Prozor u svijet

 • Nakon duge borbe, napokon pobjeda-priča o sutkinjama u Egiptu

  Nakon duge borbe, napokon pobjeda-priča o sutkinjama u Egiptu

  Prevela Dajana Barišić Kada su se žene pokušale pridružiti egipatskom glavnom administrativnom sudu, pobuna sudaca bila je velika. Objašnjavali su to činjenicom da su žene preemocionalne te su postavljali pitanje tko će se brinuti za obitelj ako je majka zaposlena teškim zadaćama (...)

 • Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

  Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

  Međunarodna nevladina organizacija European Women's Lobby (EWL) objavila je nedavno analizu i procjenu dosadašnjih učinaka i načina implementacije Pekinške deklaracije i akcijske platforme o ženskim ljudskim pravima. Prilikom 15. godišnjice deklaracije te 10. godišnjice akcijske platforme, EWL si (...)

 • Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Prije tjedan dana sam spavala s mužem bez zaštite. Znate, bio je petak, pa smo si dali oduška jer nemamo para za odlazak u kino. Čekajte, možda je ipak bila subota, ne znam. Kakogod, možda sam, ako dozvoljavate, trudna. Ma, bolje da me ne zaposlite, jer će nas HZZO poslije proganjati kao najveće (...)

 • U strahu su velike oči

  U strahu su velike oči

  Svakim danom izbombardirana sam svakojakim medijskim porukama. Kada stavimo na stranu sportske rezultate, nove osvajačke pohode mladih glumica i neizbježne posvete geniju Silvia Berlusconia jedino što ostaje je brutalno nasilje. Krvavo, bezrazložno nasilje.

 • Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Kada su sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene nahrupile na tržište rada i zauzele pozicije u različitim zanimanjima, svi su bili iznenađeni. Radna okolina svoje nove zaposlenice nije prihvatila raširenih ruku, ženama je bilo teško zadobiti povjerenje, a o autoritetu da ne govorimo.

 • Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Prevela Dea Ajduković Raewyn Conell (ranije Robert William Connell ili Bob Connell) je poznata australska sociologinja koja se kritički bavi kulturom, medijima i političkom hegemonijom te je nadaleko poznata po svojim značajnim istraživanjima u području rodnih studija, (...)

 • Burma VJ: istiniti "triler" o strahotama burmanske stvarnosti

  Burma VJ: istiniti "triler" o strahotama burmanske stvarnosti

  Burmanski video-reporteri: izvještavanje iz zatvorene zemlje (Burma VJ: Reporting From a Closed Country, 2008), nagrađivani dokumentarni film danskog redatelja Andersa Østergaarda , ovogodišnji kandidat za Oscara u kategoriji dokumentaraca, prikazan je 4. veljače u KIC-u u (...)

 • Naomi Wolf, romantična revolucionarka u salonskim cipelama

  Naomi Wolf, romantična revolucionarka u salonskim cipelama

  Naomi Wolf, liberalna feministica, socijalna aktivistica i politička konzultantica, početkom devedesetih objavila je svoje do sada najradikalnije djelo "Mit o ljepoti", kojim je postigla svjetsku slavu. Taj bestseler vinuo ju je u orbitu feminističkih teoretičarki, a poslije je (...)

 • Slika žene u talijanskim medijima

  Slika žene u talijanskim medijima

  Potaknuta sveprisutnim i sveobuhvatnim prevođenjem s talijanskog jezika, ili drugim riječima, spremanjem završnih ispita i privođenjem kraju studija istog, u trenucima slobodnog vremena popratim tu i tamo neki od programa talijanskih televizija.

 • Zimbabwe izviždan zbog provođenja "seksualnoga terora"

  Zimbabwe izviždan zbog provođenja "seksualnoga terora"

  Prevela Ivana Turudić Vladajuća stranka u Zimbabweu optužena je za "raširenu i sustavnu kampanju silovanja i seksualnog terora" usmjerenoga ka zastrašivanju protivnika i glasača u izmučenoj afričkoj naciji, a prema novome izvješću izdanome ovdje.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM