloženi jastuci.

 • Jubilarni 60. izbor za Miss 2011. u znaku prosvjeda

  Jubilarni 60. izbor za Miss 2011. u znaku prosvjeda

  Kada se sedamdesetih godina prošloga stoljeća izbor za Miss svijeta održavao u Britaniji, bijesne su feministice upale u Albert Hall i žustro prosvjedovale. Četrdesetak godina kasnije prosvjednice se još uvijek okupljaju, ovoga puta ispred zgrade u kojoj se održava natjecanje, mašu transparentima (...)

 • Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj

  Prostorno uređenje s rodno-osjetljivim pristupom i u Hrvatskoj

  Prije dvije godine, 2009. objavljen je članak "Rodno-osviješteno prostorno uređenje, urbano planiranje i graditeljstvo prijateljsko prema ženama" koji sam napisala na temelju istraživanja pisanih radova i praktičnih primjera iz susjedne Austrije, poput stambenih naselja prilagođenih (...)

 • Politički bodovi ispred prava žena

  Politički bodovi ispred prava žena

  Prevela i prilagodila Ana Begić Libijski premijer Abdel Rahim al-Keib proteklog je tjedna dao bezbroj izjava o ljudskim pravima, u jednom trenutku ističući važnost njihove zaštite, a u drugom dajući naznake nekima od svojih građanima (poglavito ženama) neka njihova očekivanja ne budu (...)

 • Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Naomi Wolf: radikalna ili egocentrična?

  Prevela i prilagodila Nada Kujundžić Feministica i ljepotica koja je od vlastitog životnog iskustva napravila pravu malu tvornicu bestsellera, uhićena je zbog povezanosti s ´Wall Street´ protestima. Potvrđuju li nedavni događaji njezin status predane aktivistice ili pak (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM