Prozor u svijet

 • Odbor za ljudska prava: zabrana nošenja nikaba je kršenje ljudskih prava

  Odbor za ljudska prava: zabrana nošenja nikaba je kršenje ljudskih prava

  Odbor za ljudska prava UN-a poručio je u utorak da zabrana nošenja nikaba u Francuskoj predstavlja kršenje ljudskih prava te je pozvao na reviziju legislative. Francuska nije uspjela opravdati navedenu zabranu, rekao je Odbor, te dao francuskim vlastima 180 dana za očitovanje o poduzetim (...)

 • 'Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja'

  'Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja'

  Kongolski liječnik koji je osvojio ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir , pozvao je na okončanje korištenja silovanja kao oružja u ratu, istaknuvši da "sustav nekažnjavanja" silovanja u ratu još uvijek prevladava u zemljama koje su teško pogođene ratnim razaranjima.

 • Kurdske aktivistkinje: #PrekinimoŠutnju - Internacionalna solidarnost nužna je za učinkovitu borbu

  Kurdske aktivistkinje: #PrekinimoŠutnju - Internacionalna solidarnost nužna je za učinkovitu borbu

  Kurdske aktivistkinje, članice pokreta za ženska prava Kongra Star u Rojavi, solidarizirale su se s borbom hrvatskih žena protiv dehumanizirajućih bolničkih praksi u kontekstu reproduktivnog zdravlja uručivši Libeli vlastiti doprinos u pružanju podrške aktualnoj kampanji #PrekinimoŠutnju (...)

 • Indijski ministar odstupio nakon optužbi za seksualno uznemiravanje

  Indijski ministar odstupio nakon optužbi za seksualno uznemiravanje

  Ministar u indijskoj vladi podnio je ostavku u srijedu zbog optužbi za seksualno uznemiravanje od strane više od 10 žena tijekom svoje prethodne novinarske karijere , što je trenutno najpoznatiji primjer rastućeg #MeToo pokreta u zemlji. Žene su optužile M.J.

 • UN: Saudijska Arabija mora pustiti aktivistkinje za ženska prava

  UN: Saudijska Arabija mora pustiti aktivistkinje za ženska prava

  Saudijska Arabija mora trenutno i bezuvjetno pustiti sve žene koje drži zatvorene zbog zagovaranja ljudskih prava, poručili su službenici Ujedinjenih naroda prošlog tjedna. Saudijske su vlasti zatvorile više od deset aktivistkinja za ženska prava od svibnja ove godine .

 • Fizičarka koja je morala osvojiti Nobela da bi dobila stranicu na Wikipediji

  Fizičarka koja je morala osvojiti Nobela da bi dobila stranicu na Wikipediji

  2. listopada, u 6:14 ujutro, na Wikipedije je osvanuo članak o Donni Strickland , fizičarki sa Sveučilišta Waterloo koja je tek nekoliko minuta nagrađena Nobelovom nagradom za fiziku , i time postala treća žena u povijesti koja je osvojila nagradu za fiziku.

 • Žene su ispustile praiskonski vrisak. Nitko ih nije čuo.

  Žene su ispustile praiskonski vrisak. Nitko ih nije čuo.

  "Tijelo mi gori". Ta mi se poruka pojavila na zaslonu mobitela za vrijeme prošlotjednog svjedočenja Christine Blasey Ford pred Senatom. Poslala mi ju je osoba koja je preživjela silovanje koju sam intervjuirala prošloga tjedna tijekom izbora 2016. godine., kada su žene u nevjerici (...)

 • Irska: liječnici_e protiv ograničenja priziva savjesti

  Irska: liječnici_e protiv ograničenja priziva savjesti

  Javna se rasprava izrodila u Irskoj oko takozvanog priziva savjesti , nakon što se u četvrtak zakon o pobačaju našao na dnevnom redu parlamenta. Liječnici_e koji_e se protive pobačaju izjavili_e su da ne žele biti prisiljeni_e upućivati žene koje žele pobačaj kolegama_icama.

 • Rumunjska: LGBTQ parovi trebaju pravnu zaštitu

  Rumunjska: LGBTQ parovi trebaju pravnu zaštitu

  Vrhovni sud u Rumunjskoj donio je presudu u kojoj stoji da gej i lezbijski parovi trebaju imati ista prava kao heteroseksualni parovi. Presuda je donesena uoči skorašnjeg referenduma za zabranu istospolnih brakova. Prema Ustavnom sudu, istospolni parovi trebaju imati pravo na privatni i (...)

 • Francuska: Muškarac koji je zašlatao ženu u busu je kažnjen

  Francuska: Muškarac koji je zašlatao ženu u busu je kažnjen

  Muškarac koji je uvredljivo komentirao ženu te je zašlatao u busu u blizini Pariza, postao je prva osoba koja je kažnjena po novom francuskom zakonu kojim se propisuje kažnjavanje za neumjesne komentare, zviždanje, seksizam i seksualno uznemiravanje na ulicama (i javnim sredstvima/površinama), (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM