Prozor u svijet

 • Muška pilula

  Muška pilula

  Prevela Ivana Turudić Nedavno otkriće moglo bi otvoriti vrata učinkovitom muškom kontracepcijskom lijeku, tehnologiji koja je mogla biti razvijena prije više desetljeća, da nije bilo društvenih faktora koji su omogućavali ženama, ali ne i muškarcima, da djelotvorno (...)

 • Nema pravde za lezbijke

  Nema pravde za lezbijke

  Prevela Višnja Lončarić CAPE TOWN - "Žene ubijaju u zapadnom dijelu Cape Towna" kaže Ndumie Funda. Funda vodi project LulekiSizwe u svojoj "kolibi" u Gugulethu, gradskom području u blizini Cape Towna. Projekt je nazvan prema njezinoj pokojnoj zaručnici, Nosizwe (...)

 • Krši li Google ženska prava?

  Krši li Google ženska prava?

  Pripremila Franciska Cettl Krši li Google ženska prava? Pita se Masum Momaya u članku objavljenom na stranicama AWID -a (Association for Women's Rights in Development) nakon što je Google Inc.

 • Nove UN-ove smjernice za seksualnu edukaciju

  Prevela Ana Begić PARIZ - Predložene međunarodne smjernice za seksualnu edukaciju s ciljem smanjenja broja zaraze HIV-om kod mladih izazvale su oštre kritike konzervativnih grupa koje smatraju da je predloženi program preeksplicitan za djecu te da promiče dostupnost (...)

 • Slučaj Caster Semenya

  Slučaj Caster Semenya

  Je li Caster Semenya žensko ili muško? Ili je možda i jedno i drugo? Otkad je ta 18- godišnja južnoafrička trkačica osvojila svjetsko zlato u utrci na 800 metara, zaokuplja veću pozornost medija i javnosti, nego senzacionalni Jamajčanin Usain Bolt i njegova dva fantastična svjetska rekorda (...)

 • U ratu, ljubavi i izborima sve je dozvoljeno?

  U ratu, ljubavi i izborima sve je dozvoljeno?

  Uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj cijelu je zemlju, a i širu europsku javnost, šokirao plakat demokršćanske kandidatkinje Vere Lengsfeld na kojemu ona zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nastupaju s iznimno dubokim "zavodljivim" dekolteom i istaknutom parolom: "Mi nudimo (...)

 • Queer pretpovijest

  Queer pretpovijest

  Prevela Franciska Cettl Općeprihvaćeno je mišljenje da je pobuna u baru Stonewall Inn u Greenwich Villageu 1969. godine bila prva javna pobuna queer zajednice protiv diskriminacije. Nije tako. 1965. su zabilježeni prvi tzv.

 • Predstavljamo: Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitè

  Predstavljamo: Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitè

  "Okus pobjede je teret odgovornosti." Upravo tim je riječima Dalia Grybauskaitè popratila svoju uvjerljivu izbornu pobjedu na litavskim predsjedničkim izborima u svibnju ove godine. Čak 68% građana poklonilo joj je svoje povjerenje, čime je postala prvom ženom (...)

 • Jednakost u vrijeme krize

  Jednakost u vrijeme krize

  Izvještaj Europske Komisije naglašava vjerojatnost da će ekonomska kriza ostaviti teže posljedice za zaposlene žene nego muškarce te dodatno naglasiti razliku položaja spolova na tržištu rada. Situacija na tržištu rada u razdoblju kada se riječ "recesija" nije provlačila kroz našu (...)

 • KRIZA IPAK NE POGAĐA SAMO MUŠKARCE?

  KRIZA IPAK NE POGAĐA SAMO MUŠKARCE?

  Prevela Josipa Majić Zašto žalimo muškarce, kad nas kriza sve jednako pogađa. Jedini tehnika za opstanak je-ujedinjenje snaga. U povodu Dana očeva urednik Men's Health-a David Zincenko napisao je kako je"Velika On-cesija" savršen dokaz da su muškarci postali (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM