Prozor u svijet

 • Što je Catherine A. McKinnon rekla Nigelu Warburtonu i Davidu Edmondsu?

  Što je Catherine A. McKinnon rekla Nigelu Warburtonu i Davidu Edmondsu?

  Od nedavno je na Internetu dostupan razgovor s Catherine A. McKinnon , sada već legendarnom feministicom drugoga vala koja radi kao profesorica prava na Harvardu i Sveučilištu Michigan. Njeno radikalno teoretiziranje, koje i danas izaziva kontraverze, usmjereno je protiv heteroseksualne (...)

 • Sklapanje braka: opreznije i pametnije

  Sklapanje braka: opreznije i pametnije

  Prevela Nada Kujundžić Rezultati godišnje ankete provedene među američkim stanovništvom ( American Community Survey , provodi se među 250.000 stanovnika mjesečno, odnosno oko 3 milijuna godišnje) pokazuju kako u toj zemlji živi 104 milijuna neoženjenih/neudatih osoba, što je (...)

 • Stop nasilju nad ženama

  Stop nasilju nad ženama

  Osmog ožujka 2011. godine, Europa i svijet obilježili su stotu obljetnicu proslave Međunarodnog dana žena. Europska Unija tom je prigodom također obilježila godinu dana od kada je Europskoj komisiji upućen poziv na definiranje jasne strategije za borbu protiv nasilja nad ženama.

 • Priča o prvoj pakistanskoj taksistici

  Priča o prvoj pakistanskoj taksistici

  Prevela Ana Begić U dobi od 33 godine Zahida Kazmi postala je udovica. Tada je odlučila uzeti sudbinu u svoje ruke i postati vozačica taksija. Rođena je u konzervativnoj patrijarhalnoj pakistanskoj obitelji koja nikada nije odobravala njen izbor posla, no Zahida je u tome smjeru (...)

 • Ženska borba za sudjelovanje u stvaranju nove egipatske države

  Ženska borba za sudjelovanje u stvaranju nove egipatske države

  Prevela Nada Kujundžić Kairo - U trenutku kada je egipatski premijer prošloga četvrtka podnio ostavku, u predgrađu na rubu Kaira 32-godišnja Shereen Diaa pripremala je ručak za svoje sinove. Kao žena koja je prisiljena lice zakrivati velom i čiji se život (...)

 • Nepravda na svakom koraku

  Nepravda na svakom koraku

  Transrodne osobe žive s metom na svojim leđima. Svatko tko zaniječe ovu činjenicu – koju je teško prihvatiti u svjetlu nedavne pobjedne bračne jednakosti i "ne pitaj- ne govori" prakse za osobe lezbijske, gay i biseksualne orjentacije – trebao bi se probuditi.

 • Hoće li žene srušiti Berlusconija?

  Hoće li žene srušiti Berlusconija?

  Kad je već cijeli svijet navikao da se premijer Italije Silvio Berlusconi ponaša kao klaun, kad je postao predmet opće sprdnje, a Italija primjer nemoći građana i političkih partija u opoziciji da s tim klaunom i njegovom politikom izađu na kraj, našao se ipak netko tko je rekao: dosta! Bile su (...)

 • 40 godina ženskog prava na glas

  40 godina ženskog prava na glas

  Švicarska ovih dana slavi 40. godišnjicu ostvarivanja glasačkog prava za žene. Iako je u većini europskih zemalja širenje glasačkog prava na žene ostvareno u razdoblju između I. i II. svjetskog rata, Švicarska je to pravo ostvarila tek 7. veljače 1971. godine.

 • Zviždačica: UN-ove snage zataškavaju trgovinu ženama

  Zviždačica: UN-ove snage zataškavaju trgovinu ženama

  Policajka i majka troje djece, Kathryn Bolkovac, nadala se novom početku kada se prijavila za služenje u mirovnima snagama UN-a u Bosni. No kada je počela istraživati trgovinu mladim djevojkama koje su uvučene u prostituciju svi dokazi upućivali su na njene kolege.

 • PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  PROSVJEDI U EGIPTU - ŽENE U FOKUSU

  Leil Zahra Mortada pokrenula je Facebook stranicu Žene Egipta ( Woman of Egypt) kao odgovor za sve one koji postavljaju pitanja gdje su žene u aktualnim društvenim previranjima u Egiptu. U međunarodnom tisku i medijima gotovo da nema ni riječi o ženama u prosvjedima, kako u (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM