Prozor u svijet

 • In memoriam: Wangari Muta Maathai

  In memoriam: Wangari Muta Maathai

  Kada je Wangari Muta Maathai , koja je nakon duge i hrabre borbe protiv raka preminula u nedjelju navečer u 71. godini života u bolnici u Nairobiju, dobila Nobelovu nagradu za mir 2004., tom odlukom i nisu svi bili oduševljeni. Naime, prof. dr. sc.

 • SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  U svom godišnjem obraćanju pred Savjetodavnim vijećem (Majils ash-Shura) ili Shura vijećem, saudijski kralj Abdulah najavio je da će žene na slijedećim općinskim izborima (2015. godine) imati pravo glasa i pravo kandidiranja.

 • Helle - predodređena za uspjeh

  Helle - predodređena za uspjeh

  Krenuvši u "istraživanje" o novoj danskoj premijerki Helle Thorning-Schmidt , nisam ni pomislila da ću se otisnuti u mukotrpnu misiju. Naime, većina stranih Internet stranica na ključne riječi - prva danska premijerka - pretežno odgovara sa tri činjenice i par kontroverzi.

 • INDIJA - OPASNO MJESTO ZA ŽENE

  INDIJA - OPASNO MJESTO ZA ŽENE

  Zemlja koja na svom čelu ima ženu za predsjednicu države, predsjednicu donjeg parlamenta, ministricu ruralnog razvitka i ministricu za žene i razvoj djece, koja ima i koja je imala mnoge moćne i snažne žene, trebala bi biti jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu za žene. Međutim, to nije tako.

 • O prostituciji i feminizmu

  O prostituciji i feminizmu

  Govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. godine dao je jedan pogled na prostituciju iz perspektive bivše prostituirane žene, a u nastavku vam donosimo drugačiji pogled jedne australske seksualne radnice.

 • Odbačene optužbe protiv Strauss-Kahna

  Odbačene optužbe protiv Strauss-Kahna

  Okružni tužitelj na Manhattanu prošli je tjedan odustao od daljnjeg krivičnog gonjenja Dominiquea Strauss-Kahna , bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda , optuženog za seksualno napastvovanje i pokušaj silovanja sobarice u njujorškom hotelu Sofitel u svibnju ove godine.

 • Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  U Boliviji, na sud u Santa Cruzu nedavno je stigao slučaj serijskih silovanja žena počinjenih unutar menonitske zajednice . Radi se o anabaptističkoj kršćanskoj crkvi osnovanoj u 16. stoljeću. Otprilike 130 žena i djevojčica zajednice u Manitobi proživjelo je sličan užas u razdoblju od (...)

 • "Ne uzimajte mi kontracepciju!"

  "Ne uzimajte mi kontracepciju!"

  Rezanje proračuna u SAD-u moglo bi ozbiljno ugroziti položaj žena. Radi se o smanjenju i ukidanju milijarde dolara koja se izdvajala za zapošljavanje žena, klinika za planiranje obitelji, bonova za hranu, pomoći za studiranje i skrb o djeci.

 • Feministička ljetna škola: treniranje nove generacije "sufražetkinja"

  Feministička ljetna škola: treniranje nove generacije "sufražetkinja"

  Prevela Franciska Cettl Nakon jednog dana predavanja u ljetnoj školi koju je odabrala, Emily Birkenshaw već je naučila ključnu lekciju: kako se "učiniti nepokretnom" kad vam prijeti uhićenje. "Tada ste teži pa vas ne mogu odnijeti", kaže ona, s iskrenim (...)

 • Treba stvoriti novu arhitekturu razvojne suradnje koja će biti osjetljiva na prava žena

  Treba stvoriti novu arhitekturu razvojne suradnje koja će biti osjetljiva na prava žena

  Prevela Ana Begić Četvrti po redu Forum na visokoj razini na temu učinkovitosti humanitarne pomoći (High Level Forum on Aid Effectiveness (HLF-4)) koji će se održati od 29. studenog do 1. prosinca u južnokorejskom Busanu bit će ključan trenutak na kojemu će se svi razvojni dionici (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM