Prozor u svijet

 • Žene i Crkva

  Žene i Crkva

  Kakav je položaj žene u sklopu vjerskih zajednica, poglavito Katoličke crkve, u suvremenom hrvatskom društvu? Za dva desetljeća razvoja demokracije na prste se mogu izbrojati tribine, knjige ili aktivnosti posvećene toj temi. Na okruglom stolu početkom prve dekade ovog stoljeća bilo je otužno (...)

 • Borba protiv kriminala ili kršenje ljudskih prava?

  Borba protiv kriminala ili kršenje ljudskih prava?

  Posljednjih se dana u Švicarskoj o ničemu toliko ne govori i piše koliko o novoj inicijativi pokrenutoj od strane švicarske vodeće stranke SVP. Godinu dana nakon inicijative koju je SVP pokrenuo protiv izgradnje minareta u Švicarskoj, ova stranka donosi novi prijedlog: automatska deportacija (...)

 • Generacija sextinga

  Generacija sextinga

  Prevela Nada Kujundžić Jane*, tinejdžerka iz New Jerseya, zna da je postavljanje golišavih fotografija na Facebook nedolično. Zna da je takvo ponašanje može dovesti u neprilike te izavati brojne neugodnosti njenoj obitelji ili njoj osobno.

 • Politika Don't Ask Don't Tell teže pogađa žene

  Politika Don't Ask Don't Tell teže pogađa žene

  Prevela Nada Kujundžić Problem seksualnog zlostavljanja žena u vojsci predstavlja tek jednu od zapreka s kojima su suočene žene koje su odlučile služiti i žrtvovati se za svoju zemlju. Kontroverzna politika ´ Don´t Ask Don´t Tell ´ (doslovno ´Ne pitaj, ne (...)

 • Izborna farsa i kršenje ljudskih prava

  Izborna farsa i kršenje ljudskih prava

  U nedjelju 07. studenog 2010. godine održani su prvi parlamentarni izbori u Burmi (odnosno Mianmaru, kako ju je 1989. preimenovala vojna hunta generala Saw Maungoma). Cijeli svijet je ove izbore ocjenio sramotnima, a prozvani su i "generalskim izborima".

 • Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Na braniku tradicionalnih islamskih odnosa

  Zahra Rahbar Nia, iranska umjetnica koja trenutno obnaša dužnost dekanice Fakulteta za umjetnost pri ženskom sveučilištu u Teheranu, svoj jednotjedni boravak u Zagrebu iskoristila je za posjet Centru za ženske studije na kojem je u petak prezentirala svoje radove.

 • Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Prevela Nada Kujundžić Zabrana pobačaja koja je trenutno na snazi u američkim vojnim objektima izravno ugrožava zdravlje i sigurnost pripadnica vojske, te je stoga treba ukinuti - zaključak je to istraživanja koje donosi ovogodišnje ljetno izdanje časopisa Guttmacher Policy (...)

 • I plaće imaju dva roda

  I plaće imaju dva roda

  U nizu ekscesnih poteza kojima Francuska proteklih tjedana privlači pozornost svekolike europske javnosti, manje zapaženo prošla je najnovija izjava francuskog ministra rada da će njegova vlada kažnjavati tvrtke koje žene plaćaju manje od muškaraca.

 • Preporuke za tweetanje

  Preporuke za tweetanje

  Twitter, čini se, u nas i nije posebno popularan, u svakom slučaju teško da može zamijeniti fejs. Iako je i on smišljen za komunikaciju prvenstveno među prijateljima - "gdje sam, što radim i kamo ću"- web je zapravo najsporiji način na koji ga možete pratiti, najbolje je ako imate sve društvene (...)

 • Kakvu vrstu feminizma provocira rat?

  Kakvu vrstu feminizma provocira rat?

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U posljednjih petnaest godina istraživala sam ženske antiratne pokrete različitih vrsta u mnoštvu zemalja i regija. Zahvaljujući ovim putovanjima, i razgovorima sa ženama u brojnim grupama, organizacijama i mrežama koje sam upoznala i proučavala, (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM