Prozor u svijet

 • Tanzanija: Donesen zakon koji brani dječje brakove

  Tanzanija: Donesen zakon koji brani dječje brakove

  Dječji brakovi ovog su tjedna konačno postali i zakonom zabranjeni u Tanzaniji. Tanzanijskim zakonom o braku iz 1971. godine određena je minimalna dob za sklapanje braka za djevojčice sa 15 godina uz pristanak roditelja i 18 za dječake.

 • Women Defend Rojava poziva na formiranje internacionalne platforme

  Women Defend Rojava poziva na formiranje internacionalne platforme

  Sudionice kampanje Women Defend Rojava povodom turske invazije na sjever Sirije izdale su priopćenje kojim pozivaju sve žene da putem organiziranja u vlastitim zemljama pruže podršku kampanji i stanu u obranu dosega ženske revolucije u Rojavi.

 • Sjeverna Irska: Pobačaj i istospolni brakovi napokon legalni

  Sjeverna Irska: Pobačaj i istospolni brakovi napokon legalni

  Sjeverna Irska je dekriminalizirala pobačaj te legalizirala istospolne brakove. Izmjene zakona stupile su na snagu u ponedjeljak u ponoć. Regija je dosad bila jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem su istospolni brakovi zabranjeni, kao i pobačaj, osim kada je život majke ugrožen.

 • Planned Parenthood: nova, u tajnosti izgrađena klinika u Illinoisu

  Planned Parenthood: nova, u tajnosti izgrađena klinika u Illinoisu

  Organizacija Planned Parenthood objavila je otvaranje nove klinike od skoro 1700 m² u južnom Illinoisu nakon godinu dana tajne gradnje ovog kompleksa. Nova klinika je udaljena samo dvadesetak kilometara od posljednje preostale klinike za pobačaje u državi Missouri, a smještena je u (...)

 • Palestinke marširaju protiv rodno uvjetovanog nasilja

  Palestinke marširaju protiv rodno uvjetovanog nasilja

  Palestinke i zajednice diljem Povijesne Palestine i dijaspore su 26. rujna organizirale marš kako bi se pobunile protiv rodno uvjetovanog nasilja i opresije, naglašavajući kako oslobođenje Palestine nije moguće bez oslobođenja žena. Poziv na mobilizaciju objavio je kolektiv Tal3at (...)

 • Feministička intervencija: Tisuće prosvjednika/ica na ulicama Madrida

  Feministička intervencija: Tisuće prosvjednika/ica na ulicama Madrida

  Tisuće ljudi prosvjedovalo je u petak u centru Madrida protiv nasilja prema ženama. Naime, samo u ovoj godini u Španjolskoj ubijene su 42 žene od strane svog partnera ili bivšeg partnera. Stoga su prosvjednice i prosvjednici izišli na španjolske ulice najavljujući 'feminističku intervenciju'.

 • 440 pari cipela u spomen na žene ubijene od strane svojih supruga u 2018.

  440 pari cipela u spomen na žene ubijene od strane svojih supruga u 2018.

  Instalacija od 440 ženskih crnih cipela na zidovima dviju zgrada u centru Istanbula zasigurno privlače poglede prema gore. Riječ je o umjetničkoj instalaciji čiji je cilj upozoriti na gorući društveni problem femicida u Turskoj. Turski umjetnik i grafički dizajner Vahit Tuna objesio je (...)

 • Ekvador: Pobačaj u slučaju silovanja i dalje neće biti legalan

  Ekvador: Pobačaj u slučaju silovanja i dalje neće biti legalan

  Parlament u Ekvadoru odbio je prijedlog zakona po kojem bi pobačaj bio dozvoljen u slučaju silovanja. Taj je prijedlog podijelio tradicionalno katoličku zemlju. Zagovornici/e zakona tvrde da je on nužan zbog sve većeg broja silovanja djevojaka i maloljetničkih trudnoća, dok protivnici tvrde, (...)

 • Indonezija: Minimalna dob za udaju djevojka povišena na 19 godina

  Indonezija: Minimalna dob za udaju djevojka povišena na 19 godina

  Indonezijski parlament revidirao je zakon te je sada minimalna dob u kojoj se žena/djevojka može legalno udati 19 godina. To je za tri godine više nego li je stajalo u zakonu ranije. Taj potez pozdravljaju aktivisti/inje te smatraju da je to korak prema suzbijanju dječjih brakova.

 • Marokanski aktivisti/kinje za oslobađanje novinarke optužene za pobačaj

  Marokanski aktivisti/kinje za oslobađanje novinarke optužene za pobačaj

  Marokanski aktivisti/kinje za ljudska prava prosvjedovali su u ponedjeljak za puštanje novinarke optužene za pobačaj i seks izvan braka, rekavši kako je njezino uhićenje politički motivirano . Deseci aktivista/kinja organiziralo je sjednicu ispred rabatskog suda prije prvog ročišta na njenom (...)

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM