Prozor u svijet

 • SAD: Minessota zabranila konverzijsku terapiju za LGBTIQ osobe

  SAD: Minessota zabranila konverzijsku terapiju za LGBTIQ osobe

  Konverzijska terapija pred zabranom je u Minnesoti, priopćili su dužnosnici/e u subotu, nakon uvođenja zakona kojim se ta praksa proglašava nezakonitom. Gotovo 40 saveznih država, od čega 24 u prošloj godini, donijele su slične zakone u nastojanju da iskorijene vrlo kontroverzni oblik (...)

 • Indija: Jednaka prava za trans i interspolne osobe

  Indija: Jednaka prava za trans i interspolne osobe

  Visoki sud u Madrasu u istočnoj Indiji u ponedjeljak je donio značajnu odluku kojom se jamče prava transrodnih i interspolnih osoba. Od suda se tražilo da donese odluku o tome odnosi li se pojam "nevjesta" prema Zakonu o hinduističkom braku i na transrodnu ženu.

 • Diplomantice očekuju 4000 funti manju plaću od muških kolega

  Diplomantice očekuju 4000 funti manju plaću od muških kolega

  Žene koje su nedavno diplomirale očekuju da će zaraditi gotovo 4.000 funti manje nego njihovi muški kolege na svom prvom poslu, pokazalo je istraživanje. Ranije ove godine, objavljena je analiza Kongresa trgovaca (TUC) koja je pokazala da razlika u plaćama među muškarcima i ženama u (...)

 • Xantus - narukvica koja detektira drogu za silovanje

  Xantus - narukvica koja detektira drogu za silovanje

  Izumitelji/ce u Njemačkoj osmislili/e su narukvicu koja ima za cilj borbu protiv onoga od čega u izlascima strahuju mnoge žene – podmetanja droge u piće. Narukvica " Xantus ", koju su osmislili Kim Eisenmann i Sven Häuser, dostupna je u njemačkom DM-u te nalikuje (...)

 • Indijski Vrhovni sud razmatra zahtjev da se ženama dopusti ulaz u sve džamije

  Indijski Vrhovni sud razmatra zahtjev da se ženama dopusti ulaz u sve džamije

  Indijski vrhovni sud složio se u utorak da razmotri molbu muslimanskog para o dopuštanju ulaska ženama u džamije , u nastojanju obaranja stoljetne prakse koja je u velikoj mjeri isključivala žene s mjesta molitvi. Ženama nije dopušten ulaz u većinu džamija u Indiji, iako neke od njih (...)

 • Malezija pokreće istragu protiv knjige o muslimankama koje ne nose hidžab

  Malezija pokreće istragu protiv knjige o muslimankama koje ne nose hidžab

  Malezijske vjerske vlasti izjavile su u srijedu da istražuju knjigu o muslimankama koje odluče ne nositi hidžab , što je dovelo do burne reakcije među organizacijama za ženska prava. Ova je istraga posljednja u nizu incidenata koji su doveli do toga da aktivistkinje za ženska prava optužuju (...)

 • Afganistan: 'Testovi nevinosti' nastavljaju se unatoč zabrani

  Afganistan: 'Testovi nevinosti' nastavljaju se unatoč zabrani

  Invazivne zastarjele pretrage namijenjene utvrđivanju nevinosti djevojke ili žene pregledom njihovog himena ili umetanjem prstiju u njihovu vaginu, i dalje su raširena praksa u Afganistanu, unatoč službenoj vladinoj zdravstvenoj politici koja brani zdravstvenim djelatnicima/ama da žene (...)

 • Nigerijska kampanja 'Nisam na prodaju' protiv trgovanja ljudima

  Nigerijska kampanja 'Nisam na prodaju' protiv trgovanja ljudima

  Nigerijska organizacija protiv trgovanja ljudima započela je s novim pristupom u sprječavanju iskorištavanja žena izvan granica države dijeljem inspirativnih priča žena koje su ostvarile uspjeh u svojoj zemlji. Kampanja " Not for Sale " započela je prošlog mjeseca s plakatima i (...)

 • Ženski metal bend prkosi rodnim stereotipima

  Ženski metal bend prkosi rodnim stereotipima

  U grčkoj mitologiji, sirene su pomoću svojih očaravajućih glasova mamile mornare u smrt. U Libanonu je grupa modernih sirena odlučila da ne želi pjevati slatko poput svojih imenjakinja. Umjesto toga, one vrište, growlaju i headbangaju , ali i one izazivaju pozornost.

 • Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

  Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

  Papa test, kako se kolokvijalnno naziva vaginalno-cervikalni-endocervikalni razmaz, neugodan je i intruzivan pregled. No u Engleskoj će uskoro biti dostupan kućni papa test, kojeg će biti moguće obaviti u miru svoga doma. Opći cilj je povećati dostupnost probira raka grlića maternice, budući (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM