Prozor u svijet

 • Freedom Fighters: film koji u fokus stavlja pakistanske heroine

  Freedom Fighters: film koji u fokus stavlja pakistanske heroine

  Pakistanska policajka koja se bori protiv rastućeg nasilja nad ženama u svojoj zemlji jedna je od tri žene prikazane u filmu nominiranom za Emmyja, za kojeg se režiserka Sharmeen Obaid-Chinoy nada da će nadahnuti i druge žene. Obaid-Chinoy, dobitnica dva Oscara i sedam Emmyja , (...)

 • Egipat donio zakon kojim štiti identitet žrtava seksualnog nasilja

  Egipat donio zakon kojim štiti identitet žrtava seksualnog nasilja

  Egipatski parlament ovog je tjedna konačno odobrio zakon koji štiti identitet žrtava seksualnog uznemiravanja i napada, čiji je cilj potaknuti žene koje se boje socijalne stigme da prijavljuju takve zločine. Mjeru je predložila vlada nakon javne rasprave o seksualnim zločinima, koja je (...)

 • Prosvjednica ubijena u iračkom gradu Basra

  Prosvjednica ubijena u iračkom gradu Basra

  Jedna je aktivistkinja ubijena, a tri su osobe ranjene ove srijede, kad su neidentificirani napadači otvorili vatru na njihov automobil u južnom iračkom gradu Basri, piše Thomson Reuters Foundation. Riječ je o već trećem incidentu ovog tjedna u kojem su napadači targetirali aktiviste/kinje (...)

 • Meksiko: Vrhovni sud u Veracruzu odlučit će o legalizaciji pobačaja

  Meksiko: Vrhovni sud u Veracruzu odlučit će o legalizaciji pobačaja

  Prema vladinim podacima, pobačaj je treći uzrok smrti među ženama u regiji Veracruz. Meksički Vrhovni sud sljedeći će tjedan razmotriti prijedlog zakona koji bi, ukoliko bude prihvaćen, omogućio da dobrovoljni prekid trudnoće bude priznat kao pravo.

 • Meksiko: zaustavljena kampanja protiv nasilja nad ženama zbog pogrešne reprezentacije nasilja

  Meksiko: zaustavljena kampanja protiv nasilja nad ženama zbog pogrešne reprezentacije nasilja

  Iz meksičke Vlade poručili su prošlog tjedna da će revidirati novu kampanju protiv obiteljskog nasilja, nakon što je izazvala bijes javnosti zbog pogrešnog predstavljanja ovog rastućeg problema u zemlji. U inicijalnoj kampanji, prikazani su muškarci i djeca kao potencijalne žrtve, no nijedna (...)

 • Pandemija koronavirusa mogla bi urušiti napredak postignut po pitanju prava žena

  Pandemija koronavirusa mogla bi urušiti napredak postignut po pitanju prava žena

  Pandemija koronavirusa unazadit će napredak postignut prema rodnoj ravnopravnosti, budući da se predviđa da će milijuni žena i djevojaka imati neželjenu trudnoću te upasti u siromaštvo , priopćili su prošlog tjedna svjetski čelnici/ce. Potrebno je zaštititi prava žena i djece usred ove (...)

 • Somalija bilježi porast slučajeva genitalnog sakaćenja u vrijeme pandemije

  Somalija bilježi porast slučajeva genitalnog sakaćenja u vrijeme pandemije

  Mjere protiv širenja koronavirusa u Somaliji rezultirale su povećanjem slučajeva genitalnog sakaćenja (FGM), budući da obrezivači_ce idu od vrata do vrata, nudeći obrezivanje djevojaka zatvorenih u kuće zbog pandemije, navodi organizacija Plan International .

 • Imale smo pobačaj

  Imale smo pobačaj

  Poljska grupa Abortion Speak Out objavila je manifest o pobačaju koji su potpisale mnoge hrabre žene. Pozivaju sve da pročitaju što imaju reći. Žele da ih svi/e vide: ' Mi smo ovdje, stvarne smo i pobačaj je jedno od naših iskustva ', poručuju.

 • Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba

  Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba

  Ovog utorka Mađarska je zabranila promjenu spola i zakonsko priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba. Izglasan je amandman na članak 33 zakona koji spol definira kao 'biološki spol dobiven rođenjem i utemeljen na primarnim karakteristika spola i kromosoma'.

 • Pobačaj gotovo potpuno nedostupan tijekom pandemije

  Pobačaj gotovo potpuno nedostupan tijekom pandemije

  Ruski aktivisti/kinje proveli su koordinirano ispitivane u kojim bolnicama u Moskvi je moguće obaviti abortus u vremenu mjera zaštite od koronavirusa. Zaključak istraživanja je dao zapanjujuće rezultate: samo 3 od kontaktirane 44 medicinske ustanove potvrdile su kakao obavljaju abortus.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM