Prozor u svijet

 • Ženska prava nigdje nisu izborena zauvijek

  Ženska prava nigdje nisu izborena zauvijek

  Jučer objavljeni rezultati europskog istraživanja vrijednosti, koje je provedeno u više zemalja, a prvi put i u Hrvatskoj, na prvi pogled djeluju zabrinjavajuće: iako je broj katolika pao za nekih 6% (sa 86,8% 1999. na 80,6% 2008.), čak je 50% Hrvata protiv pobačaja, a mladi su sve religiozniji.

 • 12 koraka kojima muškarci mogu suzbiti seksizam

  12 koraka kojima muškarci mogu suzbiti seksizam

  Prevela Franciska Cettl 1. Nemojte prekidati žene dok govore, kontrolirati njihov prostor ili pretpostavljati da trebaju vašu zaštitu. Fokusirajte se više na posljedice svog ponašanja nego na namjeru. 2. Podržite žensko vodstvo i izbor progresivnih žena na političke pozicije.

 • Uloga muškaraca u feminizmu i feminističkoj teoriji

  Uloga muškaraca u feminizmu i feminističkoj teoriji

  Prevela Franciska Cettl Mogu li muškarci biti teoretičari feminizma? Definicija feminizma i feminističke teorije možda ima onoliko koliko i ljudi koji se deklariraju kao feministi. Ben Agger (1998.) smatra da je glavno postignuće feminističke teorije što stavlja (...)

 • Mikrokrediti, a ne rat za naftu

  Mikrokrediti, a ne rat za naftu

  Nobelova nagrada za mir uvijek izaziva polemike. Tako je bilo i prošle godine, kada ju je dobio Barack Obama prije nego ju je zaslužio. Ove godine opet bi moglo biti burno, jer je prvi put u povijesti nominiran kandidat koji nije ljudsko biće, točnije Internet.

 • Kojeg su roda rat i pomirenje?

  Kojeg su roda rat i pomirenje?

  Ovaj je tekst inspiriran sudjelovanjem na regionalnoj konferenciji o pomirenju "Sudjedi, a ne neprijatelji" u organizaciji Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva i Beograda u suradnji s Miramida centrom iz Grožnjana, održane u Sarajevu 22.-26.4.2010. Naime, kako djelotvoran mirovni rad nije (...)

 • Nakon duge borbe, napokon pobjeda-priča o sutkinjama u Egiptu

  Nakon duge borbe, napokon pobjeda-priča o sutkinjama u Egiptu

  Prevela Dajana Barišić Kada su se žene pokušale pridružiti egipatskom glavnom administrativnom sudu, pobuna sudaca bila je velika. Objašnjavali su to činjenicom da su žene preemocionalne te su postavljali pitanje tko će se brinuti za obitelj ako je majka zaposlena teškim zadaćama (...)

 • Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

  Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

  Međunarodna nevladina organizacija European Women's Lobby (EWL) objavila je nedavno analizu i procjenu dosadašnjih učinaka i načina implementacije Pekinške deklaracije i akcijske platforme o ženskim ljudskim pravima. Prilikom 15. godišnjice deklaracije te 10. godišnjice akcijske platforme, EWL si (...)

 • Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Prije tjedan dana sam spavala s mužem bez zaštite. Znate, bio je petak, pa smo si dali oduška jer nemamo para za odlazak u kino. Čekajte, možda je ipak bila subota, ne znam. Kakogod, možda sam, ako dozvoljavate, trudna. Ma, bolje da me ne zaposlite, jer će nas HZZO poslije proganjati kao najveće (...)

 • U strahu su velike oči

  U strahu su velike oči

  Svakim danom izbombardirana sam svakojakim medijskim porukama. Kada stavimo na stranu sportske rezultate, nove osvajačke pohode mladih glumica i neizbježne posvete geniju Silvia Berlusconia jedino što ostaje je brutalno nasilje. Krvavo, bezrazložno nasilje.

 • Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Kada su sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene nahrupile na tržište rada i zauzele pozicije u različitim zanimanjima, svi su bili iznenađeni. Radna okolina svoje nove zaposlenice nije prihvatila raširenih ruku, ženama je bilo teško zadobiti povjerenje, a o autoritetu da ne govorimo.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM