Prozor u svijet

 • Afganistan: Rodna nejednakost koči mirovne procese

  Afganistan: Rodna nejednakost koči mirovne procese

  "Rodna nejednakost i dalje je uvelike prisutna u Afganistanu u kontekstu sudjelovanja žena u mirovnim procesima unatoč činjenici da su žene sukobom u zemlji jednako pogođene kao i muškarci", izjavio je Tadamichi Yamamoto , posebni predstavnik UN-a i šef misije u navedenoj državi (UNAMA ), (...)

 • Čile: Počinju pripreme za 'generalni feministički štrajk' 2019.

  Čile: Počinju pripreme za 'generalni feministički štrajk' 2019.

  Budući da je 2018. godina prozvana "godinom feminizma" u Čileu, organizatori/ce već sada pozivaju na "Generalni feministički štrajk" 8. ožujka 2019 . U sklopu poticanja masovne mobilizacije ovog se vikenda, 8.-9- prosinca, održava i konferencija "Žene u borbi" (Encuentro Nacional de (...)

 • Indija: Policijska apatija ugrožava živote žrtava silovanja

  Indija: Policijska apatija ugrožava živote žrtava silovanja

  20-godišnjakinja u indijskoj sjevernoj pokrajini Uttar Pradesh u kritičnom je stanju nakon što su je prošlog tjedna silovala dvojica muškaraca, a potom zapalila. Kako izvještava BBC Hindi, nakon što je uspjela pobjeći silovateljima, žrtvin je otac silovanje prijavio policiji koja je slučaj (...)

 • Bahrain:Na posljednjim izborima u parlament ušao rekordan broj žena

  Bahrain:Na posljednjim izborima u parlament ušao rekordan broj žena

  Na parlamentarnim izborima u Bahrainu čiji je drugi krug završen 1. prosinca ove godine, izabrano je šest žena, što u navedenoj zemlji predstavlja dosada rekordan broj. U drugom krugu izbora, Sawsan Kamal, Zainab Abdul Amir, Massoma Abdul Raheem i Kaltham Al Hayki kao parlamentarne (...)

 • Velika Britanija: U godinu dana udvostručen broj žrtava genitalnog sakaćenja

  Velika Britanija: U godinu dana udvostručen broj žrtava genitalnog sakaćenja

  Prema procjeni socijalnih službi, broj djevojaka u Velikoj Britaniji podvrgnutih genitalnom sakaćenju (FGM) u protekloj se godini više no udvostručio. Analiza podataka prikupljenih od strane socijalnih radnika/ca u protekloj godini ukazala je na prisutnost čak 1960 odvojenih slučajeva (...)

 • Utrka na osam kilometara za ženska prava

  Utrka na osam kilometara za ženska prava

  Stotine žena jučer je sudjelovalo u utrci u glavnom gradu Egipta kao dio kampanje za sprječavanje nasilja nad ženama i podršku ženama za bavljenje sportom u javnom prostoru . Na prvom ovakvom događanju, žene su izazvale konzervativne društvene norme iskorištavajući smanjeni promet vikendom za (...)

 • Borba protiv nasilja nad ženama je borba protiv kapitalizma, rasizma i patrijarhata

  Borba protiv nasilja nad ženama je borba protiv kapitalizma, rasizma i patrijarhata

  Prosvjed protiv nasilja nad ženama održao se u ponedjeljak, 26. studenog u Sofiji i u Varni , ali prosvjedi su bili organizirani i u ostalim gradovima kao što su Bukurešt, Prag, Berlin, London i Canterbury ispred bugarske ambasade. Bugarska je odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju (...)

 • Istanbulska policija nasilno ugušila marš protiv nasilja nad ženama

  Istanbulska policija nasilno ugušila marš protiv nasilja nad ženama

  Nedjeljni ženski marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u nasilno je pokušala prekinuti policija upotrijebivši suzavac na prosvjednicima/ama. Pod izgovorom 'sigurnosnih problema' u ulici İstikal gdje se marš trebao održati, turske su vlasti zabranile (...)

 • Rojava: Borba protiv nasilja ključna je za uspjeh ženske revolucije

  Rojava: Borba protiv nasilja ključna je za uspjeh ženske revolucije

  Nakon gotovo mjesec dana provođenja raznih uvodnih projekata, aktivnosti , seminara i demonstracija kojima se naglašava uloga žene pri demokratizaciji društva diljem sjeverne Sirije, na današnji dan, diljem Federacije Sjeverne Sirije (Rojave) održavaju se centralne manifestacije (...)

 • Tajvan: skupovi podrške za bračnu jednakost

  Tajvan: skupovi podrške za bračnu jednakost

  Uoči referenduma o bračnoj jednakosti , stotinjak tisuća ljudi okupilo se u Tajvanu u znak podrške istospolnim parovima. Ondje će se održati niz referenduma o LGBT+ pravima, uključujući onaj o bračnoj jednakosti, 24. studenog, u svjetlu odluke Ustavnog suda u korist istospolnih (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM