Prozor u svijet

 • Godina kada je homoseksualnost skinuta s liste poremećaja

  Godina kada je homoseksualnost skinuta s liste poremećaja

  38 je godina prošlo otkako je Udruga američkih psihijatara (APA) izbacila homoseksualnost sa liste psihičkih poremećaja. Oni koji i danas vjeruju u psihopatološku prirodu homoseksualnosti ne odustaju od pokušaja diskreditacije te odluke.

 • Žene i dalje teško usklađuju profesionalni i obiteljski život

  Žene i dalje teško usklađuju profesionalni i obiteljski život

  Prevela Ljiljana Žegrec Najnovije istraživanje Europskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazalo je da, unatoč napretku u politici, uravnoteženost poslovnog i privatnog života za muškarce i žene ostaje nejednaka diljem Europe. Istraživanje upućuje na to da su žene one koje najviše (...)

 • Posljedice potresa teško pogađaju žene

  Posljedice potresa teško pogađaju žene

  Prevela Nada Kujundžić Nakon što su 11. ožujka stravični potres i tsunami razorili gradić u kojem su živjele, trogodišnja djevojčica Sakura svake noći plače i u strahu se privija uz svoju majku Masami Endo. "Prije ove katastrofe, moja se kći nikada nije bojala mraka, niti bi (...)

 • Kada su djevojčice počele nositi ružičasto?

  Kada su djevojčice počele nositi ružičasto?

  Prevela Nada Kujundžić Maleni Franklin Delano Roosevelt ukočeno sjedi na stolici, odjeven u bijelu suknju, stišćući u rukama šešir ukrašen perjem marabua. Kosa do ramena i kožne cipele upotpunjuju sliku. Iako se suvremenog promatrača opisana fotografija može doimati uznemirujućom, 1884. (...)

 • Povodom Međunarodnog dana Roma

  Povodom Međunarodnog dana Roma

  PORIJEKLO Kroz svoju povijest, Romi su migrirali na različite kontinente što je rezultiralo stvaranjem različitih grupa, odnosno plemena koja su potom dobila nazive, ovisno o zemlji u kojoj su se nastanili, npr. Gitanos u Španjolskoj, Manouche u Francuskoj, Sinti u Njemačkoj i središnjoj (...)

 • Što je Catherine A. McKinnon rekla Nigelu Warburtonu i Davidu Edmondsu?

  Što je Catherine A. McKinnon rekla Nigelu Warburtonu i Davidu Edmondsu?

  Od nedavno je na Internetu dostupan razgovor s Catherine A. McKinnon , sada već legendarnom feministicom drugoga vala koja radi kao profesorica prava na Harvardu i Sveučilištu Michigan. Njeno radikalno teoretiziranje, koje i danas izaziva kontraverze, usmjereno je protiv heteroseksualne (...)

 • Sklapanje braka: opreznije i pametnije

  Sklapanje braka: opreznije i pametnije

  Prevela Nada Kujundžić Rezultati godišnje ankete provedene među američkim stanovništvom ( American Community Survey , provodi se među 250.000 stanovnika mjesečno, odnosno oko 3 milijuna godišnje) pokazuju kako u toj zemlji živi 104 milijuna neoženjenih/neudatih osoba, što je (...)

 • Stop nasilju nad ženama

  Stop nasilju nad ženama

  Osmog ožujka 2011. godine, Europa i svijet obilježili su stotu obljetnicu proslave Međunarodnog dana žena. Europska Unija tom je prigodom također obilježila godinu dana od kada je Europskoj komisiji upućen poziv na definiranje jasne strategije za borbu protiv nasilja nad ženama.

 • Priča o prvoj pakistanskoj taksistici

  Priča o prvoj pakistanskoj taksistici

  Prevela Ana Begić U dobi od 33 godine Zahida Kazmi postala je udovica. Tada je odlučila uzeti sudbinu u svoje ruke i postati vozačica taksija. Rođena je u konzervativnoj patrijarhalnoj pakistanskoj obitelji koja nikada nije odobravala njen izbor posla, no Zahida je u tome smjeru (...)

 • Ženska borba za sudjelovanje u stvaranju nove egipatske države

  Ženska borba za sudjelovanje u stvaranju nove egipatske države

  Prevela Nada Kujundžić Kairo - U trenutku kada je egipatski premijer prošloga četvrtka podnio ostavku, u predgrađu na rubu Kaira 32-godišnja Shereen Diaa pripremala je ručak za svoje sinove. Kao žena koja je prisiljena lice zakrivati velom i čiji se život (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM