Prozor u svijet

 • Bert i Ernie napisani su kao istospolni par

  Bert i Ernie napisani su kao istospolni par

  Scenarist 'Sesame street' emisije, Mark Saltzman , nakon godina spekulacija, potvrdio je da su njegovi likovi Bert i Ernie zamišljeni i napisani kao istospolni par. Mark Saltzman, koji se emisiji pridružio kao scenarist 1984. godine, kazao je da su ta dva lika uvelike refleksija njegovog (...)

 • U 38 zemalja aktivistkinje i aktivisti su ubijane/i, mučene/i, pritvarane/i

  U 38 zemalja aktivistkinje i aktivisti su ubijane/i, mučene/i, pritvarane/i

  Ujedinjeni narodi naveli su 38 zemalja, među kojima Kinu, Rusiju i Mađarsku, za koje kažu da progone aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava s kojima je UN surađivao te da ih zastrašuju ili im se osvećuju, prenosi civilnodruštvo.hr.

 • Novi marokanski zakon ne štiti žene od prisilnog braka i obiteljskog nasilja

  Novi marokanski zakon ne štiti žene od prisilnog braka i obiteljskog nasilja

  Novi zakon u Maroku kojim je kriminalizirano nasilje nad ženama u srijedu je stupio na zakon, no aktivisti/kinje upozoravaju da ne pruža cjelovitu zaštitu ženama od prisilnih brakova i obiteljskog nasilja . Iako je zakon oduševljeno dočekan budući da je obuhvatio "zlostavljanje, (...)

 • Gotovo 40% svih ženskih samoubojstava događa se u Indiji

  Gotovo 40% svih ženskih samoubojstava događa se u Indiji

  Prema istraživanju čije je rezultate ovog tjedna objavio Lancet, većinu od svih žena na svijetu koje počine samoubojstvo čine Indijke. Prema navedenom istraživanju, čak dvije od pet žena koje počine samoubojstvo statistički će biti upravo iz Indije, što stopu ženskih samoubojstava čini tri (...)

 • Kolumbija ne uspijeva u borbi protiv seksualne eksploatacije djece

  Kolumbija ne uspijeva u borbi protiv seksualne eksploatacije djece

  Kolumbija ne uspijeva u borbi protiv seksualne eksploatacije djece , priznale su državne vlasti ovog tjedna, obećavajući da će osigurati više sredstava i raditi zajedno na rješavanju ovog zločina. Trgovina i seksualno iskorištavanje djece osobito je prisutno u turističkim gradovima i (...)

 • Velika Britanija i SAD zajedničkim snagama protiv genitalnog sakaćenja

  Velika Britanija i SAD zajedničkim snagama protiv genitalnog sakaćenja

  Britanske i američke obavještajne agencije najavile su udruživanje snaga kako bi se učinkovitije borile protiv genitalne mutilacije (FGM) koja još uvijek predstavlja velik problem diljem svijeta. Dijeljenjem informacija i zajedničkim akcijama na glavnim zračnim lukama i željezničkim (...)

 • Žene i dalje podzastupljene na razini lokalne vlasti u Britaniji

  Žene i dalje podzastupljene na razini lokalne vlasti u Britaniji

  Broj muškaraca veći od broja žena u čak 97 posto lokalnih odbora u Engleskoj , navodi organizacija Fawcett Society , dodavši da je tek mali napredak postignut u cijelom stoljeću otkako su žene u Britaniji izborile pravo glasa. Izbori u lokalnim jedinicama održani u svibnju ove godine (...)

 • Djeca kao taoci u trgovini seksualnim robljem u Meksiku

  Djeca kao taoci u trgovini seksualnim robljem u Meksiku

  Trgovci ljudima u Meksiku često drže djecu žena koje su prodane u seksualno roblje kao taoce/kinje kako bi prisilili majke da nastave "raditi" . Uglavnom vrebaju na mlade i siromašne majke, ponekad se predstavljajući kao partneri žrtava ili se čak vjenčaju i imaju s njima djecu.

 • Žrtve silovanja u Mauritaniji optužene za 'seks izvan braka'

  Žrtve silovanja u Mauritaniji optužene za 'seks izvan braka'

  Žene žrtve silovanja u Mauritaniji, državi na zapadnom dijelu Sjeverne Afrike, obeshrabruje se u prijavljivanju zločina jer bi i same mogle završiti u zatvoru zbog spolnih odnosa izvan braka . Organizacija Humans Rights Watch (HRW) razgovarala je s pet žena i djevojaka koje su bile (...)

 • Indija dekriminalizirala homoseksualnost

  Indija dekriminalizirala homoseksualnost

  Indijski Vrhovni sud ovoga je četvrtka donio povijesnu odluku konačno odbacivši zakon kojim se homoseksualni odnosi smatraju kriminalnim djelom , a koji datira još iz ere britanskog kolonijalizma. Iako je homoseksualnost postigla određeni stupanj prihvaćanja u duboko konzervativnoj Indiji (...)

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM