Prozor u svijet

 • SAD: Pro-choice zakon u Vermontu priznaje pobačaj kao temeljno pravo

  SAD: Pro-choice zakon u Vermontu priznaje pobačaj kao temeljno pravo

  Vermontski zakon o pravu na pobačaj prije nekoliko dana pokrenuo je na nacionalnoj razini raspravu o nerođenom djetetu. Zakon se naziva "najradikalnijim zakonom protiv života u naciji", jer navodi kako je prekid trudnoće "temeljno pravo" i kao takvo mora ostati nepovredivo .

 • ACLU i Planned Parenthood podnijeli tužbe protiv država koje žele zabraniti pobačaj

  ACLU i Planned Parenthood podnijeli tužbe protiv država koje žele zabraniti pobačaj

  The American Civil Liberties Union (ACLU) i organizacija Planned Parenthood podnijeli su prošli tjedan tužbu kojom osporavaju zakon donesen u saveznoj državi Alabama kojim se zabranjuje pobačaj u gotovo svim okolnostima , a izvođenje prekida trudnoće čini kaznenim djelom kažnjivim do 99 (...)

 • Savezni sudac blokirao prijedlog zabrane pobačaja u Mississippiju

  Savezni sudac blokirao prijedlog zabrane pobačaja u Mississippiju

  Savezni je sudac prošlog tjedna blokirao zakon u saveznoj državi Mississippi kojim bi se zabranio pobačaj nakon detektiranja embrionalnog otkucaja srca , koji se može pojaviti šest tjedana nakon začeća, često i prije nego što žena zna da je trudna.

 • Kina: Sjevernokorejske izbjeglice prisiljene na seksualno ropstvo

  Kina: Sjevernokorejske izbjeglice prisiljene na seksualno ropstvo

  Tisuće žena i djevojaka iz Sjeverne Koreje prodano je u seksualno ropstvo u Kini, pokazuje novo izvješće , navodeći intervjue s preživjelima. Dok su neke žene prisiljene na brak, druge su prisiljene prostituciju. Istraga, koju je provela inicijativa Korejanska budućnost, bazirana u (...)

 • Predlažu zakone protiv pobačaja, a ne znaju kako funkcionira žensko tijelo

  Predlažu zakone protiv pobačaja, a ne znaju kako funkcionira žensko tijelo

  14. svibnja 2019. Senat Alabame je izglasao nezakonitost pobačaja od trenutka začeća s predviđenom kaznom do 99 godina zatvora, bez izuzeća za slučajeve silovanja i incesta. Ovo će biti najekstremniji antipobačajni zakon u SAD-u, a izglasali su ga muškarci koji ne znaju najosnovnije činjenice (...)

 • Senat Alabame donio zakon koji zabranjuje pobačaj i u slučaju silovanja

  Senat Alabame donio zakon koji zabranjuje pobačaj i u slučaju silovanja

  Senat američke savezne države Alabame, u kojem dominiraju Republikanci, donio je jučer zakon koji zabranjuje pobačaj u gotovo svim situacijama, uključujući i slučajeve silovanja ili incesta. Senatori_ce su u omjeru 25-6 glasali za prijedlog zakona kojim bi obavljanje pobačaja u bilo kojoj (...)

 • U Georgiji donesen zakon koji u praksi u potpunosti zabranjuje pobačaj

  U Georgiji donesen zakon koji u praksi u potpunosti zabranjuje pobačaj

  Guverner američke savezne države Georgije Brian Kemp prošli je utorak potpisao zakon koji ozbiljno ograničava dostupnost pobačaja u Georgiji. Radi se o zakonu koji zabranjuje pobačaj nakon što se na ultrazvuku mogu čuti otkucaji srca embrija ("heartbeat bill"), što znači da je pobačaj nakon (...)

 • Razbijen lanac trgovine ženama iz Pakistana u Kinu

  Razbijen lanac trgovine ženama iz Pakistana u Kinu

  Pakistanske vlasti su privele 12 osoba zbog sumnje na prostituciju i trgovinu ženama jer su podvodili mlade žene iz Pakistana u Kinu, kao dio sve većeg problema trgovine ljudima, koji se često temelji na lažnim brakovima. Uhićeno je osam osoba kineske nacionalnosti i četiri pakistanske, (...)

 • Svakoga dana 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji

  Svakoga dana 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji

  Prema podacima UNODC-a (United Nations Office on Drugs and Crime) zaključno s krajem 2018. godine, svakoga dana u prosjeku 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji. Žena će, dakle, najvjerojatnije biti žrtva ubojstva u vlastitom domu. 2017. godine je najmanje polovica od 87 000 (...)

 • Seksualne radnice marširale ulicama Mexico Citya

  Seksualne radnice marširale ulicama Mexico Citya

  Više od stotine seksualnih radnica marširalo je ulicama Mexico Citya prošli tjedan tražeći od Vlade da prepozna njihov legalni status te da garantira pristup HIV lijekovima. Njihovo organiziranje potaknula je bojazan da će predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ograničiti dostupnost (...)

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM