Prozor u svijet

 • Turska: Porast konzervativizma sve više onemogućuje pristup abortusu

  Turska: Porast konzervativizma sve više onemogućuje pristup abortusu

  Prema turskom zakonu pobačaj na zahtjev dostupan je do kraja desetog tjedna trudnoće, dok se u iznimnim slučajevima gdje postoji opravdana zabrinutost za zdravlje majke prekid trudnoće zakonski može obaviti do dvadesetog tjedna, no stvarnost je mnogo drugačija.

 • UN istražuje porast genitalnog sakaćenja u Ugandi

  UN istražuje porast genitalnog sakaćenja u Ugandi

  Ujedinjeni narodi priopćili su u petak da su u istočnu Ugandu poslali tim za utvrđivanje činjenica kako bi istražili "porast" broja žena i djevojčica koje su pretrpjele genitalno sakaćenje (FGM). Ispitivanje Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA) nastupilo je nakon što su ugandski (...)

 • Angola prva u 2019. dekriminalizirala istospolne seksualne odnose

  Angola prva u 2019. dekriminalizirala istospolne seksualne odnose

  Ove srijede Angola je postala prva zemlja u ovoj godini koja je dekriminalizirala istospolne seksualne odnose. Dosadašnji zakon koji datira još iz 1886. konačno je preinačen, a time su iz zakonskog okvira izbačeni i tako zvani "poroci protivni prirodi" koji su se u navedenom zakonu odnosili (...)

 • Zakon o pobačaju u Iowi proglašen neustavnim

  Zakon o pobačaju u Iowi proglašen neustavnim

  Zakon o "otkucaju srca fetusa" u američkoj državi Iowi , najrestriktiviji zakon o pobačaju u cijeloj Americi, proglašen je neustavnim , budući da krši nacionalni Ustav države Iowe, presudio je tamošnji sud ovog tjedna. Zakonodavstvo kontrollirano od strane Republikanaca usvojilo je (...)

 • U ime božje: prostitucija u indijskim hramovima unatoč zakonskoj zabrani

  U ime božje: prostitucija u indijskim hramovima unatoč zakonskoj zabrani

  Mlade djevojke u južnoj Indiji i dalje bivaju "posvećene" seoskim hramovima i nakon toga prisiljene na prostituciju i prisilni seksualni rad, unatoč zakonima koji to zabranjuju. O ovom prastarom običaju, poznatom pod nazivom devadasi sistem , već smo pisale .

 • Čečenska LGBT zajednica ponovo na meti progona

  Čečenska LGBT zajednica ponovo na meti progona

  Čečenska LGBT zajednica od kraja prosinca ponovo se nalazi na meti progona od strane homofobne vlasti i policije u njezinoj službi. 'LGBT čistka' koju provodi čečenska vlast prvi je put pod povećalo javnosti dospjela 2017. godine, kada je isključivo na temelju njihove seksualne orijentacije (...)

 • Otok Man postaje prvi britanski otok koji je dekriminalizirao pobačaj

  Otok Man postaje prvi britanski otok koji je dekriminalizirao pobačaj

  Otok Man postaje prvi britanski otok koji će dekriminalizirati pobačaj u sklopu reforme koja je dobila gotovo jednoglasnu podršku u parlamentu . Otok, krunski posjed Ujedinjenoga Kraljevstva s lokalnom samoupravom, koji se nalazi u središtu Britanskih otoka, ranije je pobačaj dopuštao samo u (...)

 • Ekvador: Etničko čišćenje pod izgovorom borbe protiv femicida

  Ekvador: Etničko čišćenje pod izgovorom borbe protiv femicida

  Lokalni stanovnici grada Ibarra u provinciji Imbabura, Ekvador, napali su kamp venezuelanskih migranata nakon što su lokalni mediji izvijestili o femicidu u kojem je žrtva bila trudna 22-godišnjakinja ubijena od strane vlastitog partnera čija se nacionalnost posebno isticala u medijima kao (...)

 • 'Stop trolovima!' - švedska grupa širi ljubav na internetu

  'Stop trolovima!' - švedska grupa širi ljubav na internetu

  Kada je Linnéa Claeson , mlada žena šarene kose, neprijateljski nastrojena prema seksualnim predatorima, krajem prošle godine u Švedskoj nagrađena za odvjetnicu godine, reakcije na internetu dogodile su se u dva vala. Prvi je bilo neugod no prosipanje žuči (...)

 • Tuniški zakon o nasilju prema ženama na papiru izgleda sjajno. Kakav je u stvarnosti?

  Tuniški zakon o nasilju prema ženama na papiru izgleda sjajno. Kakav je u stvarnosti?

  Gotovo godinu dana nakon što je zakon o obiteljskom nasilju u Tunisu stupio na snagu, vladini_e dužnosnici_e i aktivisti_kinje sastali_e su se u prosincu 2018. kako bi procijenili_e koliko dobro zakon funkcionira. Rezultati su poražavajući.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM