Prozor u svijet

 • Porod na globalnoj prekretnici

  Porod na globalnoj prekretnici

  Prevela Franciska Cettl Vozač rikše probija se trubeći prašnjavim kaosom Ananda u Gujaratu u Indiji, zaobilazeći motore, glasne kamione i prastare tegljače s velikim kotačima pune vreća životinjske hrane. Obje strane ulice pune su plastičnog otpada i hrpica smeća na (...)

 • Nacija žena

  Žene po prvi puta u povijesti čine polovicu američke radne snage. U zemlji koja je važan dio svog identiteta izgradila na slici heteroseksualnog bračnog para s djecom, u kojemu je muž osnovni hranitelj, a supruga skrbiteljica, ova činjenica ima snažne implikacije.

 • Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Prevela Josipa Majić Intern-American Development Bank (IDB) u svom novom istraživanju tvrdi da autohtoni naseljenici, potomci Afrikanaca, i žene u Latinskoj Americi zarađuju značajno manje novaca od njima nadređenih bijelih muškaraca sličnog godišta i razine obrazovanja.

 • Elizabeth Cady Stanton

  Elizabeth Cady Stanton

  Elizabeth Cady Stanton (12. studenog 1815. - 26. listopada 1902.) jedna je od najpoznatijih predstavnica ranoga ženskog pokreta. Njezina Declaration of Sentiments , predstavljena na prvoj konvenciji ženskih prava održanoj 1848. godine u Seneca Fallsu, New York, smatra se ključnom za (...)

 • Pametno je investirati u djevojke

  Pametno je investirati u djevojke

  Više djevojaka u školama moglo bi pomoći siromašnim zemljama da se izvuku iz naglo padajuće ekonomije, navodi u novom izvješću nevladina organizacija Plan International . Samo da za jedan posto poraste broj djevojaka koje pohađaju srednju školu godišnji prihod zemlje podigao bi se za (...)

 • Optimizam odjekuje među Japankama

  Optimizam odjekuje među Japankama

  Prevela Višnja Materni "Želim društvo u kojem će žene moći slobodno raditi i u isto vrijeme imati obitelj." Riječi studentice Eri Ochiai mogu dobro opisati osjećaje Japanki, koje se nadaju promjeni stanja u kojem ih je dugi niz godina držala prijašnja vlada.

 • Uganda: "Muškarci su zainteresirani"

  Uganda: "Muškarci su zainteresirani"

  Prevela Daria Mrkus Ugandijski parlament raspravljat će u studenom o tri prijedloga rodnog zakonodavstva: Zakonu o braku i razvodu, Zakonu o kućnom nasilju te Zakonu o genitalnom sakaćenju žena. Potpora prijedlozima očekuje se i od barem jednog muškarca: Chris (...)

 • Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Ženski dućan na sjeveru Afganistana

  Prevela Ivana Ilić Svi putovi u Mazar-e- Sharif afganistanskom glavnom gradu sjevera zemlje, vode u svetište Hazrat Ali; zeta proroka Muhameda. Kao mjesto hodočašća, grobnica je veličanstvena, ali je okružena ogromnim, višekatnim trgovačkim centrima i bazarima (...)

 • Kada počinje život, a kada život postaje ljudsko biće?

  Iako službeno još nije u proceduri, zakon o abortusu već je postao vruća politička tema. Triger je bio zakon o potpomognutoj, ili umjetnoj oplodnji, čiji službeni naziv glasi Zakon o medicinskoj oplodnji. Dok svi evropski zakoni u nazivu sadrže sintagmu "medicinski potpomognuta oplodnja" (...)

 • Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Estonija: Muškarcu je sada mjesto u kući

  Prevela Lucija Žigrović Prosječnom Estoncu nije uvijek zabavno biti muškom kućanicom (zanimljivo je da uopće nemamo riječ za osobu koja radi u kući u muškom rodu, op.ur.). Ekonomska kriza, koja je najviše zahvatila tradicionalno muška zanimanja, dovela je do redefiniranja uloga (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM