Prozor u svijet

 • Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

  Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

  Međunarodna nevladina organizacija European Women's Lobby (EWL) objavila je nedavno analizu i procjenu dosadašnjih učinaka i načina implementacije Pekinške deklaracije i akcijske platforme o ženskim ljudskim pravima. Prilikom 15. godišnjice deklaracije te 10. godišnjice akcijske platforme, EWL si (...)

 • Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Prije tjedan dana sam spavala s mužem bez zaštite. Znate, bio je petak, pa smo si dali oduška jer nemamo para za odlazak u kino. Čekajte, možda je ipak bila subota, ne znam. Kakogod, možda sam, ako dozvoljavate, trudna. Ma, bolje da me ne zaposlite, jer će nas HZZO poslije proganjati kao najveće (...)

 • U strahu su velike oči

  U strahu su velike oči

  Svakim danom izbombardirana sam svakojakim medijskim porukama. Kada stavimo na stranu sportske rezultate, nove osvajačke pohode mladih glumica i neizbježne posvete geniju Silvia Berlusconia jedino što ostaje je brutalno nasilje. Krvavo, bezrazložno nasilje.

 • Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Kada su sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene nahrupile na tržište rada i zauzele pozicije u različitim zanimanjima, svi su bili iznenađeni. Radna okolina svoje nove zaposlenice nije prihvatila raširenih ruku, ženama je bilo teško zadobiti povjerenje, a o autoritetu da ne govorimo.

 • Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Prevela Dea Ajduković Raewyn Conell (ranije Robert William Connell ili Bob Connell) je poznata australska sociologinja koja se kritički bavi kulturom, medijima i političkom hegemonijom te je nadaleko poznata po svojim značajnim istraživanjima u području rodnih studija, (...)

 • Burma VJ: istiniti "triler" o strahotama burmanske stvarnosti

  Burma VJ: istiniti "triler" o strahotama burmanske stvarnosti

  Burmanski video-reporteri: izvještavanje iz zatvorene zemlje (Burma VJ: Reporting From a Closed Country, 2008), nagrađivani dokumentarni film danskog redatelja Andersa Østergaarda , ovogodišnji kandidat za Oscara u kategoriji dokumentaraca, prikazan je 4. veljače u KIC-u u (...)

 • Naomi Wolf, romantična revolucionarka u salonskim cipelama

  Naomi Wolf, romantična revolucionarka u salonskim cipelama

  Naomi Wolf, liberalna feministica, socijalna aktivistica i politička konzultantica, početkom devedesetih objavila je svoje do sada najradikalnije djelo "Mit o ljepoti", kojim je postigla svjetsku slavu. Taj bestseler vinuo ju je u orbitu feminističkih teoretičarki, a poslije je (...)

 • Slika žene u talijanskim medijima

  Slika žene u talijanskim medijima

  Potaknuta sveprisutnim i sveobuhvatnim prevođenjem s talijanskog jezika, ili drugim riječima, spremanjem završnih ispita i privođenjem kraju studija istog, u trenucima slobodnog vremena popratim tu i tamo neki od programa talijanskih televizija.

 • Zimbabwe izviždan zbog provođenja "seksualnoga terora"

  Zimbabwe izviždan zbog provođenja "seksualnoga terora"

  Prevela Ivana Turudić Vladajuća stranka u Zimbabweu optužena je za "raširenu i sustavnu kampanju silovanja i seksualnog terora" usmjerenoga ka zastrašivanju protivnika i glasača u izmučenoj afričkoj naciji, a prema novome izvješću izdanome ovdje.

 • Tragedija u Fort Hoodu: Što muslimanke zapravo misle

  Prevela Dea Ajduković Njujorška premijera filma Unutar Islama: Što zapravo misli milijarda muslimana ( Inside Islam: What a Billion Muslims Really Think ) , dokumentarca utemeljenog na prvom svjetskom istraživanju stavova muslimana diljem svijeta, počela je (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM