Prozor u svijet

 • Surova pravda za za žrtve silovanja

  Surova pravda za za žrtve silovanja

  Prosječna kazna za silovatelje u Crnoj Gori i Srbiji ne prelazi tri godine, dok se njihove žrtve suočavaju sa doživotnom traumom i patnjom. U nekim zemljama Evropske Unije, poput Velike Britanije, silovatelji u prosjeku dobijaju 8 godina zatvora.

 • Svjetska banka mora i financijski podržati svoju retoriku o ravnopravnosti spolova

  Svjetska banka mora i financijski podržati svoju retoriku o ravnopravnosti spolova

  Prevela Renata Popović Posljednjih nekoliko tjedana Svjetska banka je pojačala svoju retoriku o važnosti ravnopravnosti spolova u kontekstu razvoja promicanjem svojeg izvješća Svjetski izvještaj o ravnopravnosti spolova i razvoju (World Development Report on Gender Equality and (...)

 • PRETVARA LI SE ARAPSKO PROLJEĆE U TMURNU ZIMU

  PRETVARA LI SE ARAPSKO PROLJEĆE U TMURNU ZIMU

  Nedavna događanja pokazuju da su arapskim proljećem uspješno srušena tri diktatora: egipatski Hosni Mubarak , tuniški Ben Ali i libijski čelnik Moamer Gadafi . Što za budućnost Bliskog istoka predstavlja uklanjanje trojice tiranina? Što njihovo uklanjanje predstavlja vođama (...)

 • Crvene žene i roza muškarci

  Crvene žene i roza muškarci

  Tko još nije osjetio vrelinu Španjolske , miris Mediterana, zemlju pod prstima, žar ljubavi, nož u leđima? Tko još nije prošetao dolinom nekonvencionalnosti, zaljuljao se na zelenim granama njenih stabala i dignuo pogled ka zapanjujućem suncu? Nadam se da vas nije mnogo (...)

 • Što zapravo hoće taj narod? I kako to ostvariti?

  Što zapravo hoće taj narod? I kako to ostvariti?

  "Okupacija" zagrebačkog glavnog trga, po uzoru na svjetski pokret Occupy Wall Street (OWS) trajala je kratko, samo nekoliko sati. Narodni plenum koji je trebao osigurati kontinuitet prosvjeda, održan je samo još jednom. Ovdje analiziramo neke razloge zašto u Hrvatskoj ne uspijevaju čak niti (...)

 • Irske nogometašice i turski ribari

  Irske nogometašice i turski ribari

  Putovanja su sjajna stvar. Ukoliko držite oči otvorenima i osluškujete nove sredine, putovanja će vas podučiti lekcijama koje vam ponekad ni knjige ne mogu vjerno ispričati. Kao buduća novinarka, gdje god da pođem uredno balansiram između pristojne znatiželje i stalkera.

 • Je li Island raj za žene?

  Je li Island raj za žene?

  Prevela Nada Kujundžić Deklarirana lezbijka u ministarskoj fotelji, pristupačna skrb o djeci, beskompromisna borba za ženska prava ... Island bi doista mogao biti feministički raj! Kišni dan u Reykjaviku: promatram kišu koja nemilice zalijeva ribarske (...)

 • USUSRET EGIPATSKIM IZBORIMA

  USUSRET EGIPATSKIM IZBORIMA

  Nakon egipatske revolucije i silaska s vlasti Hosni Mubaraka dolazi vrijeme za nove demokratske izbore. Tijekom revolucije tisuće žena se pridužilo muškarcima na ulicama kako bi se izborile za demokratske reforme. Sada, kada se zemlja priprema za svoje prve post-revolucionarne izbore za (...)

 • Francuske feministice u borbi protiv mademoiselle

  Francuske feministice u borbi protiv mademoiselle

  Prevela Nada Kujundžić Francuske feministice smatraju da je skandal oko Dominiquea Straussa-Kahna natjerao zemlju da se suoči s duboko ukorijenjenim seksističkim stavovima. U svjetlu novonastale situacije, odlučile su se obrušiti na jednu od najsnažnijih (...)

 • Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Američka kriza lomi se na djeci i ženama

  Prosvjedi su započeli 17. rujna, kada se stotine prosvjednika okupilo na Bowling Green Parku u New Yorku, poznatoj financijskoj četvrti. Prosvjednici su se okupili, jer žele pokazati da ne žele više tolerirati pohlepu i korupciju, kao i ljutnju prema načelu "profit iznad svega" (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM