Prozor u svijet

 • Žene u Gambiji svjedoče o seksualnom nasilju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha

  Žene u Gambiji svjedoče o seksualnom nasilju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha

  Žene u Gambiji prekidaju šutnju svjedočeći o seksualnom zlostavljanju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha . Kroz suze, u svjedočenju koje je prenošeno uživo na YouTubeu, bivša miss Gambije Fatou Jallow kazala je kako ju je bivši predsjednik zaključao u sobu i silovao.

 • Odbijen iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami

  Odbijen iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami

  U utorak je Federalni sud SAD-a odbio iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami, prenosi NBC News. Podsjećamo da je Zakon koji je odobrio Senat Alabame predviđao kaznu od 10 godina do doživotnog zatvora , uključujući i slučajeve silovanja i incesta, za liječnike/ce koji/e bi (...)

 • Sjeverna Irska: borba se nastavlja!

  Sjeverna Irska: borba se nastavlja!

  Godinama je trajala kampanja, hrabre bitke na Vrhovnom sudu, policijske racije na ranjive žene - čak su i majke bile suočene s doživotnim zatvorom. No konačno, prošlog ponedjeljka u ponoć, pobačaj je - uz istospolni brak - postao legalan u Sjevernoj Irskoj .

 • Tanzanija: Donesen zakon koji brani dječje brakove

  Tanzanija: Donesen zakon koji brani dječje brakove

  Dječji brakovi ovog su tjedna konačno postali i zakonom zabranjeni u Tanzaniji. Tanzanijskim zakonom o braku iz 1971. godine određena je minimalna dob za sklapanje braka za djevojčice sa 15 godina uz pristanak roditelja i 18 za dječake.

 • Women Defend Rojava poziva na formiranje internacionalne platforme

  Women Defend Rojava poziva na formiranje internacionalne platforme

  Sudionice kampanje Women Defend Rojava povodom turske invazije na sjever Sirije izdale su priopćenje kojim pozivaju sve žene da putem organiziranja u vlastitim zemljama pruže podršku kampanji i stanu u obranu dosega ženske revolucije u Rojavi.

 • Sjeverna Irska: Pobačaj i istospolni brakovi napokon legalni

  Sjeverna Irska: Pobačaj i istospolni brakovi napokon legalni

  Sjeverna Irska je dekriminalizirala pobačaj te legalizirala istospolne brakove. Izmjene zakona stupile su na snagu u ponedjeljak u ponoć. Regija je dosad bila jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem su istospolni brakovi zabranjeni, kao i pobačaj, osim kada je život majke ugrožen.

 • Planned Parenthood: nova, u tajnosti izgrađena klinika u Illinoisu

  Planned Parenthood: nova, u tajnosti izgrađena klinika u Illinoisu

  Organizacija Planned Parenthood objavila je otvaranje nove klinike od skoro 1700 m² u južnom Illinoisu nakon godinu dana tajne gradnje ovog kompleksa. Nova klinika je udaljena samo dvadesetak kilometara od posljednje preostale klinike za pobačaje u državi Missouri, a smještena je u (...)

 • Palestinke marširaju protiv rodno uvjetovanog nasilja

  Palestinke marširaju protiv rodno uvjetovanog nasilja

  Palestinke i zajednice diljem Povijesne Palestine i dijaspore su 26. rujna organizirale marš kako bi se pobunile protiv rodno uvjetovanog nasilja i opresije, naglašavajući kako oslobođenje Palestine nije moguće bez oslobođenja žena. Poziv na mobilizaciju objavio je kolektiv Tal3at (...)

 • Feministička intervencija: Tisuće prosvjednika/ica na ulicama Madrida

  Feministička intervencija: Tisuće prosvjednika/ica na ulicama Madrida

  Tisuće ljudi prosvjedovalo je u petak u centru Madrida protiv nasilja prema ženama. Naime, samo u ovoj godini u Španjolskoj ubijene su 42 žene od strane svog partnera ili bivšeg partnera. Stoga su prosvjednice i prosvjednici izišli na španjolske ulice najavljujući 'feminističku intervenciju'.

 • 440 pari cipela u spomen na žene ubijene od strane svojih supruga u 2018.

  440 pari cipela u spomen na žene ubijene od strane svojih supruga u 2018.

  Instalacija od 440 ženskih crnih cipela na zidovima dviju zgrada u centru Istanbula zasigurno privlače poglede prema gore. Riječ je o umjetničkoj instalaciji čiji je cilj upozoriti na gorući društveni problem femicida u Turskoj. Turski umjetnik i grafički dizajner Vahit Tuna objesio je (...)

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM