Prozor u svijet

 • Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Zahra Rahbar Nia, iranska umjetnica koja trenutno obnaša dužnost dekanice Fakulteta za umjetnost pri ženskom sveučilištu u Teheranu, svoj jednotjedni boravak u Zagrebu iskoristila je za posjet Centru za ženske studije na kojem je u petak prezentirala svoje radove.

 • Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Prevela Nada Kujundžić Zabrana pobačaja koja je trenutno na snazi u američkim vojnim objektima izravno ugrožava zdravlje i sigurnost pripadnica vojske, te je stoga treba ukinuti - zaključak je to istraživanja koje donosi ovogodišnje ljetno izdanje časopisa Guttmacher Policy (...)

 • I plaće imaju dva roda

  I plaće imaju dva roda

  U nizu ekscesnih poteza kojima Francuska proteklih tjedana privlači pozornost svekolike europske javnosti, manje zapaženo prošla je najnovija izjava francuskog ministra rada da će njegova vlada kažnjavati tvrtke koje žene plaćaju manje od muškaraca.

 • Preporuke za tweetanje

  Preporuke za tweetanje

  Twitter, čini se, u nas i nije posebno popularan, u svakom slučaju teško da može zamijeniti fejs. Iako je i on smišljen za komunikaciju prvenstveno među prijateljima - "gdje sam, što radim i kamo ću"- web je zapravo najsporiji način na koji ga možete pratiti, najbolje je ako imate sve društvene (...)

 • Kakvu vrstu feminizma provocira rat?

  Kakvu vrstu feminizma provocira rat?

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U posljednjih petnaest godina istraživala sam ženske antiratne pokrete različitih vrsta u mnoštvu zemalja i regija. Zahvaljujući ovim putovanjima, i razgovorima sa ženama u brojnim grupama, organizacijama i mrežama koje sam upoznala i proučavala, (...)

 • Ženska prava nigdje nisu izborena zauvijek

  Ženska prava nigdje nisu izborena zauvijek

  Jučer objavljeni rezultati europskog istraživanja vrijednosti, koje je provedeno u više zemalja, a prvi put i u Hrvatskoj, na prvi pogled djeluju zabrinjavajuće: iako je broj katolika pao za nekih 6% (sa 86,8% 1999. na 80,6% 2008.), čak je 50% Hrvata protiv pobačaja, a mladi su sve religiozniji.

 • 12 koraka kojima muškarci mogu suzbiti seksizam

  12 koraka kojima muškarci mogu suzbiti seksizam

  Prevela Franciska Cettl 1. Nemojte prekidati žene dok govore, kontrolirati njihov prostor ili pretpostavljati da trebaju vašu zaštitu. Fokusirajte se više na posljedice svog ponašanja nego na namjeru. 2. Podržite žensko vodstvo i izbor progresivnih žena na političke pozicije.

 • Uloga muškaraca u feminizmu i feminističkoj teoriji

  Uloga muškaraca u feminizmu i feminističkoj teoriji

  Prevela Franciska Cettl Mogu li muškarci biti teoretičari feminizma? Definicija feminizma i feminističke teorije možda ima onoliko koliko i ljudi koji se deklariraju kao feministi. Ben Agger (1998.) smatra da je glavno postignuće feminističke teorije što stavlja (...)

 • Mikrokrediti, a ne rat za naftu

  Mikrokrediti, a ne rat za naftu

  Nobelova nagrada za mir uvijek izaziva polemike. Tako je bilo i prošle godine, kada ju je dobio Barack Obama prije nego ju je zaslužio. Ove godine opet bi moglo biti burno, jer je prvi put u povijesti nominiran kandidat koji nije ljudsko biće, točnije Internet.

 • Kojeg su roda rat i pomirenje?

  Kojeg su roda rat i pomirenje?

  Ovaj je tekst inspiriran sudjelovanjem na regionalnoj konferenciji o pomirenju "Sudjedi, a ne neprijatelji" u organizaciji Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva i Beograda u suradnji s Miramida centrom iz Grožnjana, održane u Sarajevu 22.-26.4.2010. Naime, kako djelotvoran mirovni rad nije (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM